Dertien niet oproepbare spelers in één ronde en toch nog vijf complete teams op de been brengen: de reorganisatie van de nationale politie is er niets bij. Voor het vierde team betekende dit dat William, Martin, Manuel overkwamen vanuit het vijfde. Onze beide jeugdleiders waren met de trein gekomen en reeds voor elven gearriveerd. Ruim tijd dus voor een kopje koffie in het centrum van Gouda, om daarna de door Google-maps op twintig minuten gecalculeerde wandeltocht naar het speellokaal aan te vatten. Daar drukten ze met een verhit hoofd ruim drie kwartier later voor het eerst hun ongeduldig tikkende klok in. Het was een bèta-versie van Google-maps, zo wist Martin. Beiden weerden zich overigens kranig. Manuel ging ten onder aan een kleine zwakte op de damevleugel. En Martin bleek weer de veel betere schaker dan zijn tegenstander, maar de wandeling vergde in het vierde uur zijn tol en de gewonnen stelling ging alsnog verloren.
William trof het niet met de sterke Frans Bottenberg als tegenstander en nadat hij kort na de opening inderhaast zijn paard naar het doorgaans rampzalige veld h2 had gebracht, werd hij vakkundig opgeknoopt. De vierde nul kwam op mijn conto. Een totale off-day en een tegenstander die alles goed deed na een speculatief pionoffer mijnerzijds.
Rudy en Emile behaalden keurige remises tegen hun hoger gerate tegenstanders. De getructe wijze – onderste rij en dubbele penning – waarop Rudy wist af te wikkelen naar een dooie remisestelling, was een lust voor het oog. Remise werd het ook bij Johan, die met wit enigszins in de problemen was gekomen tegen Erich Karstan, maar vervolgens het eindspel op noeste wijze remise wist te houden.
Het enige punt kwam op naam van Frans. Hij werd in zijn vertrouwde Leningrader al snel in zijn flank gegrepen met h4 en h5. Het zag er wat ongemakkelijk uit voor de zwarten, maar helemaal duidelijk was het niet. Dat was het wel toen zijn tegenstander vervolgens op schitterende wijze zijn dame weggaf.
Alweer tweeëneenhalf bordpunt aan ons palmares toegevoegd. In de volgende ronde gaan we Voorschoten 2 bekampen, dat slechts één plaatsje (maar wel bijna tweehonderd Elopunten) boven ons staat.

Messemaker 1847 2   HWP 4   5,5-2,5
1 E. Karstan 2082 J. de Zwart 1961 ½-½
2 J. Cheung 2050 F. Snijders 1904 0-1
3 L. de Jong 1967 M. v.d. Zalm 2067 1-0
4 W. Schönwetter 1867 R. Pauwels 1757 ½-½
5 A. Hennink 1986 E. Cardon 1769 ½-½
6 K. Brinkers 1941 M. Stam 1-0
7 F. Bottenberg 1996 W. Baeten 1524 1-0
8 B. Evengroen 1898 M. Colsen 1598 1-0