Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

26 september

Het tweede wint
In een erg leeg Meulengat speelden 5 HWP 2’ers tegen 5 HWP 3’ers. Van het begin af aan een saaie wedstrijd omdat het met een 2½-½ stand in het voordeel van HWP 2 begon. Het was dus al geen wedstrijd en zou er ook nooit een worden. Er was ook weinig in het Gat om inspiratie aan te ontlenen. Van het eerste kwam de helft gewoon te laat en op de saaie speech van de voorzitter kwam zelfs niet eens het begin van een applausje.
Op het eerste bord speelden Marc Lacrosse en Frederic Verduyn een Konings Indier. Of het allemaal klopte wat ze deden weet ik niet. Frederic deed een pionnetje in de aanbieding dat Marc even later wel weer erg makkelijk teruggaf en daarna er zelfs nog eentje bij deed maar dat zal wel allemaal gepland zijn geweest om met de dubbele torens remise te forceren. Dan slaan we drie borden over en vinden op bord 5 de voorzitter tegen Etienne van Leeuwen. Etienne liet de Parn zomaar een Pirc spelen en dat beviel hem uiteindelijk slecht. Slechts dankzij een uiterste krachtsinspanning en gebrek aan slagvaardigheid van de praeses wist Etienne er nog een remise uit te slepen. Daarnaast zaten John Gommers en Maarten Rademakers. Zoals van alle partijen begreep ik ook van deze partij weinig. Ik zag wel dat John lang bezig was om een opgesloten paard op c4 te redden van het dodelijke d2-d3 en daar uiteindelijk niet in slaagde. Weer een bord verder zaten dan Henk de Ridder en Harry Provoost te schaken. Natuurlijk een Scandinaviër want Henk speelt altijd e4 en Harry dan altijd d5. Over de partij hing lange tijd de doem van remise – hoe kan het ook anders? Dat kwam er ook uit. Op het laatste bord zat ik zelf met de witte stukken tegen Rudi Pauwels. Rudi wilde in het Frans mijn gambietpion niet hebben (verstandig!) waarna een gelijke stand ontstond maar Rudi zich al snel vergreep aan een paard (een slechte gewoonte) met nare gevolgen.

HWP 2   HWP 3   6-2
1 F. Verduyn M. Lacrosse ½-½
2 K. Nieuwelink G. van Rij 1-0
3 F. Hulpia H. vd Wynkele 1-0
4 R. vd Wynkele E. vd Wynkele ½-½
5 M. vd Zalm E. van Leeuwen ½-½
6 M. Rademakers J. Gommers 1-0
7 H. Provoost H. de Ridder ½-½
8 F. Snijders R. Pauwels 1-0

Auteur: Frans Snijders


25 september

Vlaggeschip start met degelijke overwinning
HWP I heeft de eerste horde op weg naar een nieuw Meesterklasseschap met succes genomen. Het altijd lastige RSR Ivoren Toren uit Rotterdam werd met 6-4 verslagen en dat had meer kunnen zijn. Lisa Schut, Tieme Verlinden en Koen Leenhouts ontbraken. Van hun vervangers deed Wouter Gryson al snel goede zaken. Tom Piceu verloor helaas vanuit een gewonnen stelling en Ab van Hoeve rondde een knap gespeelde partij af met een vreselijke blunder. Een schijnbaar regelmatige nederlaag was er voor Steven Geirnaert aan het eerste bord. Johan Goormachtigh en Tibaut Maenhout (pion minder in een ongelijk lopereindspel) lieten degelijke remises bijschrijven. Mooie overwinningen waren er verder voor Paul Motwani en Helmut Cardon. Gunter Deleijn vloerde zijn tegenstander in het verre eindspel (toren tegen paard). En als laatste liet ook Hans Groffen een vol punt aantekenen, na een goed opgezette partij die hem bijna uit de vingers was geglipt, maar wederom in het eindspel toch het gewenste resultaat bracht.
In de volgende ronde (reeds over twee weken) wacht de uitwedstrijd tegen Venlo.
  HWP I   RSR Ivoren Toren I   6-4
1 S. Geirnaert J. van Ruitenburg 0-1
2 P. Motwani D. Meijer 1-0
3 H. Cardon W. Koster 1-0
4 G. Deleijn O. van Veen 1-0
5 T. Maenhout N. Spaan ½-½
6 J. Goormachtigh J. van Rosmalen ½-½
7 T. Piceu R. Ammerlaan 0-1
8 H. Groffen H. van der Plas 1-0
9 A. van Hoeve P. Tromp 0-1
10 W. Gryson V. Berg 1-0

Auteur: Marnix van der Zalm


25 september

Gehandicapt HWP 3 geen partij voor HWP 2
HWP 3 is normaal al geen partij voor HWP 2, een gehandicapt HWP 3 heeft helemaal geen kans. Veel afwezigen voor deze eerste ronde maar bij al het ongeluk hadden we ook tweemaal geluk. Omdat het tegen HWP 2 was konden drie partijen vooruit gespeeld worden en HWP 4 was vrij zodat daar kon geput worden, met dank. Het was dus eerder HWP 3,5 dat met een 2,5-1,5 achterstand moest starten. Uit de resterende vijf partijen konden nog drie halfjes gescoord worden. Marc aan bord 1 en Henk aan bord 7 hielden in een gave partij gelijke tred met hun tegenstander. Nadat John en Rudi het hadden moeten afleggen tegen hun sterkere tegenstander bleef er nog een lange partij van Etienne met wit tegen de voorzitter. Na een geanimeerde partij kwam aan zet 40 een toreneindspel op het bord dat onverwacht zeer moeilijk houdbaar bleek te zijn voor ons. Zwart kwam toren tegen dame voor maar als compensatie had wit een verre vrijpîon gesteund door koning en toren. Zwart verzuimde een prozaïsche winst door dame tegen toren te ruilen naar een gewonnen pionneneinspel en deed nog enkele onnauwkeurige zetten. Wit daarentegen vond de goede verdediging en met nog enkele seconden op de klok bleef voor zwart nog alleen remise over. Waardoor de nederlaag toch nog iets draaglijker werd.

HWP 2   HWP 3   6-2
1 Verduyn F Lacrosse M ½-½
2 Nieuwelink K van Rij G 1-0
3 Hulpia F Van de Wynkele H 1-0
4 Van de Wynkele R Van de Wynkele E ½-½
5 van der Zalm M Van Leeuwen E ½-½
6 Rademaekers M Gommers J 1-0
7 Provoost H De Ridder H ½-½
8 Snijders F Pauwels R 1-0

Auteur: Van Leeuwen Etienne


25 september

Sleutel gevonden in het meulengat
Bij de competitieronde van vandaag is er een sleutel gevonden. Deze sleutel kunt u bij het meulengat ophalen als deze van u is.


12 september

Schaak Grens Toernooi 2010-2011, bulletin 1 staat online
Het bestand Schaak Grens Toernooi 2010-2011, bulletin 1 staat nu op de website en kunt u hier bekijken.