Aantal leden: 66; Jeugdleden: 29; Senioren: 37.
Oprichting in 1955. Vereniging aangesloten bij KNSB/ZSB in 1958.
Deelname met vier teams in de competitie van de KNSB:
Team 4: 8 spelers, 6e klasse.
Team 3: 8 spelers, 3e klasse.
Team 2: 8 spelers, 3e klasse.
Team 1: 10 spelers. Meesterklasse.
Deelname met één team (viertal) in de Zeeuwse avondcompetitie.
Deelname met één team (viertal) in de Zeeuwse bekercompetitie.
Deelname jeugdteam (4 spelers). Uitkomend in de ZSB-jeugdteamcompetitie.
Jeugdclubavonden
Op vrijdag vindt de opleiding van de jeugdleden plaats in MFC De Statie te Sas van Gent (Canadalaan 2e) of via Zoom tussen 18.45 uur en 20.15 uur.
Als je het schaken wilt leren, of als je graag bij een schaakvereniging wilt gaan schaken, kom dan gerust eens langs of neem contact op met jeugdleider Manuel Colsen (m.m.m.colsen@zeelandnet).
Iedere clubavond in De Statie starten we met een gezamenlijk schaakinstructie via het demonstratiebord, waarna er schaakles wordt gegeven in verschillende niveaugroepen middels de Stappenmethode van de KNSB. Tevens spelen we iedere clubavond een ronde van de rapidcompetitie en er is ook een Raindropchess-competitie. Af toe vinden er andere schaakevenementen plaats, zoals een snelschaaktoernooi en een simultaanwedstrijd.
Teamwedstrijden en toernooien
De teamwedstrijden van HWP 1 t/m 4 vinden op zaterdag plaats (negen ronden per seizoen, voor het vierde team zeven). De thuiswedstrijden vinden plaats in ‘t Meulegat in Sluiskil vanaf 13.00 uur. De wedstrijden van HWP A en de Zeeuwse bekerwedstrijden worden op een doordeweekse dag (clubavond van het thuis spelende team) gespeeld. Thuiswedstrijden van deze viertallen vinden plaats in MFC De Statie in Sas van Gent.
Verder vinden er in Zeeland enkele keren per maand toernooien plaats waar individuele spelers aan meedoen. Bijvoorbeeld de verschillende jeugdtoernooien (HWP organiseert haar toernooi doorgaans in april), een 50+ toernooi (ook door HWP georganiseerd), het snelschaakkampioenschap van Schouwen-Duiveland, het open Zeeuws Kampioenschap snelschaken en het Persoonlijk Kampioenschap van Zeeland (PKS). Er is zelfs een kroegen-toernooi, een oliebollentoernooi en soms een schaak-voetbaltoernooi. Het grootste toernooi is het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi, dat begin augustus in Vlissingen wordt gespeeld.
Wat is de plaats van HWP in de Nederlandse schaakwereld ?
Uit onderzoek is gebleken, dat ca. 1.000.000 Nederlanders het schaakspel kennen c.q. regelmatig of onregelmatig beoefenen, al dan niet in clubverband. Tegenwoordig kunnen deze aantallen hoger liggen, door de opkomst van het internetschaken. De Koninklijke Nederlandse Schaak Bond telt meer dan 20.000 leden (waarvan meer dan een derde jonger is dan 20 jaar) en zo’n 370 verenigingen. Het schaken zit vooral onder de jeugd flink in de lift, mede door de populariteit van films als The Queens Gambit en de opkomst van het internetschaak. Ook komst van de live verslaglegging via het internet van grote schaaktoernooien, zoals het wereldkampioenschap of het Tata Steel-toernooi (het ‘Wimbledon’ van het schaken), zorgt voor een veel wijdere verspreiding en populariteit van de schaaksport. HWP sluit bij deze ontwikkelingen aan met een groeiende jeugdopleiding en streamt de partijen van de eerste ploeg bij thuiswedstrijden via Livechess. Ten tijde van de corona-pandemie namen we bovendien deel aan de toenmalige nationale internet-clubcompetitie.
De historische ontwikkeling van de sterkte van HWP ziet er als volgt uit
– Sinds 1978 bij de beste 70 Nederlandse Schaakverenigingen
– 1985 bij de beste 30 Nederlandse Schaakverenigingen
– 1990 bij de beste 10 Nederlandse Schaakverenigingen.
– 2004-2005 HWP 1 Hoogst geklasseerd amateur schaakteam van Nederland.
