(door Tom Piceu)

LSG 2RatingHWP Sas van Gent 1RatingRonde 8
Roobol, M. (Martin)2289Cardon, H.R.A. (Helmut)2336½ – ½
Ketel van, R.A. (Raoul)2250Ikonnikov, V. (Vyacheslav)24530 – 1
Blitterswijk van, S. (Stefan)2238De Schampheleire, G. (Glen)23770 – 1
Wissen van, M.E. (Michiel)2216Leenhouts, K. (Koen)24310 – 1
Polak, A. (Alexander)2164Follesa, E. (Enrico)20880 – 1
Velden van der, A.J.L. (Bram)2230Motwani, P. (Paul)24180 – 1
Heemskerk, W. (Wim)2170Decrop, B.R.R. (Benjamin)21510 – 1
Wiersma, E. (Eelke)2286Piceu, T. (Tom)23150 – 1
Passenier, P. (Peter)2195Ruzhansky, E. (Elias)2258½ – ½
Otten, R.U.M.M. (Remmelt)2118Roos, A. (Adrian)22820 – 1
Gemiddelde Rating:2216Gemiddelde Rating:23111-9

Een overwinning was voldoende. Maar na een seizoen waarin we vooral ploeterden van de ene overwinning naar de andere, lijken we toch nog op een niveau te komen dat een plaatsje in meesterklasse kan rechtvaardigen.

Eerst: we waren natuurlijk op oorlogssterkte. Slava, Paul en Koen, dat maakt 3 GM’s. Dat schrikt elk team in eerste klasse af.
Naast ons werd de match LSG 1 – Zuid-Limburg gespeeld. Daar zullen ze niet onder de indruk geweest zijn van onze opstelling…

LSG 2 is een verraderlijke ploeg. Vrij stevige ratings, veel titels. Een ouder team, maar als ze natuurlijk op het niveau spelen dat ze kunnen halen dan kan het heel tricky worden.
Maar het viel allemaal mee voor ons. Als een pletwals gingen we er over.

Ik zag maar twee partijen waar ik op een bepaald moment twijfels had bij een goede afloop voor ons. Bij Paul zag het er na de opening twijfelachtig uit, maar hij begreep de stelling duidelijk beter en won overtuigend.
Bij Enrico moet het ook wel even (licht) fout geweest zijn tot een verzwakking van de koningsstelling hel en verdoemenis beloofde voor zijn tegenstander.

Benjamin en Koen kregen een pionnetje in de opening dat ze niet meer afgaven.
Slava houdt er gewoon van om lang te schaken. Het winnende voordeel leek me snel op het bord te staan maar hij leek het leuk te vinden om zijn tegenstander toch nog steeds wat hoop te geven.

Adrian en ikzelf hadden gewoon het betere spel na de opening, incasseerden een pion en maakten het droog af. Geen discussie over waar het punt heen ging? Glen deed het op de gebruikelijke rustige manier en schoof de tegenstander weg. Daarbij durft tactisch al eens iets van tafel te vallen, zoals een mat in 1. Dat hadden de teammaats natuurlijk gezien.

Helmuts tijdbesteding baart me altijd zorgen. Dan heb ik het over wat op het schaakbord gebeurt, niet daarbuiten.
Hij kreeg de Modern voorgeschoteld en verbruikte bijna een uur om gewoon zijn stukken te ontwikkelen. Dan heb je natuurlijk geen tijd meer over wanneer het echt spannend wordt. Hij hield het hoofd koel en hield steeds een voordeeltje. Het was niet voldoende voor een vol punt. De andere remise kwam van Elias. Hij had heel snel een mooie stelling en leek klaar om snel te winnen. De captain van de thuisploeg gooide alle remmen dicht, ruilde de dames en nam wat nadeeltjes op de koop toe. Het was voldoende om de stelling te houden.

Een monsteroverwinning waar weinig op af te dingen valt.
Met het verlies van DD is de titel binnen en mogen we ons opmaken voor Meesterklasse. Een goede kans voor onze jonkies om nog wat stappen te zetten volgend jaar.

Marnix van der Zalm

Hallo, ik ben Marnix, 59 jaar en lid van HWP vanaf mijn 10e. Sinds 2006 ben ik voorzitter van HWP, nadat onze oprichter en mijn enige voorganger Walter Cardon was overleden.