Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

17 december

HWP nu ook op Facebook
HWP Sas van Gent is nu ook te vinden op Facebook.
Daar staan o.a. de uitslagen van de competitiewedstrijden op.
Zie www.facebook.com/hwpsasvangent.

Auteur: Manuel Colsen


16 december

HWP 4 mist kansen tegen Philidor Leiden 3
Deze thuiswedstrijd tegen Philidor Leiden 3 werd gespeeld op zaterdag 14 december 2019. Het was een heuse topper, want we deelden de eerste plaats in het klassement. Helaas konden we Frans Snijders en Martin Stam niet opstellen. Martin wilde graag tegen oud-clubgenoten schaken, maar was helaas ziek. We speelden dus allebei voor de eerste plaats. We hadden zeker kansen, maar Philidor ging er met de winst vandoor. De dag erna was het 84 jaar geleden dat Max Euwe wereldkampioen werd.
Als teamleider heb ik niet zoveel van de overige partijen gezien, want mijn partij duurde tot ongeveer 17.30 uur. Onze nieuwe penningmeester Ranco Bogaard verloor helaas als eerste. Daarna leek ook William Baeten te gaan verliezen. In het eindspel had hij twee pionnen minder, maar kon er uiteindelijk nog remise uit slepen. Milan Van de Vyver scoorde een mooie plusremise. Philip De Vroe kon vervolgens een vol punt noteren. Goed gedaan! Met een tussenstand van 2-2 hadden wij de betere kansen. Vincent Schepens en Lander Van Coppenolle stonden iets beter en bij Adrie den Hamer en Manuel Colsen zou het minimaal remise moeten zijn. Vincent speelde remise en Lander verloor. Zelf had ik in het eindspel een zwakke loper en enkele pionnen tegen een sterk paard en enkele pionnen. Helaas ook een nul. Adrie was als laatste bezig en leek te gaan winnen, maar liet zetherhaling toe met gelijkspel als gevolg. Nu houden we even een korte winterslaap tot de volgende ronde op zaterdag 1 februari 2019. Bedankt voor ieders inzet en fijne feestdagen!

HWP 4   Philidor Leiden 3   3-5
1 Vincent Schepens 1783 Ton Kohlbeck 1840 ½-½
2 Philip De Vroe 1824 Erick Moeri 1684 1-0
3 Manuel Colsen 1509 Jan van Amsterdam 1756 0-1
4 Adrie den Hamer 1711 Michiel Vergeer 1715 ½-½
5 William Baeten 1476 Job Segers 1618 ½-½
6 Milan Van de Vyver 1476 Bas van der Net 1610 ½-½
7 Ranco Bogaard 1365 Rein Thierry 1593 0-1
8 Lander Van Coppenolle 1179 Erwin Fakkert 1579 0-1

