Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Verslag HWP Jubileumtoernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

19 april

HWP 4 wint overtuigend
Op 18 april 2009 reisde team 4 af naar Goes. Enigzins gehinderd door de ZLM tour kwamen we toch nog op tijd op de mooie locatie. We kwamen in een prima lokaal terecht met voldoende speelruimte en zagen direct al, dat Goes 2, gezien de opgetrommelde spelers er een echte wedstrijd van wilde maken. Dat gebeurde dan ook, aan de eerste vier borden werd 2-2 gelijk gespeeld, doch de 4 laatste Goese borden vielen door de mand.
Voor ons liep het zoals gewenst. Emile Cardon en Bernard de Bruycker gaven hun tegenstanders geen enkele kans en openden de score. Op dat moment stond ook John Gommers al gewonnen. Hij speelt op dit moment zo goed, dat hij er een show van maakte. In plaats van een volle toren te nemen om mat in 1 te verhinderen begon hij zelf een mataanval met allerlei schaakjes en offers die voortdurend het mat verhinderden. Op het juiste moment sloeg hij vernietigend toe. Rudi Pauwels had intussen genoegen met remise genomen. Frappant was dan ook het remise aanbod op bord 1 bij Henk de Ridder. Henk dacht er toch nog even over na, maar besloot geen onnodige risico's te nemen en de stand op 4-1 te brengen. Hij had gezien dat Tom Lammens gewonnen stond. Verrassend was echter dat Alex de Ridder nog eerder klaar was. Hij zadelde zijn toch niet zwakke tegenstander met het ene probleem na het andere op. Tegenstander Maxim le Clercq gebruikte letterlijk al zijn tijd en gaf op toen er nog maar een paar seconden over waren voor 8 zetten en de stelling hopeloos was met ook nog een paar pionnen minder. Tom Lammens had het zich intussen nog aardig moeilijk gemaakt, kans op verlies zat er al lang niet meer in, doch Tom is nu bezig zijn score op te schroeven en had hierin alweer succes. Adri den Hamer vocht nog door om miet als enige te verliezen. Hij had in het middenspel een slechte zet gedaan en dat bleef hem achtervolgen. Zelfs een paar trappisten boden geen hulp en tegenstander van Ruler zeker niet. Want van den Hamer winnen blijft op Zeeuws niveau een aansprekende prestatie. We waren met 6-2 winst tevreden en beginnen voorzichtig na te denken om volgend seizoen een nieuw stukje HWP geschiedenis te schrijven door het vierde team van HWP in de KNSB te brengen.

Verslag van teamleider Henk de Ridder
Goes 2   HWP 4   2-6
1 J. Pauptit 1750 H. de Ridder 1832 ½-½
2 A. van Dommelen 1603 J. Gommers 1919 0-1
3 J. van Ruler 1865 A. den Hamer 1856 1-0
4 R. de Bock 1512 R. Pauwels 1800 ½-½
5 J.J. Dieleman 1639 E. Cardon 1748 0-1
6 J. Tholenaar 1680 B. de Bruycker 2195 0-1
7 M. le Clercq 1692 A. de Ridder 0-1
8 P. Olivier 1645 T. Lammens 1822 0-1

Auteur: Henk de Ridder


19 april

Nog geen kampioenschap voor HWP 1
HWP 1 heeft vanmiddag in Tilburg onder absoluut ontoelaatbare speelomstandigheden met 5,5-4,5 verloren van De Stukkenjagers. Daardoor slinkt de voorsprong op de ranglijst tot 1 matchpunt.

Tilburg vierde vandaag dat het een schamele 200 jaar geleden eindelijk ook stadsrechten kreeg. Daarvoor had men o.a. het plein voor de deur van etablissement De Kerktuin uitgekozen. De middag begon met soundchecks, waarna verscheidene concerten een normale schaakwedstrijd onmogelijk maakten. We overwogen om de klokken stil te zetten en de wedstrijd te staken, maar besloten tenslotte toch onder protest verder te spelen. Als de dienstdoende arbiter in zijn rapportage aan de competitieleider net zo duidelijk is als vanmiddag, dan krijgt dit feestje nog een staartje.

Dan het wedstrijdverloop. Beide teams misten enkele vaste krachten. Bij de Tilburgers waren dat Maurice Peek en Frans Konings (laatstgenoemde is juist meestal wel van de partij als er ergens iets te vieren is). HWP speelde zonder Thibaut Maenhout en Tieme Verlinde, die beiden proberen Belgisch jeugdkampioen bij de experten te worden, en topscorer Tom Piceu die dat kampioenschap in goede banen moet zien te leiden.

Ivo Timmermans was te pessimistisch over zijn stelling met pluspion en gaf remise. Daarna kwam HWP op een schier onoverbrugbare achterstand. Lisa Schut was enigszins in de war gebracht door de vreemde openingsopzet van haar tegenstander, bereikte evenwel een goede stelling, maar een positionele fout leidde de ondergang in. Kees Nieuwelink overschatte zijn stelling, vermeed remise en verloor verrassend snel daarna. Hans Groffen kwam er niet aan te pas en Johan Goormachtigh verblunderde een gewonnen stelling in tijdnood. Toen de tijdcontrole gehaald was, restte hem een puinhoop: 4,5 0,5.

