Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Teambattle (20-12-2020).docx
Vorige pagina
RSS feed

17 december

IM-titel voor Rein Verstraeten
Ons lid Rein Verstraeten mag zich vanaf nu Internationaal Meester (IM) noemen. Namens HWP Sas van Gent van harte gefeliciteerd met deze IM-titel!!

Auteur: Manuel Colsen


17 december

Bestuursleden actief bij het PKS
Het Persoonlijk Kampioenschap voor Senioren van Zeeland vindt dit jaar plaats op doordeweekse avonden (donderdag en vrijdag)in plaats van in het Pinksterweekend. Er zijn nu iets meer deelnemers dan vorig jaar.
De HWP-bestuursleden Ranco Bogaard en Manuel Colsen schaken hier ook in mee. Er zijn nu twee ronden gespeeld. Ranco heeft verloren van Niels de Feijter (Goes) en van Carl Schoor (Souburg). Manuel nam in de eerste ronde een bye en in tweede ronde won hij van Arjan van Tuijl (Middelburg).
Ronde 3 is in Goes op vrijdag 17 januari 2020.

Auteur: Manuel Colsen


17 december

HWP nu ook op Facebook
HWP Sas van Gent is nu ook te vinden op Facebook.
Daar staan o.a. de uitslagen van de competitiewedstrijden op.
Zie www.facebook.com/hwpsasvangent.

Auteur: Manuel Colsen


16 december

HWP 4 mist kansen tegen Philidor Leiden 3
Deze thuiswedstrijd tegen Philidor Leiden 3 werd gespeeld op zaterdag 14 december 2019. Het was een heuse topper, want we deelden de eerste plaats in het klassement. Helaas konden we Frans Snijders en Martin Stam niet opstellen. Martin wilde graag tegen oud-clubgenoten schaken, maar was helaas ziek. We speelden dus allebei voor de eerste plaats. We hadden zeker kansen, maar Philidor ging er met de winst vandoor. De dag erna was het 84 jaar geleden dat Max Euwe wereldkampioen werd.
Als teamleider heb ik niet zoveel van de overige partijen gezien, want mijn partij duurde tot ongeveer 17.30 uur. Onze nieuwe penningmeester Ranco Bogaard verloor helaas als eerste. Daarna leek ook William Baeten te gaan verliezen. In het eindspel had hij twee pionnen minder, maar kon er uiteindelijk nog remise uit slepen. Milan Van de Vyver scoorde een mooie plusremise. Philip De Vroe kon vervolgens een vol punt noteren. Goed gedaan! Met een tussenstand van 2-2 hadden wij de betere kansen. Vincent Schepens en Lander Van Coppenolle stonden iets beter en bij Adrie den Hamer en Manuel Colsen zou het minimaal remise moeten zijn. Vincent speelde remise en Lander verloor. Zelf had ik in het eindspel een zwakke loper en enkele pionnen tegen een sterk paard en enkele pionnen. Helaas ook een nul. Adrie was als laatste bezig en leek te gaan winnen, maar liet zetherhaling toe met gelijkspel als gevolg. Nu houden we even een korte winterslaap tot de volgende ronde op zaterdag 1 februari 2019. Bedankt voor ieders inzet en fijne feestdagen!

HWP 4   Philidor Leiden 3   3-5
1 Vincent Schepens 1783 Ton Kohlbeck 1840 ½-½
2 Philip De Vroe 1824 Erick Moeri 1684 1-0
3 Manuel Colsen 1509 Jan van Amsterdam 1756 0-1
4 Adrie den Hamer 1711 Michiel Vergeer 1715 ½-½
5 William Baeten 1476 Job Segers 1618 ½-½
6 Milan Van de Vyver 1476 Bas van der Net 1610 ½-½
7 Ranco Bogaard 1365 Rein Thierry 1593 0-1
8 Lander Van Coppenolle 1179 Erwin Fakkert 1579 0-1

