• Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Seizoen

Elke zichzelf respecterende Gentenaar heeft het retabel ‘Het Lam Gods’ van Van Eyck reeds éen of meerdere malen bezocht. Onze stelling is dat de grote meerderheid het wel bezocht en bekeken maar het niet echt gezien heeft. Eigenlijk is de modale toeschouwer een blinde. De ‘grappen’, de ‘retouches’ en de geheimen die Van Eyck in het retabel verstopt heeft kan je niet vinden zonder een geleide.

Dit wordt echter niet een wetenschappelijke presentatie van een kunsthistoricus maar van een Gentenaar die trots is op dit uniek werk dat bijdraagt tot de vermaardheid van onze stad.

Na deze verkenning zult u ongetwijfeld zin hebben om het retabel in realiteit te zien. Maar dan met de ogen van een ingewijde. U zult dan in de verleiding komen om al die andere onwetenden rondom u deel te laten worden van de geheimen van dit unieke werk. Al is het maar om dat Eldorado, die verborgen stad te laten zien. En al die verschillende bloemen en planten, de schittering in de ogen en op de edelstenen, en de bergkristallen die her en der verspreid liggen, en de ‘verenque’ en … ook het echte geheim van het Lam dat geen enkele andere gids u zal laten zien, omdat ze het niet kennen, of niet durven vertellen. Maar dat moeten we onder ons houden.

Dank zij het project Closer to van Eyck : rediscovering the Ghent Altarpiece zullen de wij de beschikking hebben over de technische mogelijkhedenom het retabel paneel per paneel in macroscopisch detail te bekijken.

U zult zaken zien die u nooit vermoed heeft!

Maar vooraf, neen, wij weten niet waar de Rechtvaardige Rechters zich nu bevinden. Tussen haakjes, men noemt het wel de Rechtvaardige Rechters maar in werkelijkheid zijn het eigenlijk Kanseliers en hoge ambtenaren die te paard hun vorsten van het volgende paneel volgen. Maar dat wist u reeds(?). En dat Leopold III er tussen rijdt?

De prijs is 7€ voor de presentatie. Koffie en gebak inbegrepen, wat nog altijd goedkoper dan een bioscoop ticket is! Inschrijven bij Yvonne Klyssen. De presentatie wordt gegeven op vrijdag 31 mei 20.00 h en zaterdag 8 juni 16.00 uur in de Paul Mauqouy schaakhuis Caissa (Abrahamstraat 46 – 9000 Gent, nabij parking Ramen) door Gunter Deleyn. De presentatie zal ongeveer 2 uur duren.