Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

3 april

Online schaaktoernooien HWP
Op zaterdag 4 april 2020 houden we weer een HWP-online snelschaaktoernooi op www.chess.com.
Dit toernooi vindt plaats vanaf 13.30 uur (tot ongeveer 15.00 uur).
Vorige week werd er in de Arena gespeeld. Nu spelen we 7 ronden Zwitsers.

1. Als je nog geen lid bent, dan even een gebruikersnaam en een wachtwoord aanmaken bij Chess.com.
2. Via ‘Verbinden’ en ‘Clubs’ Het Witte Paard Sas van Gent’ zoeken en aanmelden als lid.
3. Via ‘Spelen’ en ‘Toernooien’ ga je naar het Online HWP-snelschaaktoernooi. Daar kun je klikken op meedoen tussen 12.30 uur en 13.30 uur.

De komende tijd (tot nader bericht) zal er iedere week op zaterdag een toernooi zijn van 13.30 uur tot 15.00 uur.
Als er voldoende interesse is, kunnen we dit bv. ook twee keer per week organiseren (bv. ook op dinsdagavond).

Als je vragen hebt, of problemen met het inloggen, laat het even weten.

Laat ook even weten onder welke naam je meespeelt en of je toestemming geeft om deze naam te delen met de overige deelnemers.

Veel online schaakplezier!

Auteur: Manuel Colsen


28 maart

Online schaaktoernooi ZSB
De Zeeuwse Schaakbond organiseert ook online schaaktoernooien. Op vrijdagavond 27 maart 2020 won HWP-er Hans Groffen het zilver en op zaterdagavond 28 maart 2020 werd HWP-er Jim van de Vreede kampioen!
Volg goed de toernooikalender op chess.com, want ook de ZSB zal vrij regelmatig toernooien organiseren.
De KNSB organiseert iedere avond een online toernooi, ook op chess.com.
Er kan dus volop online geschaakt worden.
Veel succes!

Auteur: Manuel Colsen


28 maart

Schaken in de Corona-tijd.
Wellicht hebben jullie al vernomen, dat de maatregelen rondom het Corona-virus ook voor de KNSB aangescherpt zijn.
Dit seizoen zullen er daarom geen KNSB-wedstrijden meer gespeeld worden (voor de Meesterklasse volgt er misschien een uitzondering).
Waarschijnlijk geldt dit ook voor alle nog te spelen ZSB-wedstrijden, maar hierover volgt nog nader bericht.

Aangezien er nu voor langere tijd niet fysiek geschaakt zal worden, starten we bij HWP met online schaaktoernooien via www.chess.com.

Het eerste Online HWP-snelschaaktoernooi vond plaats op
zaterdag 28 maart 2020. Er waren 8 deelnemers. Het goud was voor Hans Groffen en het zilver ging naar Marnix van der Zalm. Henry Flikweert van SVWZV won het brons.

Er zullen de komende tijd nog meer online toernooien gepland worden. Tips en ideeën zijn hiervoor van harte welkom!

Voor de jeugdlessen op vrijdagavond zullen er schaaklessen via Zoom plaatsvinden. De jeugdleden die op vrijdagavond altijd komen, krijgen hierover een apart bericht.

Hopelijk kunnen we veel leden online verwelkomen!!

Als er meer info is omtrent het Corona-virus en het schaken, dan informeren we jullie weer via de e-mail.

In deze moeilijke periode moeten we elkaar zo goed mogelijk helpen.

Als er vragen zijn, laat het gerust weten.

