Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Verslag HWP Jubileumtoernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

5 februari

Schakers Het Witte Paard declasseren concurrenten
VLISSINGEN - Eind januari is de online schaakcompetitie weer van start gegaan. De tweede ronde stond afgelopen zondag op het programma. Omdat Jorden van Foreest verrassend het Tata Steel-toernooi in IJmuiden had gewonnen, kreeg het toernooi (wellicht eenmalig) de naam ‘Jorden wint Tata Teamcompetitie’. In deze ronde werden de schakers van Het Witte Paard zeer overtuigend de winnaar.

Waar de online competitie aan het eind van vorig jaar gedomineerd werd door de schakers van het Leidsch Schaakgenootschap was het nu Het Witte Paard dat de klok sloeg. Met grote overmacht werden de Zeeuws-Vlamingen winnaar van deze editie en haalden maar liefst 280 punten bij elkaar. De teamtopscorer van HWP werd Glen de Schampheleire, met 35 punten.

SV Paul Keres uit Utrecht werd tweede, met 252 punten. Een Belgisch vriendenteam moest met 246 punten genoegen nemen met de derde plaats.

Eindstand tweede speeldag: 1. HWP Sas van Gent 280 punten; 2. SV Paul Keres 252; 3. Belgisch Vriendenteam 246; 4. Kennemer Combinatie 243; 5. Leidsch Schaakgenootschap 241;, 6. SG KiNG 232; 7. Winterswijk/Suedlohn 212; 8. De Stukkenjagers 191; 9. SV Hardenberg 187; 10. SV Amsterdam West 186.

Auteur: Bron PZC / 2 februari 2021


4 februari

Niet enkel een grote dag voor Jorden Van Foreest!
Zondag 30/01 stond héél Nederland in vuur en vlam. Local’s Anish Giri en Jorden van Foreest speelden de playoff in het eerste (fysieke) supertoernooi van 2021, de Tata Steel chess in Wijk aan Zee. Met de zware concurrentie was dit zeker niet de verwachte finale. Na een zinderend slot won Jorden het toernooi en ook daarom werd de derde speeldag van de teamcompetitie omgedoopt tot de “Jorden wint Tata Teamcompetitie”. En laat het nu net HWP Sas van Gent zijn die de derde speeldag van het GC zondag teamcompetitie op zijn naam schreef. De winst van Jorden verbleek even met deze prestatie… 
Het was alvast een razend spannende editie waarbij de eerste plaats continue afgewisseld werd tussen HWP, SV Keres, de Belgische vriendenteam en Kennemer Combinatie. Het was de eerste keer dat het Belgisch Vriendenteam zich vervoegde in de meesterklasse en dit zorgde uiteraard voor veel nieuwe (Belgische) gezichten. Uiteraard waren alle usual suspects opnieuw talrijk aanwezig. JohanDerksen, Nondrovski, katinbakkie, BadHabitMarco, TripleJ, DonBarzini, MasterSonnevanck en dit bovenop de elo kanonnen van Kennemer Combinatie Ilsalvatore en LouisVos.
Dat gezegd zijnde, was de sfeer deze zondagavond met HWP’ers onder elkaar zoals altijd onevenaarbaar. Er werd zelf uit verschillende hoeken geopperd voor een HWP Bingo te organiseren de volgende editie.
De HWP delegatie mocht alvast opnieuw rekenen op een stevige opkomst. TheUnknownOnex maakte opnieuw na enkele afwezigheden met glans een terugkomst. Eurostar deed voor een tweede keer mee en ook hier was het een onverhoopt succes. Verder weinig nieuws onder de zon met Zeveraar-Glen, DanielleQueen, Kosterniuk, Moonwood, The Real Simon, Papagayo, Picev en BrutusNyx in de top van het klassement.
* De motor begon sputterend bij The UnknownOneX maar eenmaal op dreef, was hij niet meer te stoppen. Pas in de laatste minuten van de twee uur durende afmatting moest hij Zeveraar-Glen en DanielleQueen voor zich laten.
* Zeveraar-Glen startte met een lange rokade aan dit toernooi maar met twee mooie “vlammetjes” streaks van 6-7 partijen vocht hij zich mooi tot de eerste plaats van het HWP klassement.
* De eeuwige stille DanielleQueen deed ook weer waar hij goed in was. Niets van zich laten horen tijdens heel het toernooi en eindigen met een TPR van 2580.
* Kosterniuk kon als enige een punt afsnoepen van de absolute favoriet LouiVos in de laatste ronde van het toernooi!
* Eurostar snoepte alvast een halfje af van Playchess legende Like-a-hurricane en sloot af met een winst tegen DolleMina
* Moonwood was heel kwistig met zijn dames deze editie maar had wel enorm sterke tegenstand. Met een gemiddelde tegenstand van 2382 kan je hier wel al iets van inbeelden, achtereenvolgens partijen tegen JohanDerksen, Federtui, Ilsalvatore en LSGeneraal!
* TheRealSimon ging voor enkele strategische remises maar eindigde toch wel mooi op een dikke 2425 prestatie.
* The Captain van het team Papagayo kreeg als enige een nog hogere gemiddelde tegenstand voorgeschoteld dan Moonwood. Hij kon alvast starten met IlSalvatore “een zware pijp te laten roken”.
* Picev AKA “vergaderbeest”, was dan weer dodelijk efficiënt voor tegen iedereen met een lagere elo dan hem.
* BrutusNyx had het wat moeilijk tegen de leden van het Belgisch Vriendenteam maar mocht toch mooi afsluiten met hetgene waar Papagayo mee gestart was. Ilsalvatore die zelfde zware pijp nog eens laten roken.
Hiermee werd HWP Sas Van Gent mooi eerste met 280 punten, gevolgen door SV Paul Keres (252) en het Belgisch Vriendenteam (246).