Een blik op de overige borden leerde echter dat er met een beetje geluk toch nog een gelijk spel in zat.
Rob Michiels had zijn mindere stelling overleefd en won gedecideerd, Steven Geirnaert bekroonde zijn partij met een winstpunt. Bleven over de borden 1 t/m 3. Zowel Paul Motwani als Koen Leenhouts hadden een gewonnen eindspel. Zorgen baarde de stelling van Helmut Cardon. Urenlang verdedigen had geresulteerd in een toreneindspel met een pion minder dat weliswaar theoretisch remise leek. Koen won, maar net voordat ook Paul het punt binnenhaalde, schoot Helmut in een vlaag van schaakblindheid een enorme bok en kon opgeven: 5,5 4,5.
  De Stukkenjagers 1   HWP 1   5-4
1 H. Grooten P. Motwani 0-1
2 C. van Dongen H. Cardon 1-0
3 B. Muhren K. Leenhouts 0-1
4 P. Schuurman S. Geirnaert 0-1
5 M. Haast L. Schut 1-0
6 B. van den Berg I. Timmermans ½-½
7 A. Haast K. Nieuwelink 1-0
8 M. Clijsen J. Goormachtigh 1-0
9 F. Wuts H. Groffen 1-0
10 F. Hoogendoorn R. Michiels 0-1

Auteur: Hans Groffen


18 april

Verzwakt HWP III lijdt zware nederlaag tegen koploper
Een verzwakt HWP III heeft diep moeten buigen voor de koploper in klasse 3F, Charlois uit Rotterdam. Mark de Waal en Frans Snijders waren uitgeleend aan het tweede team en Rudy van de Wynkele en Walter Tonoli hadden zich op het laatste moment afgemeld. Zodoende traden de Sassenaren met maar liefst vier invallers aan en dat bleek te veel van het goede. Toen na een goed uur spelen bleek dat de bovenste drie borden allen slecht uit de opening waren gekomen, tekende zich reeds een zware afstraffing af. Met uitzondering van de goede remises van Herman van de Wynkele en Nick Wegman, gingen alle partijen kansloos verloren.
Charlois I   HWP III   7-1
1 Eddy van Beers Eric van de Wynkele 1-0
2 Michel de Wit Etienne van Leeuwen 1-0
3 Dick de Wit Marnix van der Zalm 1-0
4 John Leer André Galle 1-0
5 Hans Uitenbroek Herman van de Wynkele ½-½
6 Andy Ooms Steven Rademakers 1-0
7 Cor de Wit Nick Wegman ½-½
8 Lendert van den Ouden Sadik Bajraktari 1-0

Auteur: Marnix van der Zalm


18 april

HWP 2 verliest van koploper AAS
HWP 2 trad aan zonder de topborden Ivo, Kees en Lisa die in het 1ste invielen. Eva was verhinderd wegens de Belgische kampioenschappen. Hierdoor speelde het 2de team met 4 invallers. Er had een 4-4 ingezeten, maar Heleen blunderde en verloor en Mark de Waal kon een gewonnen positie niet verzilveren. Hierdoor werd de mach met 5-3 verloren.
AAS   HWP Sas van Gent 2   5-3
1 Leon Koster Mark de Waal ½-½
2 Jefrey van Vliet Marc Lacrosse 0-1
3 Paul Schrama Maarten Rademakers 0-1
4 Mark Trimp Harry Provoost ½-½
5 Peter Poncin Donna Schut 1-0
6 Henk Noordhoek Heleen Schut 1-0
7 Albert Jan Keessen Frans Snijders 1-0
8 Herman Neufeglise Gert van Rij 1-0

Auteur: Heleen Schut


15 april

De Nationale jeugdkampioenschappen
De spits is reeds afgebeten door Lydia Dubbeldam. Haar debuut op het NK zorgde voor heel wat spanning, waardoor ze behoorlijk onder haar niveau bleef. Dat ze desondanks toch nog 4 punten scoorde zegt heel wat over het niveau van de meeste meisjes in de E-groep. De eerste drie kunnen echt al een behoorlijke partij spelen, maar daaronder kan iedereen van iedereen winnen. Ze snoepte in de simultaan ook nog een remise af van FM Dirk van Doorn. Al met al een heel leerzaam toernooi en voor Lydia een eye-opener.Met wat meer arbeid denkt ze in staat te moeten zijn de top te bestormen.
Het is pas een jaar geleden dat ze haar allereerste toernooitje speelde.

Intussen is het BK begonnen. HWP heeft daar 4 deelnemers. Jason Vandenberghe en Eva Baekelant in de -14 categorie. Zij zijn als eerste en tweede geplaatst. Eva maakt tot nu toe haar favorietenrol volledig waar door 3 uit 3 op het scorebord te zetten. Jason heeft helaas al een behoorlijke steek laten vallen en volgt nu met 2 uit 3. Bij de eliten verdedigen Thibaut Maenhout en Tieme Verlinde de eer van HWP. In deze groep zijn al heel wat verrassingen te noteren. De ietwat verrassende leider is hier oud HWP-er Wouter Gryson met 2,5 uit 3 met o.a overwinningen op Thibaut en Tieme. Het onderlinge treffen is gewonnen door Thibaut. Maar toch volgt hij al op een vol punt. Tieme staat nu op 1 uit 3. Het een en ander is dagelijks te volgen op http://2009.juniorchess.be/

Als dit toernooi is afgelopen volgen binnen een week de kampioenschappen in Venlo. Door schoolverplichtingen zijn Donna en Maarten afwezig. Enige HWP vertegenwoordiger is Lisa Schut. Zij zal meedoen in de B-groep algemeen. Heeft ze een kans om kampioen te worden? Dit alles zal vanaf 24 april te volgen zijn via de volgende link: http://www.lisb.nl/nkjeugd/

Tenslotte zal Mathijs Dubbeldam als laatste aantreden. Dat zal zijn in Rijswijk tussen 21 en 23 mei. Zijn eerste streven zal zijn om niet als laatste te eindigen. Alles wat gescoord zal worden is meegenomen. De link is mij nog niet bekend maar is binnenkort te vinden op de HSB site.

Auteur: Nick Dubbeldam