Blijf gezond!Auteur: Manuel Colsen


8 maart

HWP 3 haalt een punt maar is het genoeg?
Tegen zeker niet het sterkste team dat Goes op de been kan brengen heeft HWP 3 gelijkgespeeld. Achteraf hadden we meer moeten en kunnen halen, zelfs onze gemiddelde Elo was hoger. Goes had invallers en ik hoorde dat Goes 2 zelfs met maar 6 spelers van de 8 opgekomen was. We begonnen met een verlies van Remi Partoens tegen Grochal (hij zag veel meer dan ik). Daarna remise van Valère de Buck (ik heb eens een keer niet verloren) en toen moest ik er zelf aan geloven: na een lange manouvreer partij waarbij het steeds gelijk bleef tenslotte een koningsaanval onderschat. Zo stonden we .5 - 2.5 achter. Gelukkig deed Samuel iets terug na een scherpe opening. Daarna liet Rudy van de Wynkele zijn gewonnen partij remise lopen door een zetherhaling die niet meer te vermijden was. 2 - 3 achter, maar een gelijk spel leek nog haalbaar. Die prognose kwam uit; eerst won Jim van de Vreede een toreneindspel op de klassieke manier, vijandelijke koning ver genoeg afgesneden en dan een brug bouwen. Andre Galle was 3 pionnen achter gekomen, probeerde zich er nog uit te schwindelen maar tevergeefs. En Marc Lacrosse won zijn toreneindspel zodat het 4 - 4 werd. We staan nog steeds op de 10e plaats, maar de achterstand op de nummers 8 en 9 is iets minder groot geworden. Het kan nog, maar er zal wel gewonnen moeten worden in de komende wedstrijden.
HWP 3   Goes 1   4 - 4
1 Andre Galle 1925 Maxim le Clercq 2018 0-1
2 Remi Partoens 2007 Joey Grochal 2318 0-1
3 Gert van Rij 1980 Louis Nieuwenhuijse 1960 0-1
4 Samuel Verbruggen 1976 Rinus Burgerhoff 1923 1-0
5 Marc Lacrosse 2208 Joey van de Braak 1870 1-0
6 Jim van de Vreede 1969 Hans Welten 1770 1-0
7 Valère de Buck 1822 Erwin kloosterman 1866 ½-½
8 Rudy van de Wynkele 1907 David de Feijter 1760 ½-½

Auteur: Gert van Rij


8 maart

Pijn voor bijna briljant HWP 2
Er werd weinig gehoest in de zaal. Dat was maar goed ook, want hoesten is in deze tijden verdacht. Proesten helemaal. Scheidsrechter Bart de Vogelaere maakte dit heel erg duidelijk in zijn praatje voorafgaand aan de wedstrijd. Handen schudden werd afgeraden, dus dat deden we maar niet. We gingen wel schaken, vrijwel hoestloos. Zelf heb ik tijdens het frequent handen wassen op het toilet, waar het veilig was, stiekem een paar keer gehoest.
Bij onze voorzitter, dat weten wij allemaal, ligt hypochondrie altijd op de loer, en hij wilde er dus snel vanaf zijn op deze dreigende zaterdagmiddag. Hij gaf na een zet of 10 een vol stuk weg tegen Arres Oudshoorn en meed daarna ieder contact met medemensen. Dat betekende dat het voor de rest van het team uitermate zwaar zou worden om er nog iets van te maken tegen de koploper uit Leiden. Maar de ploeg rechtte de rug. Het begon met een opsteker na het verlies van Marnix: Rudi Pauwels speelde keurig remise tegen Nico Kuyf. En even later stonden we weer gelijk. Ik had mijn stukken goed neergezet na de opening en toen mijn tegenstander op pionnenroof ging, zwermden mijn stukken richting vijandelijke koning en was het pleit beslecht. Op dat moment leek het er zelfs op dat de overwinning ons niet meer kon ontgaan. Enrico stond weliswaar slecht tegen Frank Erwich, maar Gunter was bezig iets moois en groots op te zetten, de tegenstandster van Harry kon alleen nog wat heen en weer spelen op de laatste rijen, Natan stond minstens gelijk aan bord 1 en Johan de Zwart had een zeer veelbelovende stelling tegen de Leidse teamleider. Toch ging het nog verkeerd: Enrico verloor volgens verwachting kansloos, Gunter won volgens verwachting mooi en groots, maar de rest liep anders. Johan wikkelde af naar een eindspel dat zeker kansen bood, maar niet als je een stuk weggeeft. Dat was dus een onverwachte nul. Daar stond weer tegenover dat Natan over onvermoede eindspeltalenten bleek te beschikken en een fraaie overwinning boekte. Het stond nu dus 3,5-3,5 en de einduitslag hing af van de partij van Harry tegen Leonore. Als ik zeg dat het gezicht van Leonore getekend werd door verbijsterd geluk toen zij opstond uit de stoel aan de tafel waar tegenover haar een hoopje Harry zat, weet de lezer voldoende.
HWP 2   Philidor Leiden 1   3,5-4,5
1 Natan Pirard 2128 Stef van der Zon 2174 1-0
2 Kees Nieuwelink 2216 Guidi Bakker 2187 1-0
3 Enrico Follesa 2007 Frank Erwich 2390 0-1
4 Marnix van der Zalm 2045 Arres Oudshoorn 2150 0-1
5 Rudi Pauwels 1747 Nico Kuyf 2157 ½-½
6 Johan de Zwart 1969 Jan-Aart van der Steen 2063 0-1
7 Gunter Deleyn 2166 Thijs Roorda 2179 1-0
8 Harry Provoost 2038 Leonore Biemans-Braggaar 2084 0-1

Auteur: Kees Nieuwelink