Tot volgende week alvast!
BrutusNyx


Auteur: David Roos


31 januari

Super Saturday!
In ronde 5 en 6 van de KNSB online competitie stonden een aantal krakers op het programma. Ons eerste mocht aantreden tegen MuConsult Apeldoorn 1 en LSG 1. Laatstgenoemde komen we elke zondag tegen bij de teambattle en meestal moeten we in hen onze meerdere erkennen.
Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond er tweemaal een gelijkspel op het scorebord; 5-5.
Na 6 ronden staat MuConsult Apeldoorn 1 en LSG bovenaan met 11 matchpunten en daarna komen wij met 8 MP. Met nog drie ronden te gaan zou het behoud van het podium een mooie prestatie zijn.

Het tweede kon de wedstrijd tegen het hoger geklasseerde Groninger Combinatie 2 nipt winnen met 6-4. Tegen het veel te sterkte King 1 werd er verloren met 2,5-7,5. Dit team, met voorsprong koploper, zou trouwens niet misstaan in de Meester-/Eerste klasse. HWP 2 staat na zes ronden op de zesde plaats.

Het derde team blijft na deze zaterdag nog meedoen voor de bovenste plaatsen na tweemaal winst: De Drie Torens 1 6-4 en Wageningen 1 7-3. Koploper is Amsterdam West 1 en samen met En Passant Texel 1 delen we de tweede plaats. Beide teams komen we nog tegen in de volgende ronden.

De volgende ronde is op zaterdag 13 februari.

Bekijk de standen en alle uitslagen hier: https://knsb.netstand.nl/scores/index/28


Auteur: Ranco Bogaard


17 januari

Ruime overwinningen voor HWP 1 en 3
In de derde en vierde ronde van de KNSB Online competitie haalden HWP 1 en 3 flink uit. Het eerste team wist met 8-2 en 8,5-1,5 te winnen en daarmee ligt nog alles open in de Meestersklasse. Het derde moest maar één keer in actie komen en wist met 9-1 te winnen. Het tweede kwam helaas niet verder dan een gelijkspel.

Uitslagen ronde 3:
HWP 1 - LOS 1 8-2
HWP 2 - Schaakmat Westland 1 4-6
HWP 3 bye

Uitslagen ronde 4:
HWP 1 - Philidor 1847 1 8,5-1,5
HWP 2 - Krimpen a/d IJssel 2 5-5
HWP 3 - HSC Helmond 2 9-1

Alle uitslagen zijn te zien op https://knsb.netstand.nl/scores/index/28

Ronde 5 en 6 worden op zaterdag 30 januari gespeeld.

Auteur: Ranco Bogaard


2 januari

Schaker Koen Leenhouts wint alternatief Oliebollentoernooi
Koen Leenhouts heeft zijn favorietenrol waargemaakt bij het traditionele Oliebollentoernooi. De schaker uit IJzendijke was met 6 punten uit 7 wedstrijden de sterkste waarmee hij de titel greep.

Normaal gesproken wordt er gespeeld in het knusse clubgebouw van de Schaakklub Souburg, maar door de coronacrisis moest de organisatie iets anders bedenken. Om toch een leuk toernooi te organiseren voor de trouwe deelnemers werd het toernooi online gespeeld via chess.com. Naast de grote favoriet Koen Leenhouts waren de outsiders Dennis Brouwer, Joey Grochal, René Tiggelman en Hans Groffen ook van de partij.

Eindstand na 7 ronden: 1. Koen Leenhouts 6,0, 2. Roeland Alders 5,5 (21,75 wp), 3. René Tiggelman 5,5 (20,25 wp), 4. Bas van Doren 5,5 (19,75 wp), 5. Dennis Brouwer, Joey Grochal, Jan Damen, Hans Groffen (HWP), Maxim le Clercq, Henrik Westerweele 4,5
Overige HWP-leden: 20. Manuel Colsen 3,0 en 25. Ranco Bogaard 2,5 punt.

Auteur: Bron PZC / 29 december 2020