HWP Sas van Gent 1RatingDD 1Rating
Motwani, P. (Paul)2416Blokhuis, J. (Jeroen)23071 – 0
De Schampheleire, G. (Glen)2373Lahaye, R.R. (Rick)24351 – 0
Piceu, T. (Tom)2309Kumar, P.S. (Prajit Sai)2166½ – ½
Roos, A. (Adrian)2288Lopez, J.J. (Jasel Justo)23740 – 1
Leenhouts, K. (Koen)2449Ritzerveld, N. (Noah)19370 – 1
Ruzhansky, E. (Elias)2275Wiel van der, J.T.H. (John)2388½ – ½
Cardon, H.R.A. (Helmut)2345Prakken, G. (Gerrit)2200½ – ½
Boudry, W. (William)2092Egmond van, R.M. (Rogier)2051½ – ½
Decrop, B.R.R. (Benjamin)2134Vistisen, L.M. (Lars)2083½ – ½
Vantorre, N. (Nils)1921Dijk van, O. (Onno)2076½ – ½
Gemiddelde Rating:2260Gemiddelde Rating:22025-5

(door Tom Piceu)

Vroeger zou dat nog een reden geweest zijn om alles uit de kast te halen, maar dat lijkt toch niet meer het geval. We missen 1 GM en 3 IM’s in onze opstelling. In plaats daarvan enkele jonkies die het moeten waarmaken. En ik vind het goed zo. Laat die jonge spelers maar doorgroeien en geef hen de kans om zichzelf te bewijzen.

Bij DD een vrij normale opstelling. De grootmeester verstopt zich op bord 6, de elo-kannonen op de eerste borden, samen met de 2 ambitieuze jongeren.

Het is snel duidelijk dat het opnieuw geen gemakkelijke middag zal worden. Zo hebben we er al een paar achter de rug. De Geest van Slechte Vorm die in onze ploeg rondwaart?

Koen en Adrian lopen compleet verloren in de opening en zitten snel in een crisissituatie.
Nils krijgt een comfortabele plus met wit en een half uur voorsprong op de klok. Waarna hij er in 3 zetten tijd een uur en een kwartier bedenktijd doorjaagt terwijl er helemaal niets aan de hand is. Niet handig.
Elias heeft een klein nadeeltje.
Wat kunnen we daar tegenover zetten? Glenn staat heel goed na de opening en William lijkt over zijn tegenstander heen te walsen. Bij de rest rustige stellingen.

De eerste beslissingen vallen al snel.
Helmut kan met zwart gemakkelijk het evenwicht bereiken maar keet schoppen lukt niet. De stelling is te snel dood.
Koen speelt een partij die hij waarschijnlijk zo snel mogelijk wil vergeten. Hij kiest voor een egelsysteem tegen zijn 11-jarige tegenstander. Dat kan een anti-jeugdspeler-opening zijn: afwachten en rekenen op het ongeduld van de jongeling. Dat gebeurt ook: de jongeling komt… en gaat er dwars door. Het afwerken verloopt nog hobbelig maar voor zet 40 is Koen toch gevloerd. Daar hebben we vooraf natuurlijk niet op gerekend.
Paul scoort meteen tegen. Paul, zoals steeds netjes gekleed en zijn charmante zelve, vertoont nogal agressieve neigingen op het bord, wat in sterk contrast staat met de rest van de ‘experience’. Paul 3.0 windt er geen doekjes om: het is die koning die hij wil hebben. Na 2 uren spel is het al duidelijk dat de witte koning het niet droog zal houden. Het duurt nog even maar Paul geeft niet meer af.
Onmiddellijk daarna komen we op voorsprong. Glen geeft duidelijk een goede dag en geeft de DD-kopman Lahaye geen schijn van een kans na diens wat dubieuze opening. Een heel gedecideerde overwinning van onze man.
Een tegenslag vervolgens voor ons. Het lijkt er op dat het weer niet gaat lukken. William rolt vanuit de opening zijn tegenstander op en komt een pion voor met ook nog eens de betere stelling. Hij is er waarschijnlijk te gerust op en pakt een tweede pion, daarbij de listige counter overziend die tot eeuwig schaak leidt. 3-2 in ons voordeel.

We komen in de tijdnoodfase. 

Net voor die losbarst kan Elias de remise optekenen tegen van der Wiel nadat hij even een iets mindere stelling moest verdedigen. Toch even gecheckt of Elias zijn illustere tegenstander kent: ja, hij wist dat er iets was met Karpov. Zoiets, ja.
Ikzelf krijg een 15-jarige tegen die er geen graten in ziet om grof op remise te spelen. Ik slaag er in om een paar kleine voordeeltjes te cumuleren. In de tijdnoodfase krijg ik welgeteld 1 winstmogelijkheid. Die ik mis. De partij verzandt in remise.
Nils moet 20 zetten spelen op zijn 30 seconden increment en het lijkt er op dat zijn stukken elkaar in de weg lopen. Zijn tegenstander vindt de genadeklap niet en laat het vastlopen. Met de remise mogen we niet klagen.

Adrian stond na 12 zetten al erbarmelijk. Hij bijt zich vast, verbruikt veel tijd en komt terug in de partij. Uiteindelijk komt er een stelling van dame + pion tegen 2 torens (voor Adrian) op het bord. Het is heel erg duidelijk dat dit met redelijke zetten remise zal worden maar die verrekte klok speelt ook een rol. Adrian slaagt er niet in om zijn vesting in elkaar getimmerd te krijgen en moet teleurgesteld opgeven. 

Als u meegeteld hebt, dan hebt u nu ook de score 4,5-4,5 in gedachten. Met Benjamin als enige die nog bezig is. Op het eerste zich lijkt hij OK te staan, maar van zodra hij als laatste bezig is, gaat het fout. Een trucje kost hem een pion en eigenlijk lijkt hij kansloos. Wat moet je doen? Blijven spelen, verdomme! En dat blijkt te werken. Vistisen speelt ook een paar kromme zetten en plots is het niet meer verloren. Om van het vervelende paard af te geraken – altijd vervelend zo’n onvoorspelbaar ding in tijdnood – wordt er nog een pion geoffreerd aan Benjamin. Benjamins stelling moet intussen dicht tegen de winst zetten. Maar ze maken er snel eind aan: er verschijnt een eenvoudige stelling van toren + pion tegen toren op het bord. Benjamin probeert nog een tijdje maar er valt geen appel meer uit de boom.

5-5. We blijven op kop met een bordpunt meer en een iets zwaarder programma. Spannend.

Marnix van der Zalm

Hallo, ik ben Marnix, 59 jaar en lid van HWP vanaf mijn 10e. Sinds 2006 ben ik voorzitter van HWP, nadat onze oprichter en mijn enige voorganger Walter Cardon was overleden.