Zo’n titel suggereert dat we hier van doen hebben met een koploper, en dat is ook zo. HWP III is inmiddels het best geklasseerde team van HWP in de KNSB competitie! Waarbij aangetekend mag worden dat dat gepaard gaat met een achtste plaats op de ranglijst, die nog steeds tot degradatie zou leiden.

Ik kan me niet meer herinneren wanneer we voor het laatst van Landau hebben gewonnen, het leek in ieder geval een eeuwigheid. Maar deze keer slaagden we daar dus wel in, in een wedstrijd die lange tijd alle kanten op kon. Ook deze keer moesten er noodgedwongen een aantal spelers aan de kant blijven (waaronder teamleider Gert); we danken hen voor de bereidwilligheid.

Ik was zelf een keer als eerste klaar, op de voet gevolgd door Wonder. Na een rustige opening besloot ik een paar knuppels tussen de hoenders te gooien. Positioneel zaten daar wat nadelen aan, maar het initiatief vergoedde veel. Om dat gaande te houden, bood ik mijn tegenstander ook nog twee pionnen aan. Het aannemen van de laatste was er één te veel. Daar waar een paardvork winnend leek voor de zwarten, verloren zij hun dame, hetgeen tot opgave noopte.

Stelling na 23 fxg4

Voor Wonder waren de druiven zuur, deze middag. Al direct na de opening was duidelijk dat hij veel sterker was dan zijn tegenstander. De voortdurende druk op de witte vesting deed mij er op vertrouwen dat de kersverse vice-kampioen van België bij de jeugd het volle pond zou binnenbrengen. Wonder wikkelde kloek af naar een eindspel van loper tegen paard met een pion meer, dat glad verloren was. Zijn witte loper kon de zwarte pionnen niet verdedigen en die gingen er dan ook één voor één af. Shit happens en schaken is een wreed spel.

Dat laatste kon ook Janco Dees beamen. Die trof een woeste Snijders tegenover zich, die de laatste dagen dat hij als niet-opa op aard’ rondwaart, luister wilde bijzetten door zich als een opstandige puber op de zwarte stelling te storten. Hij offerde eerst op klassieke wijze een paard tegen twee pionnen op b5 en daarna nog een stuk om veld g5 vrij te maken voor zijn andere ros. Janco leek niet bijster onder de indruk (ook niet nadat zijn telefoon was afgegaan en hij 10 minuten tijdstraf had gekregen), totdat hij een werkelijk schitterende blunder componeerde. Mismoedig moest hij tijdens de analyse toegeven dat de stelling een stuk complexer was geweest dan hij zelf had gedacht.

In de tussentijd had Lander stilletjes een eindspel bereikt met een pion meer, dat hij geruisloos tot winst bracht. De jongste van Coppenolle begint serieus goed te worden en zijn pa naar de loef te steken. Eric had zijn dag niet, verzuimde een zwarte pion op d4 op te lossen met c3 en werd gaandeweg van het bord gedrukt door Nick Dubbeldam. Jim stond lange tijd iets minder, maar toch leek de remisemarge tot aan de 40e zet nergens te zijn overschreden. Daarna deed d’ aloude Arjo Arendse volgens onze man alleen nog maar slechte zetten, waardoor hij tot ons aller verrassing een vol punt kon binnen harken.

Zo kwamen we met 4-2 voor, terwijl Rudy al geruime tijd een gewonnen stelling aan het winnen was. De vorige ronde in gedachten, hield ik nog een slag om de arm en vertelde hem dat een halfje genoeg was. “Nee, nee, deze keer ga ik echt winnen”, grijnsde hij. En zo geschiedde, ondanks een mopperende broer aan de zijlijn. Bij Kurt wil het nog niet vlotten dit seizoen. Na een daverende start in het tweede team, leed hij al zijn vierde nederlaag in HWP III. Eerst voorkwam hij zijn eigen tegenspel door ergens g5 te spelen op de vleugel waar hij een doorbraak nodig had en daarna moest hij een kwaliteit geven om erger te voorkomen. Hij speelde echter stug door en in het verre eindspel was er voor de witten geen doorkomen meer aan. Een misrekening kostte hem echter een vitale pion en daarmee kwam de eindstand van 3-5 (zonder remises!) op het bord.

Volgende ronde wacht ons thuis in Sas van Gent een treffen met Krimpen aan den IJssel III, dat 2 matchpunten meer heeft, maar evenveel bordpunten. Als we winnen, klauteren we daar dus overheen.

Landau I1905 HWP III1935 3-5
1Gertjan Verhaeren2123Marnix van der Zalm20860-1
2Peter Kalisvaart2051Kurt van Coppenolle21041-0
3Nick Dubbeldam1929Eric van de Wynkele20471-0
4Gwijde Vincent1852Rudy van de Wynkele19240-1
5Arjo Arendse1845Jim van de Vreede19240-1
6Patrick Moens1853Wonder Dutré18291-0
7Janco Dees1797Frans Snijders18600-1
8Ivo Lagendijk1789Lander van Coppenolle17040-1

Marnix van der Zalm

Hallo, ik ben Marnix, 59 jaar en lid van HWP vanaf mijn 10e. Sinds 2006 ben ik voorzitter van HWP, nadat onze oprichter en mijn enige voorganger Walter Cardon was overleden.