Persoonlijke uitslagen

RONDE 8Dordrecht 1RatingHWP Sas van Gent 3RatingRonde 8
Timmermans, M.A. (Mark)2409Verbruggen, S. (Samuel)19711 – 0
Wilde de, R. (Rik)2213Zalm van der, M. (Marnix)2037½ – ½
Schouten, F. (Freek)2092Coppenolle van, K. (Kurt)20621 – 0
Boer den, L. (Lennard)2160Colsen, M.M.M. (Manuel)17261 – 0
Keeken van, R. (Roland)2029Wynkele van de, R. (Rudy)1969½ – ½
Hennekes, J. (Jacques)2042Wynkele van de, E. (Erik)1996½ – ½
Sitton, B. (Ben)1899Snijders, F. (Frans)18870 – 1
Pluymert, M.M. (Marcel)1905Rij van, G.K. (Gert)1867½ – ½
Gemiddelde Rating:2094Gemiddelde Rating:19395-3

Hoop op een overwinning in Dordrecht hadden wij niet. Een ratingverschil van ruim 150 valt alleen met heel veel geluk te overbruggen. Het ging er alleen nog maar om of we niet wat bordpunten mee terug naar huis zouden kunnen nemen waarmee we ons behoud in de 3e klasse veilig zouden kunnen stellen.

We speelden in een ouderwets buurthuis met een goede bar en als je goed luisterde hoorde je ook nog ergens biljartballen tegen elkaar tikken en af en toe een ketsende keu.

Onze opstelling was licht tactisch met Manuel op bord 4 en de gebroeders op 5 en 6. Dat bleek uiteindelijk een goede greep. Maar nu eerst langs de borden.

Samuel zat tegen 400 ratingpunten meer aan te kijken maar dat kan hij goed hebben. Er kwam een Jaenisch op het bord waarin zwart een kleine kwaliteit had tegen een paar witte pionnen. Zwart had ook het initiatief wat onze man veel hoofdbrekens kostte en uiteindelijk ook de partij. Achteraf bleek de zwarte variant dubieus maar dat vind je achter het bord niet zomaar.

Aan het tweede bord zat Marnix een Pirc te spelen. Ik begreep er weinig van, Marnix gelukkig wel en haalde een mooie remise binnen. Daarnaast Kurt aan 3 die een mooie stelling op het bord bracht maar daarna een paar zetten verwisselde met desastreus gevolg.

Aan bord 4 hadden we het grootste ratingverschil, een kleine 450 punten tussen Manuel en zijn tegenstander. Manuel werkt tegenwoordig hard aan het onder de knie krijgen van de Caro Kan. Dit keer liep hij voor het eerste tegen de Panov aan waarin hij langzaam werd gewurgd maar in dat proces het hoofd lang boven water hield.

Aan de staart moest het dan vervolgens wel gemaakt worden. Dat zag er aanvankelijk niet zo goed uit. Rudy kreeg meen ik een bird over zich heen en zat lange tijd met een loper op d3 die alle ontwikkeling tegenhield. Toen die loper uiteindelijk via f1 op g2 terecht was gekomen en de pion op d2 naar voren kon, zette Rudy een paard op d3. Broer Eric had het ook lastig in een Scandinaviër waarin wit bezig was onze Vlaming volledig plat te drukken. Ikzelf had in de opening een pion gekregen maar had moeite met het zwarte loperpaar terwijl mijn tegenstander het vooral moeilijk had met de klok. Gert tenslotte had zichzelf in een uiterst precaire stelling gemanoeuvreerd waarin verlies nog slechts een kwestie van tijd leek te zijn.

Het liep uiteindelijk goed af. Rudy kwam er toch uit en bereikte de remisehaven, Eric offerde fraai een pion op g5 en creëerde daarmee zoveel tegenspel dat ook hier de punten werden gedeeld. Mijn tegenstander ging in tijdnood in een toch wel wat mindere stelling onderuit waardoor hier niet de vrede maar de overgave werd getekend, en Gert ontsnapte wonderbaarlijk naar een stelling waarin beide partijen de vijandelijkheden besloten te staken.

Dat was dus 5-3, een zeer aanvaardbare nederlaag en voldoende om praktisch zeker te zijn van een verlenging van ons verblijf in de derde klasse.