(Door Johan de Zwart)

Voor onze vierde wedstrijd  konden wij wederom een debutant – in de avondcompetitie van de ZSB – opstellen: Gilbert.

Ik was zelf heel erg blij dat Gilbert bereid was om vanuit Wondelgem helemaal af te reizen naar Tholen en dat Gert bereid was om vanaf Sas van Gent als chauffeur te functioneren.

Voor mij was het de eerste keer van mijn leven dat ik in Tholen kwam.  Na een voor mijn gevoel lange reis kwamen wij aan in Scherpenisse. Het moet worden gezegd dat de speellocatie in het oude gemeentehuis bijzonder sfeervol is (voor lange mensen wel opletten geblazen voor de houten balken). En de prijzen aan de bar waren uit de tijd van mijn jeugd.

Van de wedstrijd heb ik niet veel meegekregen. Zelf kwam ik toevalligerwijs in een variant die ik ’s middags had bekeken. Helaas was ik na zeven zetten mijn voorbereiding vergeten. Vervolgens koos ik, als er een keuze was tussen een actieve en een passieve voortzetting, vrij consequent voor de passieve optie. Uiteindelijk kon ik niet verder achteruit. Toen bleek dat al mijn medespelers hadden gewonnen, heb ik de pijp maar aan Maarten gegeven.

Van de andere partijen weet ik dat de tegenstander van Gilbert een remiseaanbod moest weigeren van de teamleider van Denk en Zet.  In het vervolg pakte Gilbert het wat handiger aan en scoorde een nuttig punt. Aan bord 3 zette Gert zijn partij scherp op. Volgens hem had het een hele tijd alle kanten kunnen uitgaan. Uiteindelijk bleek Gert toch de sterkere schaker.

Ook aan bord 1 kwam er een tweesnijderse stelling op het bord.  Marnix vond het een gecompliceerde partij waarbij het lange tijd onduidelijk was wie beter stond.  Het liep voor hem echter goed af.  Toen wij vertrokken was hij nog druk bezig om met zijn tegenstander de partij te analyseren.

Door deze uitslag blijven wij koploper in de Zeeuwse avondcompetitie. De volgende ronde – begin februari – moeten we tegen het eveneens ongeslagen Goes A spelen. Als wij deze wedstrijd winnen, hebben wij een hele goede kans om kampioen te worden.

Denk en Zet A1861 HWP A18341-3
1Rick van der Pluijm2067 Marnix van der Zalm20650-1
2Dig de Graaf1864 Johan de Zwart19181-0
3Joost Eenennaam1798 Gert van Rij18100-1
4Rick van de Breevaart1714 Gilbert Ongena15430-1

P.S. Voor de beker moeten wij wederom afreizen naar Scherpenisse.

Marnix van der Zalm

Hallo, ik ben Marnix, 59 jaar en lid van HWP vanaf mijn 10e. Sinds 2006 ben ik voorzitter van HWP, nadat onze oprichter en mijn enige voorganger Walter Cardon was overleden.