HWP 5 deed goede zaken door een 1-3 zege in een tegen Oostkapelle. Hoewel de koppositie verstevigd werd (vermoed ik, de zsb-site was blijven steken bij ronde 1; heb ik daarvoor nu een tijdje terug een hele avond in dat trieste pand in Kruiningen gezeten, meneer de voorzitter?), was de stemming na afloop niet al te uitbundig, waarschijnlijk doordat zowel Cees als ondergetekende de door noeste arbeid opgebouwde elopunten in één vlotte beweging weer in de vuilnisbak kieperden door remise te spelen tegen veel en veel lager gerateerde (vanaf nu tevens met de betekenis: een rating toebedeeld gekregen hebbende) opponenten.
De schrijver van dit stukje was als eerste klaar, en wist door een miraculeuze paardzet nog een remise uit het vuur te slepen in een glad verloren stelling. Hoe het zo ver had kunnen komen? Daar moet ik m’n licht nog maar eens over laten schijnen, maar eens nadenken en de tijd nemen voor een zet wil vast wel schelen; het spel heet schaken, het is een denksport en geen behendigheidsspel waarin ‘zo snel mogelijk stukken hout verplaatsen’ centraal staat.
Lydia was als tweede klaar. In een remise-eindspel (beiden het loperpaar en evenveel pionnen) deed haar tegenstander een verkeerde koningszet, die ertoe leidde dat Lydia’s h-pion frank en vrij door kon lopen. Hierdoor verkregen we een voorsprong.
Cor knapte zijn tegenstander op in dat ene oude gambiet waarvan ik de naam nog steeds niet weet, maar dat wel weer werkte: zijn opponent werd vakkundig van het bord gedrukt. Weer een punt voor Cor, hij loopt tot nu toe 6 op 6, als ik het goed begrepen heb.

Cees was als laatste klaar. De tent was al half leeggelopen. Van de ons vergezellende dammers waren er nog maar twee over, zittende aan een tafeltje bij het raam. Op de achtergrond klonk , vanuit de kantine van de sporthal, wat opgetogen gewauwel van tv-commentatoren. Dat Ajax op de broek had gekregen fleurde de avond nog enigszins op, maar ik weet niet of Cees daar zo veel blijer van werd, nadat duidelijk was geworden dat hij niet ontsnappen kon aan eeuwig schaak in een ogenschijnlijk gewonnen stelling. (Heb je nog naar 41 … Dxb3 gekeken Cees?).
Hoe dan ook, we staan eerste en de kans dat we binnenkort weer op de open kampioenskar door Zeeuws-Vlaanderen worden gereden, is zienderogen gestegen.

Oostkapelle 1   HWP 5   1-3
1 w. vd heijden 1606 c. provoost 1615 0-1
2 g. christiaanse 1357 j. vanhijfte 1629 ½-½
3 a. monte 1327 l. dubbeldam 1349 0-1
4 d. de best 1151 c. smits 1628 ½-½