Auteur: Manuel Colsen


15 december

Krappe overwinning voor HWP II op hekkensluiter
De teamleider heeft me gevraagd een verslag te schrijven, want hij zou dinsdag pas tijd hebben. Normaal gesproken zou ik hem gezegd hebben zich te vermannen en er even voor te gaan zitten; zelf heb ik nauwelijks iets van de partijen meegekregen. Maar deze keer ligt dat anders en dat zit zo. Hij had op vrijdagavond staan koken voor 30 man – collega’s van het werk die al dat voer op zaterdag zouden nuttigen tijdens hun jaarlijkse feestelijke samenzijn. Onze man moest dat feestje ten tweede male missen vanwege een wedstrijd van HWP. Hij zij geprezen vanwege die keuze, velen kunnen daaraan een voorbeeld nemen. Dat geldt niet voor zijn vrouw Yvon, onze fee achter de bar. Haar goedheid lijkt onbegrensd. Om te beginnen had ze de moeite genomen om bij een vriendin om een auto te bedelen, zodat Kees en zij apart van elkaar vanuit Alphen aan de Rijn naar Sas konden reizen en zijzelf halverwege de middag weer derwaarts kon keren om zich bij dat feest te voegen (ze kennen elkaar van het werk in de olie). Kees kreeg de tomtom mee en Yvon volgde de borden, waardoor zij niet in Sas maar op de Maasvlakte belandde. Gewone lui zouden daarop gedesillusioneerd zijn omgekeerd en zich jammerend geëxcuseerd hebben. Zo niet Yvon. Zij belde haar vent, vroeg om begrip dat ze wat later zou zijn en arriveerde na een helletocht van drie uur alsnog in de Speye.
Iets minder heroïsch maar toch bijzonder en zeer gewaardeerd waren de inspanningen die de vrouw en dochters van onze nieuwbakken penningmeester Ranco zich deze zaterdag hebben getroost om de malheur van Yvon op te vangen en de bar op te starten en op te ruimen en de stukken en borden te helpen opzetten. En achter diezelfde bar mochten we ook Karien voor het eerst verwelkomen, de eega van Johan de Zwart. Dank, dank, dank.
Om maar met Johan te beginnen als het over de wedstrijd gaat: hij moet er nog even inkomen nadat hij een zware operatie heeft ondergaan, maar in februari zal hij weer zijn gevreesde zelf zijn. Het koken was onze voorman blijkbaar niet in de koude kleren gaan zitten, want ook hij bleek redelijk tandeloos deze keer tegen een aanzienlijk lager gerate opponent. Ten behoeve van het verslag had de man mij opgedragen gewag te maken van een waarlijk schitterende aanvalsoverwinning van Natan Pirard tegen de sterkste Amstelvener en dat doe ik natuurlijk graag. Iets minder vloeiend was de winst van Herman, die zijn openingsproblemen met zwart keurig oploste en naar verluidt straal gewonnen kwam te staan, vervolgens eeuwig schaak toeliet, daar niet van wilde weten en daarom maar iets van mat of dameverlies toeliet en toen zijn jonge tegenstander daar op zijn beurt weer niet aan wilde toch het volle punt binnen hengelde. De wonderen zijn de wereld nog steeds niet uit. Het derde volle punt kwam op mijn conto na een partij waar ik best tevreden over was maar waarvan de computer me duidelijk maakte dat hij veel te moeilijk voor me was geweest. Genoegdoening moet ik maar halen uit het feit dat de winnende voortzetting die ik koos, nog aanmerkelijk sterker was dan de afwikkeling die de teamleider had gezien (+6 om +3).
Degelijke zwartremises werden behaald door Gunter en Jim en ook Enrico scoorde een halfje in een partij waar ik te weinig van gezien heb om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat het spel van onze youngster een opmerkelijke balans tussen agressieve openingen en solide keuzes laat zien. Hij gaat het nog ver schoppen.
We hebben de wedstrijd die we absoluut moesten winnen dus tot een goed einde gebracht, hoewel het had ook anders kunnen aflopen. Met ‘4 uit 4’ hebben we alle kans om ons te handhaven, maar het moet gezegd dat we een relatief licht programma hebben gehad. De volgende match in en tegen Rijswijk zou wel eens beslissend kunnen zijn voor een eventueel behoud.

HWP II   Amstelveen II   5-3
1 Kees Nieuwelink 2201 Paul-Peter Theulings 2082 ½-½
2 Natan Pirard 2114 Renzo Flinkenflugel 2162 1-0
3 Jim van de Vreede 1973 Jeroen Schoonackers 2034 ½-½
4 Marnix van der Zalm 2033 Jan Helsloot 2023 1-0
5 Gunter Deleyn 2181 Esther de Kleuver 2008 ½-½
6 Enrico Follesa 2018 Eric Roosendaal 1978 ½-½
7 Herman van de Wynkele 2049 Daniël Kutchoukov 1863 1-0
8 Johan de Zwart 1994 Michel Hoetmer 1774 0-1

Auteur: Marnix van der Zalm