Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Verslag HWP Jubileumtoernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

13 december

Competitieronde 13 december
Het eerste team van HWP had vanmiddag in Sluiskil weinig moeite met het tweede team van HMC Calder uit Den Bosch. De 8-2 overwinning gaf de verhoudingen goed weer. HWP speelde zonder Paul Motwani en Gunter Deleyn. Na een korte remise van invaller Walter Tonoli tegen Loek Mostertman bracht Tom Piceu HWP op voorsprong. Zijn tegenstander, oud-HWP-er Daniel Vanheirzeele, raakte direct na de opening het spoor al bijster. Teamleider Hans Groffen bracht de stand op 2-1. In een iets mindere stelling accepteerde hij het remise-aanbod van Joris Broekmeulen. Daarna liep HWP snel uit via overwinningen van invaller Kees Nieuwelink (die tegenstander Brent Burg geen schijn van kans gaf) en Thibaut Maenhout (overtuigende winst tegen Ronnie de Hoog). De beste prestatie van de middag kwam op naam van Tieme Verlinde die in een vlekkeloze partij de sterke Erika Sziva van het bord schoof. Aan Johan Goormachtigh de eer om de match-winst binnen te halen. Zijn tegenstander Tim Mazajchik toonde zich slecht op de hoogte in een mode-variant en keek al snel tegen een verloren stelling aan. Tussenstand 6-1. In een zeer rommelige partij bleek Koen Leenhouts slagvaardiger dan Tom Verhoeven. Hij bracht daarmee de stand op 7-1. Toen pas kon HMC Calder iets terug doen. Teamleider Bob Jansen had de hele middag een gewonnen stelling in handen tegen Steven Geirnaert, die in de opening een aantal raadselachtige zetten had geproduceerd. In grote tijdnood wist Jansen het punt binnen te halen. Helmut Cardon tenslotte nam alle tijd om het voordelige toreneindspel in winst om te zetten. Eindstand 8-2. HWP verstevigt met deze zege zijn koppositie en kan met vertrouwen de slotfase van de competitie tegemoet zien. Op 7 februari 2009 volgt de hervatting met een uitwedstrijd tegen RSR Ivoren Toren uit Rotterdam. De uitslagen en verslagen van andere teams zullen hier worden gezet als ik ze binnenheb.


8 december

Verslagen en uitslagen insturen
Ik heb de laatste tijd gewerkt aan een script dat voor mij veel tijd bespaard na een competitieronde. Vanaf nu accepteer ik ook alleen een verslag en uitslagen als ze via deze manier zijn ingeleverd bij mij.  Voor jullie is het in mijn ogen ook makkelijker, meer info daarover en hoe je de uitslagen moet invullen kan je hier vinden.De plek waar je ze moet invullen kan je vinden in het kopje verslag sturen in het menu links.site. 


30 november

Bekerwedstrijd: HWP - Terneuzen
Vrijdagavond werd Terneuzen geklopt in de eerste ronde van de KNSB-Beker. Nu ja, geklopt hebben we ze eigenlijk niet. Het werd twee keer 2-2, zowel in de gewone partijen als in de blitzpartijen. Maar dankzij een fantasietje in de ploegopstelling van Terneuzen gaat HWP toch door. Zoals het een ploegkapitein betaamt, kom ik binnen wanneer de partijen al 10 minuten bezig zijn. Om dan te merken dat ik niet Matthieu Freeke aan mijn bord aantref die zit aan bord 2 maar wel Daniel Lansay. Een tactische zet van Terneuzen, die dus speculeren op een 1-1 op de eerste twee borden en dan alles willen laten afhangen van de partijen op de laatste twee borden. We rekenen dus op Kees, met wit tegen Quinten Ducarmon en op Hans, met zwart tegen de op papier wat zwakkere Jordi Gernaert. En misschien kan bekerdebutant met zwart iets klaarmaken tegen Matthieu Freeke.Eerst het kanonnenvoer dus. Na 16 zetten is het afgelopen bij mij, mat of dameverlies. Op bord 2 lijkt Frederic degelijk uit de opening te komen, maar al snel komt een toren lastig doen op de zevende rij. Op het moment dat de toren terug die rij moet verlaten, staat zwart al een loper en een pion achter.Kees heeft ondertussen alle bruggen achter zich verbrand een probeert in echte Najdorf-stijl gewoon sneller te zijn met de mataanval. Het lukt net niet en eeuwig schaak is het resultaat. Onze betonblok op het laatste bord heeft met zwart geen risico genomen en heeft in het eindspel een miniem voordeeltje. Remise lijkt een feit, maar zijn tegenstander blijft even geconcentreerd en vooral traag spelen als daarvoor. Hans weigert remise in een ongeveer gelijkstaand eindspel, maar met 12 minuten tegen 3 op de klok. Wat daarna volgt, is moeilijk te beschrijven. Met 5 minuten tegen 1,5 minuut kan Hans een pion los spelen van zijn tegenstander. Met 1,5 minuut tegen 30 seconden heeft hij een paard en 4 pionnen tegen een loper en een pion. Maar hij slaagt er in om ze nog allemaal weg te geven, remise.Blitzen dus om uit te maken wie naar de volgende ronde mag. Bij 2-2 gaan wij dankzij onze overwinning op een hoger bord in de gewone partijen. Ik win op tijd, Frederic komt er niet echt aan te pas en Kees kan het afmaken maar laat zich pardoes mat zetten. Alle druk weer bij Hans dus. Die lijkt het te zullen uittikken: nog veel stukken op het bord en 15 seconden tegen 10 in het voordeel van Hans. Wat dan volgt, is de nachtmerrie van elke scheidsrechters: er worden stukken omgegooid. "Recht zetten!", "Onreglementaire zet, je staat schaak!", "Hoezo schaak? Daar stond zonet nog een pion tot je de stukken omgooide. Bovendien is je vlag gevallen." Begin er maar aan als scheidsrechter. Een korte discussie en de partij wordt gewoon herspeeld. Een beslissing op het bord is natuurlijk nog steeds het fairste.Hans doet wat we van hem verwachten, hypergeconcentreerd haalt hij dit keer op overtuigende wijze het beslissende punt binnen

Auteur: Tom Piceu


23 november

Competitieronde 22 November
Er is weer hard nagedacht afgelopen weekend wat de beste zet was voor velen partijen. Sommige hebben daardoor gewonnen, anderen moesten toegeven dat hun tegenstander beter had nagedacht. Op 22 november heeft HWP 1 overtuigend gewonnen van Utrecht 2 met 7-3. Het tweede team onder leiding van heleen had ervoor gezorgd dat ze geen partijen had verloren, wel waren er 4 remises. Ook HWP3 heeft gewonnen van De Pion 2 uit Roosendaal met 2-5. HWP 4 en 5 hebben verloren van middelburg 1 en 2. HWP 4 nipt met 1 puntje verschil en HWP 5 is ingemaakt door middelburg. De volledige verslagen en uitslagen kan je hier vinden.


8 november

Kees Nieuwelink wint het ZSB 50+ Kampioenschap in Zuiddorpe op 8 november 2008
Schaakvereniging Het Witte Paard organiseerde op zaterdag 8 november 2008 het ZSB 50+ Kampioenschap in gemeenschapshuis t Kaaike in Zuiddorpe.HWP-er Kees Nieuwelink heeft dit kampioenschap op zijn naam geschreven!Er waren 14 deelnemers en er werden 7 ronden van 20 min. p.p.p.p. gespeeld.Het was een geslaagd schaakevenement.Je kan de foto's en de eindstanden hier vinden