Auteur: Manuel Colsen


15 december

Krappe overwinning voor HWP II op hekkensluiter
De teamleider heeft me gevraagd een verslag te schrijven, want hij zou dinsdag pas tijd hebben. Normaal gesproken zou ik hem gezegd hebben zich te vermannen en er even voor te gaan zitten; zelf heb ik nauwelijks iets van de partijen meegekregen. Maar deze keer ligt dat anders en dat zit zo. Hij had op vrijdagavond staan koken voor 30 man – collega’s van het werk die al dat voer op zaterdag zouden nuttigen tijdens hun jaarlijkse feestelijke samenzijn. Onze man moest dat feestje ten tweede male missen vanwege een wedstrijd van HWP. Hij zij geprezen vanwege die keuze, velen kunnen daaraan een voorbeeld nemen. Dat geldt niet voor zijn vrouw Yvon, onze fee achter de bar. Haar goedheid lijkt onbegrensd. Om te beginnen had ze de moeite genomen om bij een vriendin om een auto te bedelen, zodat Kees en zij apart van elkaar vanuit Alphen aan de Rijn naar Sas konden reizen en zijzelf halverwege de middag weer derwaarts kon keren om zich bij dat feest te voegen (ze kennen elkaar van het werk in de olie). Kees kreeg de tomtom mee en Yvon volgde de borden, waardoor zij niet in Sas maar op de Maasvlakte belandde. Gewone lui zouden daarop gedesillusioneerd zijn omgekeerd en zich jammerend geëxcuseerd hebben. Zo niet Yvon. Zij belde haar vent, vroeg om begrip dat ze wat later zou zijn en arriveerde na een helletocht van drie uur alsnog in de Speye.
Iets minder heroïsch maar toch bijzonder en zeer gewaardeerd waren de inspanningen die de vrouw en dochters van onze nieuwbakken penningmeester Ranco zich deze zaterdag hebben getroost om de malheur van Yvon op te vangen en de bar op te starten en op te ruimen en de stukken en borden te helpen opzetten. En achter diezelfde bar mochten we ook Karien voor het eerst verwelkomen, de eega van Johan de Zwart. Dank, dank, dank.
Om maar met Johan te beginnen als het over de wedstrijd gaat: hij moet er nog even inkomen nadat hij een zware operatie heeft ondergaan, maar in februari zal hij weer zijn gevreesde zelf zijn. Het koken was onze voorman blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten, want ook hij bleek redelijk tandeloos deze keer tegen een aanzienlijk lager gerate opponent. Ten behoeve van het verslag had de man mij opgedragen gewag te maken van een waarlijk schitterende aanvalsoverwinning van Natan Pirard tegen de sterkste Amstelvener en dat doe ik natuurlijk graag. Iets minder vloeiend was de winst van Herman, die zijn openingsproblemen met zwart keurig oploste en naar verluidt straal gewonnen kwam te staan, vervolgens eeuwig schaak toeliet, daar niet van wilde weten en daarom maar iets van mat of dameverlies toeliet en toen zijn jonge tegenstander daar op zijn beurt weer niet aan wilde toch het volle punt binnen hengelde. De wonderen zijn de wereld nog steeds niet uit. Het derde volle punt kwam op mijn conto na een partij waar ik best tevreden over was maar waarvan de computer me duidelijk maakte dat hij veel te moeilijk voor me was geweest. Genoegdoening moet ik maar halen uit het feit dat de winnende voortzetting die ik koos, nog aanmerkelijk sterker was dan de afwikkeling die de teamleider had gezien (+6 om +3).
Degelijke zwartremises werden behaald door Gunter en Jim en ook Enrico scoorde een halfje in een partij waar ik te weinig van gezien heb om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat het spel van onze youngster een opmerkelijke balans tussen agressieve openingen en solide keuzes laat zien. Hij gaat het nog ver schoppen.
We hebben de wedstrijd die we absoluut moesten winnen dus tot een goed einde gebracht, hoewel het had ook anders kunnen aflopen. Met ‘4 uit 4’ hebben we alle kans om ons te handhaven, maar het moet gezegd dat we een relatief licht programma hebben gehad. De volgende match in en tegen Rijswijk zou wel eens beslissend kunnen zijn voor een eventueel behoud.

HWP II   Amstelveen II   5-3
1 Kees Nieuwelink 2201 Paul-Peter Theulings 2082 ½-½
2 Natan Pirard 2114 Renzo Flinkenflugel 2162 1-0
3 Jim van de Vreede 1973 Jeroen Schoonackers 2034 ½-½
4 Marnix van der Zalm 2033 Jan Helsloot 2023 1-0
5 Gunter Deleyn 2181 Esther de Kleuver 2008 ½-½
6 Enrico Follesa 2018 Eric Roosendaal 1978 ½-½
7 Herman van de Wynkele 2049 Daniël Kutchoukov 1863 1-0
8 Johan de Zwart 1994 Michel Hoetmer 1774 0-1

Auteur: Marnix van der Zalm


15 december

HWP 3 verliest opnieuw
Zonder veel kans op een beter resultaat heeft HWP 3 verloren van Landau uit Axel. Na 1 uur spelen kreeg Rudi Pauwels een remise aanbod wat hij accepteerde. Daarna gebeurde hetzelfde bij Valere de Buck, die geen voordeel had weten te bereiken tegen de jonge Hugo Froeyman. Landau kwam op voorsprong nadat Andre Galle van Christophe Gregoir verloor (Andre na afloop: Hij was gewoon te sterk). Ik had de openingszet 1 d2-d3 tegen me gekregen, niet te onderschatten overigens want er zijn met zetomwisseling veel mogelijkheden. Ik kwam door te optimisch spel toch in een slechtere stelling, waar echter nog mogelijkheden waren. Een pion minder, maar tenslotte toch in een toreneindspel remise bereikt. Toen verloor Rudy van de Wynkele en stond het 1.5 - 3.5 Marc Lacrosse kreeg een remise aanbod van de sterkste Landau speler Helmut Froeyman en hoewel hij wat beter stond was een half punt het hoogst haalbare. 2 - 4, nog 2 partijen. Samuel Verbruggen was in een lastig paard eindspel terecht gekomen waar zijn tegenstander net iets handiger was en daarmee was het verlies een feit. Remi Partoens had een kwaliteit gewonnen maar Arthur Hugaert benutte zijn tegenkansen optimaal en in een zinderend eindspel van toren + 1 pion tegen loper + 3 pionnen bleek ook hier remise het maximale resultaat. Landau lijkt duidelijk op weg terug naar de 2e klasse, en HWP 3 staat nu 9e. Er zullen snel punten moeten worden gehaald.
HWP 3   Landau   2.5 - 5.5
1 Remi Partoens 2007 Arthur Hugaert 2128 ½-½
2 Andre Galle 1933 Christophe Gregoir 2205 0-1
3 Samuel Verbruggen 1988 Gertjan Verhaeren 2067 0-1
4 Marc Lacrosse 2223 Helmut Froeyman 2268 ½-½
5 Rudy van de Wynkele 1900 Bas van doren 2066 0-1
6 Rudi Pauwels 1755 Wim Versporten 1969 ½-½
7 Gert van Rij 1956 Janco Dees 1902 ½-½
8 Valere de Buck 1882 Hugo Froeyman 1563 ½-½

