PRIVACY STATEMENT HWP

Aantal leden: 61 Jeugdleden: 15 Senioren: 46

Oprichting in 1955. Vereniging aangesloten bij KNSB/ZSB in 1958.

Deelname met drie teams in de competitie van de KNSB
Team 3: 8 spelers. Uitkomend in 3e klasse KNSB.
Team 2: 8 spelers. Uitkomend in 3e klasse KNSB.
Team 1: 10 spelers. Uitkomend in de 1e klasse KNSB.

Deelname met één team (viertal) in de Zeeuwse avondcompetitie.

Deelname met één team in de Zeeuwse bekercompetitie.

Team jeugd: 4 spelers. Uitkomend in de ZSB-jeugdteamcompetitie.

Jeugdclubavonden
Op vrijdag vindt de opleiding van de jeugdleden plaats in MFC De Statie te Sas van Gent (Canadalaan 2e) tussen 18.45 uur en 20.15 uur.
Als je het schaken wilt leren, of als je graag bij een schaakvereniging wilt gaan schaken, kom dan gerust eens langs!
Iedere clubavonden starten we met een gezamenlijk schaakinstructie via het demonstratiebord, waarna er schaakles wordt gegeven in verschillende niveaugroepen middels de Stappenmethode van de KNSB. Tevens spelen we iedere clubavond een ronde van de rapidcompetitie en er is ook een Raindropchess-competitie. Af toe vinden er andere schaakevenementen plaats, zoals een snelschaaktoernooi en een simultaanwedstrijd.

Teamwedstrijden en toernooien
De teamwedstrijden van HWP 1 t/m 3 vinden op zaterdag plaats (negen ronden per seizoen). De thuiswedstrijden vinden plaats in De Speye (Wilhelminalaan 1) om 13.00 uur. De wedstrijden van HWP A worden op een doordeweekse dag (clubavond van het thuis spelende team) gespeeld. Verder vinden er in Zeeland enkele keren per maand toernooien plaats waar individuele spelers aan meedoen. Bijvoorbeeld de verschillende jeugdtoernooien, een 50+ toernooi, het snelschaakkampioenschap van Schouwen-Duiveland, het open Zeeuws Kampioenschap snelschaken en het Persoonlijk Kampioenschap van Zeeland (PKS). Het grootste toernooi is het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi, dat begin augustus in Vlissingen wordt gespeeld.

Contributie
senioren
senioren 2e club/buitenlandse leden
jeugd
(nog geen 21 op 31-12-2011)
jeugd (geen lid knsb)
€ 96,-
€ 78,-
€ 48,-

€ 33,-

Uit onderzoek is gebleken, dat ca. 1.000.000 Nederlanders het schaakspel kennen c.q. regelmatig en/of onregelmatig beoefenen. De Koninklijke Nederlandse Schaak Bond telt meer dan 20.000 leden en 500 verenigingen.

Wat is de plaats van HWP in deze schaakwereld ?
Rangschikking volgens indeling competitie.
Sinds 1978 bij de beste 70 Nederlandse Schaakverenigingen
1985 bij de beste 30 Nederlandse Schaakverenigingen
1990 bij de beste 10 Nederlandse Schaakverenigingen.
2004-2005 HWP 1 Hoogst geklasseerd amateur schaakteam van Nederland.

Sindsdien heeft HWP zijn positie goed weten vast te houden.

Dit is zeer opmerkelijk voor een schaakvereniging uit Sas van Gent (ca. 4000 inwoners). De tegenstanders zijn clubs waarin de spelers worden betaald of verenigingen die gevestigd zijn in de universiteitssteden, waar het jonge schaaktalent is geconcentreerd. De verklaring voor HWP is dat sinds 1963 opleiding is gegeven aan jeugd en dat de eerste talenten, hieruit voortgekomen, lid zijn gebleven; ook bij studie en latere vestiging in Nederland. De successen hierdoor behaald veroorzaakten bovendien een aanzuigende werking op anderen uit de Zeeuwse en Vlaamse regio’s. Dat was ook het geval tijdens de 25 (!) internationale jeugdtoernooien met als hoofdsponsor ECI, waaruit veel contacten zijn ontstaan. Zeker met Belgische spelers uit Gent, Brugge, Antwerpen, welke graag in de hoogstaande Nederlandse competitie spelen. HWP is geworden tot een Schaakvereniging, wel in Nederland gevestigd, maar met een aanzienlijke “Vlaamse Inslag”. Dit is geheel op zijn plaats is in ons Zeeuws Vlaamse landje. Het ECI-toernooi vond jaarlijks plaats. De even jaren in Sas van Gent. De oneven jaren in Brugge. Hoogtepunten vormden de organisaties van het Wereldkampioenschap Jeugdschaak in 1978 en het Europees Jeugdkampioenschap in 1992. Ook de mogelijkheid tot het behalen van een internationale meesternorm door Zeeuwse, Nederlandse en Belgische talenten was in een aparte IM-groep mogelijk. Deze toernooien kwamen in samenwerking met bestuur der KNSB mede tot stand onder impuls van de toenmalige president der FIDE, Prof. Dr. Max Euwe die ook de toernooien In Sas van Gent persoonlijk opende. Het evenement werd door de KNSB genoemd als behorend tot de Grote Toernooien zoals o.a. ook toernooien Interpolis en Hoogovens. Gedurende 25 jaar werd dit toernooi door de boekenclub ECI als hoofdsponsor ondersteund. Verdere financiële medewerking werd gegeven door de Provincie Zeeland, de Gemeente Sas van Gent, KNSB/ZSB en de industrie in de Kanaalzone. Onmisbaar was eveneens de medewerking van de hotels en de gastgezinnen in Sas van Gent en omgeving, dit ter opvang der jeugdige deelnemers.

Sinds 1999 is HWP medeorganisator van het “Schaak Grens Toernooi”. Dit bescheiden begonnen toernooi met schaakvereniging Assenede telde aanvankelijk een 20 tal deelnemers en is gegroeid tot 85 deelnemers. Spelers der verenigingen gevestigd in Sas van Gent, Axel, Oostburg, Assenede, Zelzate/Wachtebeke en Evergem. In het seizoen 2011-2012 is het aantal deelnemers ongeveer 35. Er doen spelers mee van de verenigingen uit Sas van Gent, Axel en Wachtebeke. Het toernooi wordt gespeeld op 9 vrijdagen, afwisselend in genoemde plaatsen. Er kan hier duidelijk van een grensoverschrijdende samenwerking worden gesproken. Momenteel is er helaas geen Schaak Grens Toernooi meer, vanwege te weinig belangstelling vanuit de verschillende verenigingen.

Jaarlijks organiseert HWP het ZSB 50+ toernooi in november en het HWP-jeugdtoernooi in januari. Door de Gemeente Sas van Gent werd HWP benoemd tot sportclub van het jaar 2000. Ook werd door de Zeeuwse Sportraad HWP 1 zowel in 2002 als 2004 gehuldigd als sportteam van het jaar, maar dan in de provincie Zeeland.