Het was een spannende middag in Bloemendaal. Drie ploegen nog in de race om het al gedegradeerde Utrecht te vergezellen naar de 1e klasse. Voor HWP was het zaak minstens hetzelfde resultaat te behalen als Rotterdam of meer matchpunten te scoren dan BSG. Een lastige opgave, want ook voor onze tegenstander, SISSA, stond er nog het nodige op het spel. Bij een misstap van En Passant konden de Groningers nog kampioen worden.
We begonnen voortvarend aan deze moeilijke klus. Attila verving Steven (die elders de liefde aan het vieren was) en onze Hongaarse vriend deed wat er van hem verwacht werd. Zonder veel tijd te spenderen vergaarde hij wat voordeeltjes tegen Nick Maatman en maakte hij het vervolgens hardhandig af. Ook de teamleider kweet zich uitstekend van zijn taak. Eerst was hij verantwoordelijk voor een kansrijke opstelling en tijdens de wedstrijd toonde hij zich bereid de zwaarste klap op te vangen. Een openingsfout tegen Jorden van Foreest was vrijwel direct fataal. Weinig tijd om te treuren, want al snel kwam de boodschap dat verder bijna iedereen beter stond. Dat was een flinke meevaller. Rein en Thibaut M wonnen zeer overtuigend en het volgende punt leek bij Tom te vallen. Ook hij had zijn tegenstander volledig overspeeld, maar net toen we dachten dat het 4-1 zou worden, ontstond er kortsluiting en werden de bordjes ras verhangen: 3-2.
Tijd om even bij de concurrenten te kijken. Veel remises bij Rotterdam, dat kon nog alle kanten op. BSG leek te gaan verliezen. Dat betekende dat we het schema van 5-5 erbij moesten pakken.
Helmut kwam er naar eigen zeggen niet aan te pas. Dat gebeurt zelden, maar helaas vandaag wel. Lucas van Foreest scoorde zijn eerste grootmeesternorm. Het is hem van harte gegund, maar daardoor werd het wel 3-3.
We hadden nog een mooie stelling. Koen leek te gaan winnen tegen Ilja Zaragatski, die ook nog eens in hevige tijdnood was. Het mocht niet zo zijn. De Duitser was aalglad en zeer creatief. Menig speler zou uit frustratie te ver zijn gegaan, maar Koen beheerste zich en koos professioneel voor eeuwig schaak: 3,5-3,5. Het restant was veelbelovend. Johan had een remise-achtig toreneindspel, Adrian een eindspel met een pluspion, die niet veel waard leek en Thibaut V een op het oog gewonnen stelling. Dat zou moeten lukken, want zo’n dag was het vandaag.
Adrian moest berusten in remise, maar Thibaut V zorgde voor een fraaie finale en won op elegante wijze. Daarmee waren de 5 bordpunten binnen. Voldoende voor handhaving, want BSG had zoals verwacht verloren van de nieuwe kampioen En Passant (proficiat, heren). Helaas slaagde Johan er niet in de remisehaven te bereiken. Eindstand: 5-5.
Dank aan Kennemer Combinatie voor de gastvrijheid. Het was een mooie middag in Bloemendaal. HWP dus nog een jaartje in de Meesterklasse. Dank aan alle spelers voor jullie inzet. Het was weer een genoegen om jullie teamleider te mogen zijn.

  HWP 1   SISSA   5-5
1 J. Goormachtigh 2191 Z. Kollen 2318 0-1
2 T. Vandenbussche 2397 T. Henrichs 2479 1-0
3 H. Groffen 2167 J. van Foreest 2551 0-1
4 A. Czebe 2460 N. Maatman 2289 1-0
5 A. Roos 2246 F. Meissner 2288 ½-½
6 T. Maenhout 2382 F. van Assendelft 2357 1-0
7 H. Cardon 2404 L. van Foreest 2368 0-1
8 K. Leenhouts 2490 I. Zaragatski 2492 ½-½
9 T. Piceu 2372 N. Lubbe 2490 0-1
10 R. Verstraeten 2358 E.J. Hummel 2302 1-0