Auteur: Gert van Rij


15 december

HWP 1 verprutst kansen en verliest van En Passant
Ook na vier ronden staat HWP 1 onderaan. Was er op de vorige nederlagen niet veel af te dingen, deze keer was de nederlaag toch enigszins onnodig. En Passant ging met een 3½-6½ zege naar huis. Koen stond voortreffelijk, maar had weinig tijd en dat nekte hem. Bij Thibaut begon het rustig, maar in het verre middenspel kreeg eerst zijn tegenstander en daarna Thibaut zelf grote winstkansen. Geen van beiden slaagden erin die te verzilveren: remise dus. Slava had een zware middag tegen de Nederlands kampioen en moest vijf uur keepen. Met succes. Remise en nog net voldoende tijd om zijn vlucht naar Rusland te halen. Glen stond de hele middag zeer goed tot gewonnen, maar liet plotseling eeuwig schaak toe. Zijn buurman Helmut had een typische Helmut-partij. De meeste bijzonderheden bleven onder de oppervlakte. Het eindspel eindigde in remise. Het was een moeilijke middag voor Simon. Een gevalletje volgende keer beter. Onze nieuwe IM Rein kwam in het voordeel en leek op winst af te stevenen, maar slaagde er niet in het volle punt te scoren. Over Tom waren we op deze plaats de laatste maanden vaak lyrisch. Dat zouden we nu weer kunnen doen, want hij was de enige overwinnaar aan onze kant en ook nog op zeer overtuigende wijze. Ik had het aanvankelijk niet gemakkelijk, maar na een incorrect stukoffer van mijn tegenstander keerden de kansen. Het voordeel was echter niet aan mij besteed: twee verre vrijpionnen werden me alsnog fataal. Aan bord 10 speelde zich een drama af. Adrian blunderde in een remisestelling een stuk weg. Al moet gezegd dat zijn stelling enige tijd daarvoor ook eventjes wat minder fris oogde. Teveel gemiste kansen dus om aanspraak te kunnen maken op matchpunten. Na een dergelijke nederlaag is het altijd fijn als de voorzitter je een hart onder de riem steekt. “Ik heb meer genoten van de Nederlandse handbalsters dan van HWP 1” waren de woorden van deze witte man op leeftijd. Die kunnen we in onze zak steken. Tijd nu voor de winterslaap. We melden ons weer op 1 februari 2020 met een uitwedstrijd tegen Kennemer Combinatie.
  HWP 1   En Passant 1   3˝-6˝
1 Koen Leenhouts 2413 Namig Guliyev 2548 0-1
2 Thibaut Maenhout 2410 Valentin Buckels 2445 ½-½
3 Vyacheslav Ikonnikov 2498 Lucas van Foreest 2526 ½-½
4 Glen de Schampheleire 2389 Henk Vedder 2344 ½-½
5 Helmut Cardon 2390 Michael Feygin 2468 ½-½
6 Simon Provoost 2210 an Willem van de Griendt 2347 0-1
7 Rein Verstraeten 2365 Friso Nijboer 2455 ½-½
8 Tom Piceu 2354 Richard Vedder 2263 1-0
9 Hans Groffen 2021 Manuel Bosboom 2412 0-1
10 Adrian Roos 2312 Ivo Wantola 2341 0-1

Auteur: Hans Groffen