HWP Sas van Gent 3 RSR Ivoren Toren 1  
1Coppenolle van, K. (Kurt)2068Rosmalen van, J. (Joost)21040 – 1
2Verbruggen, S. (Samuel)1934Batenburg van, M. (Mees)2250½ – ½
3Zwart de, J. (Johan)1901Achuthan, D. (Dylan)20900 – 1
4Coppenolle Van, L. (Lander)1821Mohtaat, H. (Homayoun)20530 – 1
5Rij van, G.K. (Gert)1791Aarts, J.S.D. (Joaquin)19290 – 1
6Dhooge, S. (Servaas)1660Spaan, N. (Nathanael)20570 – 1
7Ongena, G. (Gilbert)1555Gortemaker, L. (Lucas)20250 – 1
8Vreede van de, J.J. (Jim)1961Muntslag, B.A. (Bas)1830½ – ½
 Gemiddelde Rating:1836Gemiddelde Rating:20421-7

Al voor aanvang van de wedstrijd was het duidelijk dat het een zware middag voor ons zou worden. Hoewel Ivoren Toren niet op zijn sterkst opkwam, bedroeg het ratingverschil ruim 200 elopunten. Maar ja, elke wedstrijd moet worden gespeeld en wonderen zijn de wereld niet uit. Alleen deze middag was er geen sprake van een wonder.

De eerste keer dat ik tijd nam om langs de borden te gaan waren mijn indrukken:

  • Samuel had tegen hun sterkste tegenstander duidelijk het initiatief wellicht zat hier een verrassing in;
  • Kurt, Lander en ik hadden gemeen dat wij moesten verdedigen maar dat wij beslist nog niet verloren stonden;
  • Bij Jim en Gert leek nog weinig aan de hand;
  • Servaas had een aardige aanvalsstelling bereikt (wel ten koste van een pion); kon alle kanten op;
  • Gilbert had een creatieve rokade van zijn dame bedacht om de stelling bij elkaar te houden maar het leek mij toch dat zijn tegenstander de enige was met winstkansen.

En toen stond het 0,5 – 3,5.  Gilbert moest toch vrij vroeg de vlag strijken; Lander leek af te wikkelen naar een remise-eindspel maar toen ik tien minuten later weer keek was het een hopeloos verloren eindspel. Hoe het bij Kurt fout ging heb ik niet verder kunnen constateren. Ondertussen was de partij van Samuel in remise geëindigd. Conclusie op de vroege middag: dit ging niet goed komen. Toen vervolgens de aanval van Servaas niet doorsloeg was het pleit al beslecht. De partij van Jim eindigde ook in remise – had niet het idee dat hier veel meer in zat.

Voor wat betreft mijn eigen partij kon ik door een pionoffer behoorlijk wat tegenspel krijgen. In de tijdsnoodfase pakte mijn jeugdige tegenstander het toch tactisch wat handiger aan waardoor ik na de 40ste zet tegen een hopeloze stelling aankeek. Nog even gerekt om de nederlaag te verwerken.

Gert was ondertussen beland in een toreneindspel dat hij moest keepen. Waarschijnlijk was het objectief remise maar zijn jonge tegenstander bleef maar duwen en trekken. Uiteindelijk met succes. De eindstand van 1-7 was eerlijk gezegd een redelijke weergave van de krachtsverschillen.

De volgende dag gekeken naar Netstand. Conclusie ons tweede doet mee voor de kampioenschap en de overige Zeeuwse clubs moeten net zoals wij vechten tegen degradatie. Het slechte nieuws is dat er ongetwijfeld 2 of 3 Zeeuwse clubs gaan degraderen. Het goede nieuws is dat wij nog steeds kansen hebben op lijfsbehoud.

Op naar de volgende ronde tegen Goes, wat een spannende wedstrijd belooft te worden.