Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

26 juni

Goede generale
In de voorlaatste editie van de teambattle op lichess lieten we weer zien uit het goede hout gesneden te zijn. We strandden op een derde plaats, maar lange tijd leek er meer in te zitten. Het ontbrak aan wat geluk en vooral streaks op de juiste momenten.
Glen schoot als een speer uit de startblokken en reeg de punten aaneen. Hij hield het hoge tempo redelijk goed vol en eindigde overtuigend als onze topscoorder en op een mooie tweede plaats in het algemeen klassement. Ook Thibaut, Benjamin en ikzelf eindigden met mooie prestaties, waarbij we eigenlijk meer punten verdienden dan we kregen.
Kees was ook weer van de partij. Bij hem is het alles of niets en deze keer was het gelukkig weer alles. Van onze ‘senioren’ bleef hij fier overeind en Herman bleef ook redelijk overeind, maar twee andere coryfeeën hadden hun dag niet. We bedekken hun namen met de mantel der liefde.
Komende zondag, 28 juni, is de grote, allesbeslissende finale. We moeten nog één keer uithalen voor we kunnen genieten van een welverdiende zomerstop. Komt allen!

Auteur: Koen Leenhouts


17 juni

Tegenvallende zesde plaats
Het einde van het online seizoen is in zicht en misschien zorgt dat ervoor dat we een beetje buiten adem aan het raken zijn. Afgelopen zondag konden we onze serie geen mooi vervolg geven, want we eindigden slechts op een zesde plaats. Met nog twee edities voor de boeg is het zaak om het tij te keren en nog twee keer vol gas te geven.
Het leek erop dat we nooit echt goed op gang kwamen. In het begin van de avond regen we de nullen aan elkaar. Onze nieuwe aanwinst Arne onttrok zich aan de malaise en schoot uit de startblokken. Dat hoge tempo was niet goed vol te houden, maar toch was het een mooi debuut! Ook Warre toont aan steeds aan kracht te winnen en houdt zich steeds makkelijker staande in de subtop.
Zelf werd ik topscoorder, maar daar zag het lang niet naar uit, want mijn start was abominabel. Gelukkig viel het daarna een aantal keren mijn kant uit, waardoor het eindresultaat nog acceptabel was. Bij Hans was het tegenovergestelde het geval, want hij begon goed en stortte op het einde in.
Glen had niet de hoogste score, maar zijn spel was waarschijnlijk wel het best, met onder andere een mooie winst op de toernooiwinnaar. Over mooie winsten gesproken: Manuel won met zwart van Eelke Wiersma en dat is waarschijnlijk zijn mooiste scalp tot nu. Chapeau!
De winnaar werd dit keer Kennemer Combinatie. De titel is nog geen enkele keer geprolongeerd, dus voor ons is het zaak om komende zondag niet te winnen, zodat we de week erop de winst kunnen pakken.

Auteur: Koen Leenhouts


9 juni

Succes went
Zondag speelden we niet heel goed, maar toch werden we tweede. Na een aanvankelijk aarzelende start zetten we een mooie eindsprint in die uiteindelijk net te laat kwam. Man van de avond was Simon.
Simon werd dus onze topscoorder en dat mocht gerust een grote verrassing heten. In eerdere edities was hij niet direct terug te vinden in de top van ons team, maar nu liet hij met een achtste plaats in het totaalklassement zien tot veel in staat te zijn. Bravo!
Ook Warre was eerder niet altijd even gelukkig, maar nu scoorde hij een mooie TPR en als het toernooi een half uur korter geduurd had, was die nog een stuk hoger geweest. Van Benjamin vinden we het ondertussen al niet meer dan normaal dat hij zich soepeltjes handhaaft in de hogere regionen. Ook nu was het weer zeer degelijk en sterk. Het laatste succesverhaal van deze week was Hans. In het begin van de avond moeizaam op gang gekomen, maar een schitterende serie van vijf winstpartijen op het einde.
Onze ploeg is waarschijnlijk de meest homogene van het hele stel. De marges onderling zijn klein en het is steeds maar weer afwachten wie zich bij de beste 10 van de ploeg speelt. Ook nu bleken we weer aan elkaar gewaagd en vielen cracks als Kees, David en Emile (net) buiten onze top-10. Voor Tom en mijzelf is een straftraining georganiseerd, zodat het volgende keer beter gaat.
Apeldoorn werd uiteindelijk terecht kampioen met acht puntjes voorsprong op ons. Volgende keer gaan we weer voor het hoogste schavot. De uitslag is te vinden op https://lichess.org/tournament/R1HOc9S5

Auteur: Koen Leenhouts


2 juni

HWP online kampioen van Nederland!!!
Beste leden,

Op zondagavond is HWP kampioen geworden bij het online teamschaken via Lichess! Kampioen van Nederland, wat een fantastisch resultaat!
Dank aan iedereen die hieraan heeft meegedaan en dank aan Koen Leenhouts voor de organisatie en het prima verslag.

Gelieve allemaal het verslag te lezen via de onderstaande link:

https://www.schaaksite.nl/2020/06/01/eerste-winst-voor-hwp/

A.s. zondag vindt er weer een teamschaakcompetitie plaats. Iedereen kan nog steeds meedoen!

Auteur: Manuel Colsen


26 mei

Pas op de plaats
Aan de top komen is moeilijk, aan de top blijven is nog veel moeilijker. Onze derde plaats van vorige week stemde ons ietwat euforisch, maar afgelopen zondag bleek dat dit geen enkele garantie biedt. Sterker nog, het had niet veel gescheeld of we waren eruit gevlogen. Uiteindelijk werden we zevende.
We misten enkele sterkhouders en enkele anderen waren duidelijk niet in hun beste vorm. Hun prestaties bedekken we maar met de mantel der liefde in de hoop de deuk in het opgelopen zelfvertrouwen niet groter te maken. Oefening wordt aanbevolen, waarbij men af en toe ook een blik op de klok moet werpen.
De avond verliep zenuwslopend. Lang flirtten we met de degradatie, waarbij we maar heel nipt boven de degradatiestreep bleven. Een kwartier voor het einde van de speeltijd stonden we nog op een gedeelde degradatieplaats met De Stukkenjagers, maar een eindsprint van onze kant zorgde ervoor dat we nog een mooie zevende plaats behaalden.
Toch waren er ook enkele lichtpuntjes. William Baeten was onze ‘man of the match’, want hij voegde zich voor het eerst bij de beste tien HWP’ers. Dat smaakt naar meer. Een ander lichtpunt was de glansrijke entree van Benjamin Decrop die direct liet zien een waardevolle aanwinst te zijn. Zelf scoorde ik het best van de HWP’ers met een achtste plaats in het algemene klassement. Ook de scores van Tom, Marnix, Hans en Nils vielen niet tegen.
Aan kop was de strijd spannend tot de laatste seconde. Zes teams eindigden binnen 8 punten en dat valt misschien te vergelijken met een eindsprint op het einde van een marathon. Kennemer Combinatie bleek het meest gelukkig. Het podium werd vervolledigd door Paul Keres en Schaakstad Apeldoorn.
Komende zondag zijn we weer terug en ik verwacht dat het een avond zal zijn waarop we Lichess doen schudden op zijn grondvesten. U hoort er weer van en voor degenen die nog willen: meedoen kan nog altijd door u aan te melden bij het team HWP Sas van Gent op Lichess.

Auteur: Koen Leenhouts