(Door Johan de Zwart)

Op 11 november – een dag die bij mij vooral associaties oproept met de Dodenherdenking uit mijn jeugd in Canada en niet met het Sint-Maartensfeest – moest HWP A aantreden tegen Souburg B.

Net zoals bij de twee voorafgaande wedstrijden kostte het de nodige moeite om een compleet team samen te stellen. Uiteindelijk is het gelukt. Dank aan Martin die (eenmalig?) bereid was om in te vallen in ons team op de feestdag van zijn naamheilige en aan de voorzitter die bereid was van het verre Stavenisse te komen en onderweg ook Martin op te halen. En ook dank aan Manuel die zijn eerste wedstrijd speelde sinds het HZ-toernooi.

Hoewel op basis van de uitslag 2,5-1,5 het vermoeden kan dat het zijn het een spannende wedstrijd was, heb ik dit zelf niet zo beleefd.

Op bord 4 zette Manuel zijn partij rustig op. Zijn tegenstander reageerde ook heel rustig en de vrede was snel getekend.

Bij mijn eigen partij moest ik denken aan de uitspraak van John Nunn “Loose Pieces drop off” en het gezegde “driemaal is scheepsrecht”. Toen ik voor de derde keer met mijn Dame naar A4  ging om een ongedekt paard op A5 aan te vallen, had ik succes. Mijn tegenstander dekte weliswaar het paard voor de derde keer (met pionwinst en aanval op twee ongedekte torens) maar zag over het hoofd dat ik met schaak – en mataanval – een ongedekte toren op e8 kon slaan.  Dat kenmerkte ook wel de – vrij korte – partij waarbij sprake was van wederzijdse slordigheden maar de tegenstander net wat slordiger was.

Bijna gelijktijdig met mij won Marnix zijn partij. Henrik verslikte zich in een schijnoffer waarna Marnix de partij gedecideerd uitmaakte.

Martin was toen nog volop bezig aan wat de spannendste partij van de avond was. Van het begin van de partij van Martin heb ik niet zoveel meegekregen. Op een gegeven ogenblik stond hij een pion voor. Zijn tegenstander had wel wat praktische compensatie vanwege een irritante vrijpion. Op het einde werd Martin moe en koos voor het verkeerde plan om deze pion te neutraliseren. Jammer maar volgende (?) keer beter.

HWP A1825 Souburg B17242,5-1,5
1Marnix van der Zalm2065 Henrik Westerweele18931-0
2Johan de Zwart1918 Carl Schoor16761-0
3Martin Stam1757 Albert Vermue16890-1
4Manuel Colsen1561 Willem Brouwer16360,5-0,5

Marnix van der Zalm

Hallo, ik ben Marnix, 59 jaar en lid van HWP vanaf mijn 10e. Sinds 2006 ben ik voorzitter van HWP, nadat onze oprichter en mijn enige voorganger Walter Cardon was overleden.