HWP Sas van Gent 3RatingDe Pion 1RatingRonde 1
Coppenolle van, K. (Kurt)2098Kok, I. (Ivo)21010 – 1
Wynkele van de, E. (Erik)2000Huijser, M.W. (Marcel)19301 – 0
Verbruggen, S. (Samuel)1989Broek van den, R. (René)19221 – 0
Wynkele van de, R. (Rudy)1934Elven van, E.F.A. (Erik)18621 – 0
Vreede van de, J.J. (Jim)1959Bruijns, A.M.P.D. (Ad)1703½ – ½
Zwart de, J. (Johan)1894Tilborg van, T. (Thijs)16251 – 0
Coppenolle Van, L. (Lander)1837Linders, T. (Thimo)1708½ – ½
Dhooge, S. (Servaas)1655Alberts, J.H. (Henk)15421 – 0
Gemiddelde Rating:1921Gemiddelde Rating:17996 – 2

Afgelopen zaterdag moesten wij aantreden voor onze eerste wedstrijd in wat weleens een spannend seizoen kan worden. Dit jaar is sprake van een extra verzwaarde degradatieregeling: nummers 8, 9, 10 plus de slechtste 3 nummers 7 degraderen uit de derde klasse naar de vierde klasse. De eerste wedstrijd  tegen het gepromoveerde De Pion was gelijk een belangrijke wedstrijd. Als wij deze wedstrijd – tegen het op papier zwakste team van onze poule – niet zouden winnen zag het er gelijk somber uit.

Wij begonnen de wedstrijd zonder zowel  Gert (onze oude teamleider) als Frans (onze nieuwe teamleider), die beide als reserve waren opgesteld. Maar gelukkig zou de voorzitter als non-playing captain optreden en alles in goede banen leiden. Gedurende de wedstrijd bleek dat echter dat hij zo druk was het streamen van de live-borden dat zijn rol als captain en verslaggever in het water viel.

Voor wat betreft de wedstrijd  was de eerste meevaller dat onze tegenstanders verzwakt opkwamen met liefst vier invallers, die een rating hadden van 1700 of minder. Van de wedstrijd zelf heb ik maar fragmenten meegekregen.

De eerste keer dat ik naar de overige borden keek was mijn vluchtig oordeel dat: Kurt wellicht wat minder stond, Samuel een prettige aanvalsstelling had,  Erik een wat betere stelling had bereikt, Rudy het zoals gebruikelijk weer gelukt was een gecompliceerde stelling op bord te krijgen, bij Jim juist een sprake was van een rustige stelling, Lander prettig stond  en Servaas bezig was om de koningsstelling van zijn tegenstander omver te blazen;

De tweede keer hadden Samuel en Erik al gewonnen. Niet veel later stond het al 3 ½ – ½  doordat Servaas zoals verwacht had gewonnen en de partij van Lander in remise was verzand; Daarna werd op het bord van Jim de vrede getekend: 4-1;

Zelf was ik in een dame-eindspel beland waarin ik dacht dat ik iets beter stond maar niet zag hoe ik de winst kon forceren. Ben maar toen wat gaan laveren. Uiteindelijk bedacht ik een winstplan dat de teamleider van het tweede als oplettende toeschouwer al tien zetten eerder had gezien: een pion offeren om een doorbraak op de damevleugel te forceren. In de partij werkte het uitstekend. Dat bij het invoeren van mijn partij in de computer Stockfish constant met 0,00 kwam tot enkele zetten voor het einde was een kleine, onbelangrijke voetnoot. Tussenstand: 5-1.

Op de voorgrond noteren (v.l.n.r.) Eric van de Wynkele, Samuel Verbruggen en Rudy van de Wynkele hun eerste zetten.

Terwijl het eerste en tweede al van hun overwinning aan het nagenieten waren, waren Kurt en Rudy nog hard aan het zwoegen. Bij Kurt was het echt zwoegen in een toreneindspel waarin hij heel moeilijk stond. Het werd de enige nul van de middag. Bij Rudy vroeg ik me af of hij er zo’n lange partij van maakte omdat hij heimwee had naar de tijd waarin een KNSB wedstrijd 6 ½ uur kon duren. En onze teamcaptain snapte niet waarom hij niet gewoon met een remise de winst voor de team veilig stelde (dat wij al hadden gewonnen was hem ontgaan). Uiteindelijk kon Rudy na 5 ½ uur een verdiende overwinning noteren.
Wij hebben nu de weelde in elk geval 1 ronde boven de tweede te staan En zelfs mede bovenaan in 3F. Op naar de volgende vierpunten-wedstrijd in Rotterdam tegen Charlois. (N.B. Dat wordt wel een lastiger vierpunten-wedstrijd dan eerst in de planning stond. Door het terugtrekken van Charlois 3, moet we het nu opnemen tegen het tweede team van die club. – MvdZ).

Geef een reactie