Sindsdien heeft HWP zijn positie goed weten vast te houden. Het eerste team pendelt heen en weer tussen de eerste klasse en de hoogste (Meesterklasse). In het seizoen 2024-2025 speelt de eerste ploeg in de Meesterklasse, het tweede en derde team in de derde klasse en het vierde team – een opleidingsteam voor de jeugd – in de zesde klasse. Dit is opmerkelijk voor een schaakvereniging uit een klein dorp als Sas van Gent (ca. 4000 inwoners). De tegenstanders zijn vaak clubs waarin spelers worden betaald of verenigingen die gevestigd zijn in de universiteitssteden, waar het jonge schaaktalent is geconcentreerd. De verklaring voor het succes van HWP is meerledig. In de eerste plaats is dat de visie dat HWP wil bijdragen aan de ontwikkeling en aantrekkingskracht van de regio. Zonder de betekenis van een schaakclub te willen overdrijven, vinden we het belangrijk dat de bevolking van Zeeuws Vlaanderen op peil blijft, zodat er voldoende voorzieningen blijven voor een prettig woon- en leefklimaat. Sport speelt daarbij een belangrijke rol en een (top-) sportvereniging kan er aan bijdragen dat inwoners behouden blijven en worden aangetrokken. Onze strategie is daarom dat we op verschillende niveaus en door middel van verschillende activiteiten een aantrekkelijke schaakclub willen zijn. Gezien het beperkte aantal inwoners in Zeeuws Vlaanderen, hebben we ervoor gekozen om ook in Belgisch Vlaanderen sterke relaties aan te gaan. Dat is begonnen ten tijde van de vermaarde Internationale ECI-jeugdtoernooien en nog altijd staan onze Vlaamse connecties garant voor een jaarlijkse toestroom van spelers, jong en oud.
Ook wordt er veel geïnvesteerd in goede relaties binnen de vereniging, wat er tezamen met de mogelijkheid om op verschillende niveaus sportieve schaakambities waar te maken, toe leidt dat veel leden zeer lang lid blijven, ook als ze de regio verlaten. Daarnaast spreekt het voor zich dat we ook investeren in opleiding van jeugd. Spelers die uit die opleiding voortkomen zijn over heel het land uitgevlogen, maar blijven vaak lid.
De successen die we door deze strategie hebben behaald, veroorzaakten bovendien een aanzuigende werking op uit een wijdere regio. Dat is overigens ook een gevolg geweest van de 25 (!) internationale jeugdtoernooien met als hoofdsponsor ECI, waaruit veel contacten zijn ontstaan. Zeker met Belgische spelers uit Gent, Brugge, Antwerpen, die graag in de hoogstaande Nederlandse competitie spelen. HWP is daarmee een in Nederland gevestigde Zeeuwse schaakvereniging, met een aanzienlijke “Vlaamse Inslag”. Maar ook andere nationaliteiten hebben in de loop der jaren hun weg naar de club weten te vinden, ofwel omdat men zich in de regio vestigde, ofwel om sportieve redenen. Spelers uit bijvoorbeeld Schotland, Tsjechië, Hongarije en Rusland hebben zich in de lopen aan HWP verbonden.
Het ECI-toernooi vond jaarlijks plaats. De even jaren in Sas van Gent. De oneven jaren in Eeklo en later in Brugge. Hoogtepunten vormden de organisaties van het Wereldkampioenschap Jeugdschaak in 1978 en het Europees Jeugdkampioenschap in 1992. Ook de mogelijkheid tot het behalen van een internationale meesternorm door Zeeuwse, Nederlandse en Belgische talenten was in een aparte IM-groep mogelijk. Deze toernooien kwamen in samenwerking met de KNSB mede tot stand onder impuls van de toenmalige president van de FIDE Prof. Dr. Max Euwe, die ook de toernooien In Sas van Gent persoonlijk opende. Het evenement werd door de KNSB genoemd als een van de Grote Toernooien, zoals o.a. ook toernooien Interpolis en Hoogovens (tegenwoordig Tata Steel). Gedurende 25 jaar werd dit toernooi door de boekenclub ECI als hoofdsponsor ondersteund. Verdere financiële medewerking werd gegeven door de Provincie Zeeland, de Gemeente Sas van Gent, KNSB/ZSB en de industrie in de Kanaalzone. Onmisbaar was eveneens de medewerking van de hotels en de gastgezinnen in Sas van Gent en omgeving, dit voor opvang der jeugdige deelnemers.
Vanaf1999 was HWP medeorganisator van het “Schaak Grens Toernooi”. Dit bescheiden begonnen toernooi met schaakvereniging Assenede telde aanvankelijk een 20-tal deelnemers en is gegroeid tot 85 deelnemers. Spelers van verenigingen gevestigd in Sas van Gent, Axel, Oostburg, Assenede, Zelzate/Wachtebeke en Evergem namen er aan deel.
Tegenwoordig nemen we met een viertal deel aan het Ledeganck-tornooi, waarvan we ook een ronde organiseren. Dat Vlaamse tournooi wordt gespeeld op 9 vrijdagen. Alweer een mooi voorbeeld van een grensoverschrijdende samenwerking.
Door de Gemeente Sas van Gent werd HWP benoemd tot sportclub van het jaar 2000. Ook werd door de Zeeuwse Sportraad HWP 1 zowel in 2002 als 2004 gehuldigd als sportteam van het jaar.