Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

19 mei

Podium!
Onze entree op het hoogste niveau in de wekelijkse Lichess teamcompetitie is niet onopgemerkt gebleven. Derde! En het is niet overdreven te stellen dat er meer in zat.
Waar je bij een gewone teamwedstrijd eens rond kunt lopen om een redelijk overzicht te houden over de partijen van alle teamgenoten, is dat in deze teambattles wel anders. Het gaat zo snel en je eigen partijen wekken zo veel adrenaline op, dat er pas na het toernooi tijd is om te zien hoe iedereen het ongeveer gedaan heeft. Enkel uitzonderingen vallen op.
Zon uitzondering vandaag was Emile Cardon die zich wat mij betreft mocht kronen tot Man of the Match. In het begin fier op kop en later steeds goed blijven meedraaien in de hogere regionen met uiteindelijk een mooie TPR van net onder de 2400. Heel knap gedaan!
Pas toen Emile aan kop kwam te staan, begon Helmut een beetje te scoren, want in het begin draaide het vierkant. Hij eindigde met een sterke winstserie van 8 partijen en dat levert, zoals we inmiddels weten, op Lichess een berg aan punten op. Zo werd Helmut individueel de beste HWPer. Erna volgden Glen en ikzelf en beiden mochten we tevreden zijn over zowel het resultaat, als over het vertoonde spel. De scores hadden nog een stuk hoger uit kunnen vallen.
Kees moest zich na vorige week herpakken en vandaag was hij gelukkig weer de oude Kees. Hetzelfde gold voor Thibaut. Johan maakte een mooie entree en speelde sterk. Hans was beter in vorm dan vorige week en Nele scoorde ook weer hoog, vandaag zelfs hoger dan Adrian.
In de breedte lieten we zien een mooie basis te hebben. William, Manuel, Johan en nieuwkomer Nils lieten af en toe wat puntjes liggen, maar haalden toch nog steeds respectabele scores in dit sterke gezelschap.
Volgende week zullen Warre, Simon en Tom zich waarschijnlijk willen herpakken en ik tip Rein dan voor een topklassering. Als ploeg smaakt deze prestatie natuurlijk naar meer, hoewel de verschillen klein zijn en we niet enkel naar boven moeten kijken, maar in ieder geval ervoor moeten zorgen dat we ons dik handhaven.
De derde plaats is natuurlijk mooi, maar misschien nog wel mooier is het dat we met een grote groep HWPers samen als team kunnen spelen. Nieuwkomers zijn nog steeds welkom, dus aarzel niet! Tot volgende week!

Auteur: Koen Leenhouts


11 mei

HWP promoveert bij online debuut naar hoogste klasse!
HWP speelde zondag voor het eerst in de wekelijkse Lichess teambattles, een online vervanging van de teamcompetities. En hoe! Met overmacht veroverden we de eerste plaats in klasse 2A, waardoor we volgende week mogen uitkomen in de hoogste klasse.
Voor sommigen was het even wennen. Waar we normaal in De Speye rustig kunnen nadenken over onze zetten in n partij onder het genot van een versnapering, was het doel nu om zoveel mogelijk partijen te spelen in twee uur tijd. Ook de puntentelling was ingewikkelder dan in de traditionele competitie. Hier werd gespeeld in een toernooivorm waarbij de resultaten van de acht beste spelers werden opgeteld, waarbij er geen maximum zit aan het aantal spelers in een team.
Ons team bestond uit een mooi aantal van 16 spelers. Sommigen probeerden zich vooraf wat in te dekken: te oud, te langzaam, te moe, geen snelschaker. In de praktijk bleek er weinig te merken van enige opstartproblemen. Vanaf het begin stonden we ruim bovenaan en we sloten het toernooi af met een grote voorsprong. Wij haalden 281 punten, terwijl de nummer 2, UVS Nijmegen, het moest doen met 198 punten.
Individueel was Glen onze topscoorder en Helmut was een goede tweede. Warre, Nele, Emile, Marnix, William en Ranco zullen ook tevreden zijn met hun score. Thibaut en Kees zinnen nu al op revanche voor volgende week. De volledige uitslag is hier te vinden: https://lichess.org/tournament/THZSJrnF
Volgende week staat ons een stevige uitdaging te wachten in de hoogste klasse, waarbij de resultaten tellen van de eerste 10 spelers. Mensen die nog niet willen instromen, moeten niet aarzelen om zich voor zondag aan te melden via https://lichess.org/team/hwp-sas-van-gent
om dan op zondag om 20.00 uur klaar te zitten achter de computer. Wordt vervolgd!

