Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Verslag HWP Jubileumtoernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

8 maart

Competitieronde 8 maart
Het ging weer moeizaam vanmiddag in Sluiskil, maar HWP 1 wist toch met 6,5-3,5 te winnen van Vianen/DVP.

Al snel kwam HWP op achterstand. Invaller Maarten Rademakers dacht een fraaie stelling met een dameoffer te bekronen, overzag echter een venijnig tussenschaakje en kon opgeven. Een bloedeloze remise in de partij tussen Johan Goormachtigh en Ulrich Perschke bracht de stand op 0,5-1,5.

Daarna was het de beurt aan HWP. Overtuigende overwinningen van Thibaut Maenhout, Tieme Verlinde en topscorer Tom Piceu (6 uit 6 inmiddels) leverden een veilige 3,5-1,5 voorsprong op. In de partij aan het eerste bord tussen Paul Motwani en Reiner Odendahl stond laatstgenoemde misschien een tikje beter, de partij eindigde evenwel in remise.

Koen Leenhouts en Helmut Cardon verzilverden hun voordeel: 6-2.

Hans Groffen kon lange tijd bogen op een prettig voordeeltje. Door een blunder op de 42e zet werd hij echter plotseling gedwongen een zeer passieve verdediging te voeren. Een klein nadeeltje had ook Steven Geirnaert. Waar hij echter slaagde, faalde Groffen: 6,5-3,5.

HWP blijft koploper en krijgt nu de drie op papier zwaarste tegenstanders: achtereenvolgens Euwe, Stukkenjagers en Eindhoven.

 

De uitslagen en verslagen van de andere teams zullen op deze pagina verschijnen als ik ze binnenheb


15 februari

HWP stunt in Zeeuwse bekercompetitie
Op 14 februari  2009 trad HWP aan om te bekeren om de ZSB beker.

Omdat Middelburg de tegenstander was koos teamleider Henk de Ridder voor de combinatie aanstormende jeugd en geroutineerde degelijkheid. Dit pakte zeer goed uit, want winnende coaches hebben altijd gelijk. Aanvankelijk ging het gelijk op. Steven deed het niet slecht tegen Kees de Wolf, doch kon het niet houden. Rudi voelde goed aan, dat zijn tegenstander op winst speelde, echter dat kun je tegen Rudi niet altijd volhouden. Zodra je Rudi een kans geeft wordt hij gevaarlijk. 1-1 dus. Nick speelde weer eens de sterren van de hemel, bovendien kwam hij getergd naar Zuiddorpe wegens een kater van de partij die hij tegen Goes 3 had gespeeld de vrijdagavond daarvoor. Johan de Wolf wist net hoe hij het had en werd naar de slachtbank geleid. 2-1 dus. Nu moest Henk het karwei afmaken. De stelling was al een hele middag gelijk, doch bij het ingaan van het toreneindspel was Henk een pion kwijtgeraakt. Gelukkig was maar een halfje nodig. 50 jaar schaakervaring kwam ineens bovendrijven en de stelling werd tot in de puntjes uitverdedigd. Met 2,5-1,5 gaan we naar de halve finale. Hier kan je de uitslagen vinden.

auteur: Henk de Ridder


15 februari

Zeeuws kampioenschap jeugd 2009
Tja daar zit je dan op een rustige zondagmiddag en dan word je opeens gebeld door de voorzitter met de vraag: Zou je een stukje voor de website willen schrijven. Nee antwoorden zou onbeleefd zijn dus moest ik deze zware taak wel opnemen.
De eerste speeldag begon rustig met een overwinning op Sean Leydekkers nadat ik na 9 zetten al een stuk won en na 16 zetten gingen de stukken weer terug in het doosje. De 2e ronde al gelijk een verrassing met wit tegen Rien de Bock. Na 26 zetten kwam ik in een stelling waar iedere jeugdtrainer, dus ook Nick Dubbeldam, van schrikt: 6 geïsoleerde pionnen … Hoe ik dat had gedaan was voor mij ook een raadsel, maar ze stonden er opeens. Gelukkig zaten we beide in tijdnood en op zet 33 won ik een 2e pion die ook de partij besliste. Op naar de 2e speeldag dan maar met de gedachte die ik al vreesde: met zwart tegen de nummer 2 geplaatst Joey van de Braak. In de auto had ik een andere variant van de Sveshnikov gezien namelijk 11 … Lb7 ik zag dat ik daarna een paardenmanoeuvre moest doen via b8-d7-c5, maar de rest was een raadsel voor me. Gelukkig was hij ook niet goed op de hoogte van die theorie en na 22 zetten stond een gelijke stelling. Op zet 23 speelde hij g4, met een remiseaanbod, de zet waar ik op de 1e zet al bang voor was, maar ik zag een mooi veld op f4 en in tijdnood deed een kwaloffer wonderen aangezien het mat of dame winst was. De 4e ronde tegen David de Feijter was een saai partij maar na wat murwe won ik een pion en volgde de rest. Hierdoor ging ik met een punt voorsprong de 3e speeldag in. Toen met zwart in de 5e ronde tegen Maxim le Clerq. Weer een Goesenaar dus weer een Sveshnikov. Hier speelde ik wel een hoofdvariant en na een ongelukkige damezet die goed oogde kwam ik geforceerd in een betere stelling en in een betere stelling komen de combinaties vanzelf dus hier ook. De partij kan je hier vinden. Met nog steeds 1 punt voorsprong op Joey ging ik de laatste ronde in. Tegen Renzo Ducarmon was het vrij snel remise zodat ik eerste was bij de A’s en Renzo eerste bij de B’s. 2e bij de A’s werd Joey en 3e werd Rien.


