Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Verslag HWP Jubileumtoernooi (10-07-2021).pdf
Vorige pagina
RSS feed

10 mei

HWP 5 kan promoveren naar de Hoofdklasse ZSB.
De opgave vooraf was duidelijk: winnen betekende een zekere 2e plaats en recht op promotie. De wedstrijd begon goed toen Sadik Bajraktari zijn koningsaanval winnend wist af te sluiten, 1 - 0. Kort daarna kon Manuel Colsen een punt bijschrijven, 2 - 0. Maar Cor Provoost bracht de spanning terug, volgens zeggen in een zet paard plus toren weggegeven, hoe doe je zoiets? Dus 2 - 1. Gert van Rij stond een gambiet pion voor, toen de stelling naar het eindspel neigde en zijn tegenstander een verzwakking toeliet was een aanval met de zware stukken plots direct beslissend, 3 - 1. Nick Wegman had een pion weggegeven in een onduidelijke stelling, maar hij kon nu remise aanbieden en zijn tegenstander accepteerde, 3.5 - 1.5 Daarmee was de zege een feit, dat Cees Smits vervolgens nog verloor was alleen van belang voor de statistiek. Hiermee is het project om HWP 5 in de Hoofdklasse ZSB te brengen succesvol afgerond. Nu nog genoeg spelers hiervoor vinden (HWP 5 gaat dan van 6 naar 8 spelers), dat wordt de uitdaging voor de komende zomerperiode.
HWP 5   Souburg 4   3.5 - 2.5
1 Gert van Rij 2018 Merijn van Broekhoven 1507 1-0
2 Nick Wegman 1679 Walter Franse 1556 ½-½
3 Cees Smits 1696 L. van den Hooven 0-1
4 Sadik Bajraktari Cees Rouw 1488 1-0
5 Cor Provoost 1698 Alex Nagelhout 1411 0-1
6 Manuel Colsen 1475 Wolfgang Reichpietsch 1361 1-0

Auteur: Gert van Rij


10 mei

HWP 1 maakt karwei koelbloedig af: kampioen!
De 9e ronde begon voor HWP 1 eigenlijk al op donderdag 7 mei met de uitspraak van de competitieleider inzake het protest tegen de speelomstandigheden in de wedstrijd tegen De Stukkenjagers. Het protest was afgewezen, de mogelijkheid tot beroep hiertegen staat open.
Goed, we wisten dus waar we aan toe waren. Een overwinning betekende de titel, bij een gelijk spel zou slechts een 0-10 overwinning van De Stukkenjagers tegen Euwe roet in het eten gooien.
Tegenstander Eindhoven was in de sterkste opstelling naar Sluiskil gekomen. Met een team dus dat eigenlijk een serieuze kandidaat voor het kampioenschap had moeten zijn, maar door twee verrassende nederlagen in het begin van het seizoen al kansloos was.
Het duurde lang voordat er enige tekening in de strijd kwam. De staartborden van HWP (Kees Nieuwelink en Hans Groffen) stonden prima, zorgen baarden de stellingen van Steven Geirnaert tegen Benjamin Bok en Koen Leenhouts tegen Frans Kuijpers. Wellicht stond ook Tom Piceu tegen Thijs Laarhoven niet geweldig, maar dat deed niet ter zake. Met een score van 7 uit 7 maakt het niet uit hoe je staat, de overwinning is slechts een kwestie van tijd.
De score werd geopend door Paul Motwani. Hij stond weliswaar twee pionnen voor, maar tegenstander Roi Miedema had een gevaarlijk initiatief ontwikkeld. Met de remise konden beiden goed leven.
Spoedig daarna was de zaak eigenlijk al beslist. Tom "100%" Piceu kreeg voordeel en verzilverde dat zeer overtuigend. Zijn voorbeeld werd gevolgd door de kersverse Belgische jeugdkampioen Thibaut Maenhout, die aan bord 1 de sterke Bas van de Plassche de baas bleef. Daarmee leek HWP al vrijwel zeker van minimaal 5 bordpunten.
Inmiddels was ook de stelling van Steven Geirnaert flink opgefleurd met een vol punt als gevolg. Na de remise van Helmut Cardon tegen Luuk van Kooten was het aan teamleider Hans Groffen om het 5e bordpunt veilig te stellen. In een remise-achtig toreneindspel tastte tegenstander Boris Friesen mis: 5-1. De "ouwetjes" van Eindhoven zorden ervoor dat de uitslag niet al te geflatteerd werd. Frans Kuijpers bleef overeind tegen Koen Leenhouts, Jan Vosselman verdedigde zich sterk tegen Kees Nieuwelink en Jos Sutmuller versloeg Johan Goormachtigh. Fred Hallebeek had lange tijd uitzicht op een zege, maar Tieme Verlinde, verdedigde zich als een leeuw. Uitslag 6½ -3½. Daarmee kreeg Eindhoven misschien iets te weinig.
Kampioen dus en volgend jaar weer in de Meesterklasse.

