Met gastspeler Adri den Hamer toog HWP A a af naar Kruiningen, om te spelen tegen DZD A.

Ik had Kees strikte orders gegeven zich ditmaal niet bezig te houden met fratsen, maar als een Russische huurmoordenaar te werk te gaan: koel en zakelijk. Hij volgde de bevelen op en liet in een Caro Kann
niet veel van zijn tegenstander over.

Aan bord twee knapte Adri zijn tegenstander op in een Philidor. Vergis u niet: ik hoor al die namen van openingen pas achteraf in de auto, waar de schaaktermen je rond de oren vliegen.

Zelf speelde ik, blijkbaar, één of ander gambietje in de Siciliaan. Het werd een avond lang ploeteren zonder lekker te kunnen aanvallen. Ik kwam verloren te staan, waarop mijn tegenstander het niet goed deed en het na 25 zetten remise-achtig werd. De paardzet die ik toen deed was niet de beste zet die ik ooit gespeeld heb, en vanaf toen ging het bergafwaarts. 1-0 voor dienanderen.

Cor kon ons de eerste overwinning bezorgen door remise te maken tegen Van der Borgt. Dat leek in kannen en kruiken toen er even ruis op de lijn kwam en Cor een kwaliteit offerde (paard tegen toren) waar dat absoluut niet nodig was geweest. Niet veel later konden we de jassen weer aantrekken.

Het meest onder de indruk echter was ik van Cors schaakboekje, een cahier dat me al opviel bij binnenkomst. Het leek me iets uit de jaren ’50 of ’60, het had een mooi zacht donkergele kaft en met als opschrift ‘Schaakclub De Haan’. Van binnen had een een prachtig lettertype, een soort Times New Roman, dat met diepe zwarte inkt gedrukt op oud vergeeld papier blijkbaar veel beter tot zijn recht komt dan op een computerscherm. Maar dit terzijde.

Afijn, 2-2, ons eerste puntje is binnen, dat er nog veel mogen volgen.

dzd a   hwp a   2-2
1 bliek 1941 k. nieuwelink 2197 0-1
2 meulblok 1854 a. den hamer 1814 0-1
3 van der borgt 1827 c. provoost 1632 1-0
4 van vliet 1649 j. vanhijfte 1639 1-0