8 februari

Competitieronde 7 februari
In de 5e ronde van de KNSB-competitie heeft HWP 1 goede zaken gedaan door in Rotterdam met 4,5 - 5,5 te winnen van medekoploper RSR Ivoren Toren. Door de overwinning staan de Zeeuws-Vlamingen nu twee matchpunten voor op de concurrentie.

Goed was het evenwel niet vanmiddag. Teveel goede stellingen werden om zeep geholpen, waardoor de wedstrijd nog enigszins spannend werd.

Halverwege zag het er allemaal nog bijzonder rooskleurig uit. Op bijna alle borden had HWP een klein of groot voordeel. Slechts bij Tom Piceu leken de kansen aan Rotterdamse kant te liggen. Het eerst mis ging het bij Kees Nieuwelink. In een riante stelling (vrijwel gewonnen) verwisselde hij twee zetten en kon onmiddellijk opgeven. Iets geleidelijker ging het bij Ivo Timmermans. Een duidelijk betere stelling veranderde in een slechtere. Toen zijn tegenstander de kans kreeg af te wikkelen naar een gewonnen eindspel, aarzelde hij geen moment. Hans Groffen noteerde zijn vijfde halfje. In een iets beter eindspel forceerde zijn tegenstander herhaling van zetten: 2,5 - 0,5.

Via een meevaller kwam HWP terug in de wedstrijd. Tom Piceu had voldoende tegenspel gekregen om het zijn tegenstander moeilijk te maken. Het resulteerde in een zwaar bevochten overwinning. Tom behoudt zijn 100% score. Lang konden we er niet van genieten, want ook Thibaut Maenhout verknoeide een prachtige stelling en verloor: 3,5 - 1,5.

Tieme Verlinde redde de wedstrijd voor HWP. Hoewel zijn stelling het niet rechtvaardigde, sloeg hij een remise-aanbod af. Even ging hij langs de afgrond, maar daarna werd zijn tegenstander vakkundig opgeknoopt: 3,5 - 2,5.

Daarmee was de wedstrijd beslist, want uit de resterende partijen zou HWP drie punten halen. Koen Leenhouts maakte professioneel remise, waarna Steven Geirnaert en Helmut Cardon hun partijen wonnen. Aan Johan Goormachtigh de taak om zijn gelijkstaand eindspel ondanks een fikse tijdsachterstand remise te maken. Dat deed hij overtuigend, zodat de matchpunten mee naar Zeeland gingen.

HWP loopt dus uit op de concurrentie, maar kreeg vanmiddag een duidelijke waarschuwing. In de slotfase van de competitie zal het beter moeten presteren dan vanmiddag in Rotterdam.

 

De uitslagen en verslagen van de andere teams zullen op deze pagina verschijnen als ik ze binnenheb


5 januari

Lisa Schut haalt 2de WIM norm
In het Spaanse plaatsje L'Estartit haalde Lisa haar tweede WIM norm met een tpr van 2348.
Ze legde de basis hiervoor in het begin van het toernooi met 2 remises tegen de GM's Moskalenko (de co-winnaar van het sterke Benidorm) en Djuric.
De winst tegen de franse IM Vernay in de 8ste ronde verzekerde haar van de norm.
De laatste ronde speelde ze tegen de russische IM Nikolaev. Het was een spannende partij, en Lisa deed er alles aan om te winnen. Tot in de tijdnood fase vocht ze, maar ondanks een pionnetje meer moest ze in remise berusten. Bij winst had ze een WGM norm gehad.
Met 5.5 punten eindigde Lisa op de 13de plaats. Het toernooi werd gewonnen door GM Konstantin Maslak.

 

Informatie over het toernooi is te vinden op de site:
http://www.openillesmedes.com/