  HWP 1   Eindhoven 1   6Ĺ-3Ĺ
1 T. Maenhout B. van de Plassche 1-0
2 S. Geirnaert B. Bok 1-0
3 P. Motwani R. Miedema ½-½
4 K. Leenhouts F. Kuijpers ½-½
5 T. Piceu T. Laarhoven 1-0
6 H. Cardon L. van Kooten ½-½
7 T. Verlinde F. Hallebeek ½-½
8 J. Goormachtigh J. Sutmuller 0-1
9 K. Nieuwelink J. Vosselman ½-½
10 H. Groffen B. Friesen 1-0

Auteur: Hans Groffen


24 april

Bekerwedstrijd: Utrecht - HWP 3,5-0,5
Het mocht niet zijn, we zijn er uit geknikkerd. Het tweede deel van de match was nochtans spannend. Voor het eerste deel verwijs ik graag door naar Koen en Ivo, zij waren de enigen die toen fysiek aanwezig waren. Twee en een half uur file op de Ring van Antwerpen waardoor Tieme en ik pas rond 21u.20 ter plaatse waren. Dankzij het begrip en de welwillendheid van onze tegenstanders hadden we nog 40 minuten over voor onze eerste 40 zetten en konden we er toch nog een match van maken. Koen en Ivo op 1 en 3 met zwart. Om 21u.20 zagen die stellingen er alvast niet meer zo fris uit. Maar, met 2 spelers in vorm is dat niet zo erg: allebei een kwaliteitsoffer en plots stellingen waar zelfs overwinningen lijken in te zitten. Tieme en ik waren ondertussen aan het snelschaken, met verschillende strategieŽn. Tieme hield de stelling zo eenvoudig mogelijk en met een hele reeks gezonde zetten had hij zich naar een winststelling met pluspion gewerkt. Ikzelf smeet er uit goede gewoonte meteen 2 pionnen tegen, mijn grotere ervaring in dit soort stellingen reduceerde snel de tijdachterstand. De tijdnoodfase nadert. Koen en Ivo zijn plots klaar. "2-0, Menno", zo roept Tomas Willemze ons in het oor. Ha? Voor ons? Neen dus, Koen (tegen Tomas) - naar eigen zeggen nooit echt de winst in zicht gehad - en Ivo (tegen Jelmer Jens) hebben toch de vlag moeten strijken. Balen, want met een winnende stelling voor Tieme op het bord moet ik op zet 41 vaststellen dat ik mijn eigen winststelling tegen Menno Okkes verprutst heb. Ik kan kiezen uit eeuwig schaak of mat gezet worden in een zet of 3. Twee minuten later wordt de keuze gemakkelijker: Tieme heeft tegen Alexander Van Beek in zijn laatste zetten voor de tijdcontrole twee pionnen weggegeven en kan in het eindspel hoogstens remise halen. Remise bij mij dus en de uitschakeling is een feit. Dat Tieme om middernacht nog een vol stuk wegblundert en zo nog verliest, is enkel nog goed voor de statistieken.

Auteur: Tom Piceu


23 april

Ook schaken bij Senior Games in Zeeland
De provincie Zeeland is van 7 tot en met 12 september 2009 gastheer van de Senior Games. Naar verwachting zullen in die periode ruim 3.000 50+ers in 22 verschillende takken van sport om de hoogste eer strijden. Schaken is een van de sporten waaraan kan worden deelgenomen. De inschrijving voor het evenement sluit op 1 mei.

Ook schaken bij Senior Games in Zeeland

Wilt u ook meedoen aan de Senior Games 2009? Schrijf u dan voor 1 mei hier in. Daar vindt u ook meer informatie over het evenement.


21 april

HWP 5 nog steeds op koers
Op een maandagavond naar Kruiningen, maar we waren kompleet en op tijd. Manuel Colsen was het eerste klaar, remise. Hoewel DZD3 helemaal onderaan staat was op de andere borden nog volop strijd. Uiteindelijk won Nick Dubbeldam als eerste, een koningsaanval langs de h-lijn bleek beslissend. Vervolgens een punt van Cor Provoost, die ergens een stuk gewonnen had. Daarna kon ik zelf het beslissende punt binnen brengen in een toreneindspel met pluspion. De score werd nog hoger doordat ook Sadik Bajraktari won, en toen was alleen Nick Wegman nog bezig. In een eindspel van Paard + Loper tegen 2 Paarden wist hij een beslissende koningswandeling op het bord te brengen, uiteindelijk kwam het punt doordat de vlag viel maar Nick stond toen al gewonnen. Inmiddels is het ook zeker dat de 2e plaats recht geeft op promotie naar de hoofdklasse. We hebben daarvoor alles in eigen hand, een overwinning in de laatste ronde is genoeg.
DZD 3   HWP 5   0.5 - 5.5
1 Herman Schoonakker 1371 Gert van Rij 1982 0-1
2 Jerry Ros Nick Dubbeldam 1973 0-1
3 Flip Meijaard 1508 Nick Wegman 1641 0-1
4 Eric Dek 1563 Sadik Bajraktari 0-1
5 Eldert Besseling 1520 Cor Provoost 1724 0-1
6 Rob Oosterlee 1535 Manuel Colsen 1508 ½-½

Auteur: Gert van Rij