Auteur: Koen Leenhouts


9 mei

Online KNSB-competitie op Lichess
De KNSB-competitie ligt al even stil en wellicht duurt dat nog even. Sinds enige weken vindt er op Lichess (www.lichess.org) iedere zondag van 20.00 tot 22.00 uur wel een alternatieve competitie plaats waar heel wat sterke clubs aan deelnemen. Mij lijkt het heel leuk om hier ook met HWP aan deel te nemen, om zo toch in een ploeg te spelen. Het leuke is dat iedereen van de club mee kan doen en dat het niet uitmaakt hoe sterk je bent. Zo is het een leuke aanvulling op de invidivuele toernooien die HWP organiseert op www.chess.com

Het werkt als volgt:
1) Maak een account aan op www.lichess.org als je die nog niet hebt. Een account is gratis.
2) Word lid van het team HWP Sas van Gent (https://lichess.org/team/hwp-sas-van-gent). De teamleider wil graag weten wie wie is, dus stuur dit in een bericht aan mij (Papagayo) of via mail (koenleenhouts@hotmail.com).
3) Zit op zondagavond om 20.00 klaar achter je computer en neem deel aan het toernooi. De link hiervoor volgt dan.
4) Alle spelers van de club kunnen meedoen. Voor het klassement tellen de resultaten van de 10 (hoogste klasse) of 8 (andere klassen) spelers met de hoogste score. Het maakt dus niet uit of je hoog scoort of niet. Zo strijden spelers die anders in de eerste ploeg spelen zij aan zij met spelers uit ploeg 2, 3 en 4.
5) Het speeltempo is 3 minuten + 2 seconden per zet. Door de 2 seconden die je er per zet bij krijgt, blijft er toch steeds wat tijd over om na te denken. Het toernooi wordt gespeeld volgens het Arenaformat. Dat betekent dat een nieuwe partij start als je klaar bent met de vorige.

Ik hoop dat jullie met mij willen meedoen. Op die manier kunnen we toch een beetje als ploeg blijven spelen, hoewel het anders is dan normaal. Op Schaaksite staat iedere week een kort verslagje en hier krijg je een beetje een indruk van de aard van het toernooi https://www.schaaksite.nl/2020/05/04/uitslagen-zondagse-teambattles-3-mei/

Auteur: Koen Leenhouts


9 mei

Goud voor de voorzitter
Het 6e online HWP-snelschaaktoernooi is gewonnen door Marnix van der Zalm.

Hieronder de eindstand:
1. Marnix van der Zalm 3 uit 3
2. Herman Van de Wynkele 2 uit 3
3. Eric Van de Wynkele 2 uit 3
4. Rudy Van de Wynkele 2 uit 3
5. Jim van de Vreede 1 uit 3
6. William Baeten 1 uit 3
7. Manuel Colsen 1 uit 3

Het 2e online HWP-rapidschaaktoernooi (10 min. k.o.) zal plaatsvinden op zaterdag 16 mei 2020 van 13.30 uur tot uiterlijk 15.15 uur.
We spelen maximaal 5 ronden.
Aanmelden kan rechtstreeks via Chess.com vanaf 12.30 uur.

Tot morgen bij het toernooi op Lichess en blijf gezond

Auteur: Manuel Colsen


2 mei

Kees Nieuwelink wint goud
Het 5e online HWP-snelschaaktoernooi is gewonnen door Kees Nieuwelink.

Hieronder de eindstand:
1. Kees Nieuwelink 3 uit 3
2. Jim van de Vreede 2 uit 3
3. William Baeten 1 uit 3
4. Ranco Bogaard 1 uit 3
5. Gilbert Ongena 0,5 uit 3
6. Manuel Colsen 0,5 uit 3

Het 6e online HWP-snelschaaktoernooi (3 min. incl. 2 sec. erbij) zal plaatsvinden op zaterdag 9 mei 2020 van 13.30 uur tot uiterlijk 15.00 uur.
Bij minimaal 14 deelnemers kunnen we 7 ronden schaken. Als er minder deelnemers zijn, wordt het aantal ronden ook minder.
Aanmelden kan rechtstreeks via Chess.com vanaf 12.30 uur.

Auteur: Manuel Colsen