Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP-jeugdtoernooi (verslag en eindstanden) (21-09-2019).pdf
Vorige pagina
RSS feed

2 november

HWP-jeugd10-11 nr42 staat online
Het bestand HWP-jeugd10-11 nr42 staat nu op de website en kunt u hier bekijken.


30 oktober

Zierikzee 3 gaat het schip in
Het viertal van HWP 5 ging op vrijdagavond 29 oktober 2010 op reis via de Zeeuwse eilanden naar het verre Zierikzee.
Na enkele pogingen is het toch gelukt om een viertal op de been te krijgen, mede dankzij de vriendelijkheid van Zierikzee 3 om op vrijdagavond te spelen.
Zeilschip de Bracksand was de plaats waar de wedstrijd Zierikzee 3 - HWP 5 gespeeld werd.
Een bijzondere locatie. Gelukkig was het weer goed en werd er niemand zeeziek, zodat er prima schaakprestaties geleverd konden worden.
Jelle Vanhijfte opende de wedstrijd met een goede winstpartij.
Vervolgens won de teamleider aan bord 1. De stelling op het schaakbord was gelijk, maar de schaakster van Zierikzee maakte een fout en moest haar dame voor een toren geven.
Gilbert Ongena speelde aan het 2e bord; hij kwam vrij snel materiaal voor te staan, waarna hij na enige tijd zijn tegenstander schaakmat kon zetten.
De langste partij was voor Cor Provoost. Cor kon uiteindelijk de twee verloren pionnen terugwinnen, waarna de partij in een toreneindspel belandde. Remise.
HWP 5 heeft deze eerste match van het seizoen dus met ruime cijfers
(1/2 - 3 1/2) gewonnen.
Tevreden konden we de terugreis naar Zeeuws-Vlaanderen maken.
Op naar de volgende ronde op zaterdag 20 november 2010 in Sluiskil!

Zierikzee 3   HWP 5   1/2 - 3 1/2
1 L. Greefhorst 0000 M. Colsen 1493 0-1
2 M. Vieveen 1269 G. Ongena 0000 0-1
3 A. Greefhorst 1508 C. Provoost 1619 ½-½
4 T. Brouwer 0000 J. Vanhijfte 1422 0-1

Auteur: Manuel Colsen


11 oktober

Lydia Dubbeldam (10 jaar) uit Hoek schaakt tegen Kasparov!
Lydia Dubbeldam uit Hoek gaat schaken tegen Gary Kasparov.De 10-jarige Lydia is samen met tien andere jongeren geselecteerd voor een schaakwedstrijd tegen de Russische grootmeester. De wedstrijd simultaan schaken wordt dinsdag gehouden tijdens het schaak en business event ‘Your Next Move’ in het Belgische Lint.

Wereldkampioen
Gary Kasparov werd in 1985 voor het eerst wereldkampioen schaken door Karpov te verslaan. Hij was de jongste wereldkampioen schaken aller tijden. Hij verdedigde zijn titel met succes tegen Karpov in 1986, 1987 en 1990.


9 oktober

HWP maatje te groot voor Venlo
Cafe de Kromme Schuuver te Venlo heeft HWP I niet weten te verleiden tot een uitglijder. Gastheer Venlo kreeg een stevige nederlaag te incasseren, die nog zwaarder had kunnen zijn.
Debutant Thibaut Vandenbussche liet op jammerlijke wijze een nagenoeg gewonnen stelling glippen, maar Hans Groffen stelde daar een vlotte overwinning tegenover. Koen Leenhouts had een off-day, maar dat werd opgevangen door hele goede overwinningen van Thibaut Maenhout, Johan Goormachtigh en Tieme Verlinden, die allen in het eindspel het punt binnen sleepten. Steven Geirnaert was niet erg onder de indruk van de exotische verschijning tegenover hem en speelde haar met genoegen aan flarden. Helmut Cardon walste in een middenspel zonder dames over zijn tegenstander heen, slaagde er net niet in om hem door zijn vlag te jagen, maar op de 41e zet was het wel mat. Helaas moest Gunter Deleijn een te optimistisch stukoffer met een nederlaag bekopen. Het verhaal van de dag was echter dat van Paul Motwani. Eerst verdwaalde zijn zes jaar oude navigatie omdat hij de nieuwe A73 niet kende. Vervolgens arriveerde Paul kort voor de aanvangstijd aan de Kaldenkerkerweg 35 in Tegelen, alwaar niet geschaakt werd. Dat gebeurde wel aan de Kaldenkerkerweg 35 in Venlo. Gelukkig bleek de buurvrouw van goede wil en bracht Paul met haar eigen auto naar de speelzaal. Dat Paul desondanks vanuit onduidelijke stelling zijn tegenstander vlot wist te verschalken, was mooi meegenomen. En dat hij de buurvrouw na afloop van de wedstrijd een prachtige bos rozen heeft gebracht, behoeft natuurlijk geen betoog.
In de volgende twee ronden wachten de op papier zwaarste tegenstanders, Amstelveen en Stukkenjagers uit Tilburg.
  Venlo   HWP I   3-7
1 Maarten Strijbos Paul Motwani 0-1
2 Henk van Gool Koen Leenhouts 1-0
3 Rudi van Gool Helmut Cardon 0-1
4 Rainer Montignies Thibaut Vandenbussche 1-0
5 Joep Nabuurs Thibaut Maenhout 0-1
6 Thijmen Smit Gunter Deleijn 1-0
7 Ololi Alkhazashvili Steven Geirnaert 0-1
8 Peter Schoeber Johan Goormachtigh 0-1
9 Stephan Tijssen Tieme Verlinden 0-1
10 Joachim Guddat Hans Groffen 0-1

Auteur: Marnix van der Zalm


9 oktober

Landau geen partij voor HWP 2
In de tweede ronde kostte het een verzwakt HWP II weinig moeite om van een eveneens verzwakt Landau te winnen. Het was overigens geen saaie middag in het grauwe Gregoriuscentrum in Axel. Er kon van een aantal fraaie aanvalspartijen worden genoten. Maarten Rademakers denderde zonder pardon door de verdediging van Wim Sinke en Frans Snijders had een oude variant van het Hollands van stal gehaald om zijn tegenstander op schitterende wijze aan gort te spelen. Een ouderwets verwoestende Snijders-partij. Ook ondergetekende schuwde aan het eerste bord geen offers om een ex-HWP-er tot de orde te roepen.
Fabian Hulpia scoorde een vol punt door juist goed te verdedigen en in de counter toe te slaan.
Harry Provoost leed als enige en nederlaag, nadat hij in tijdnood niet hoorde dat zijn tegenstander remise aanbood en vervolgens blunderde. Aan de remise van Henk de Ridder kunnen we beter maar geen woorden vuil maken, aan die van Adrie echter wel. Eerst sloeg hij een remiseaanbod van zijn tegenstander af, om het een paar zetten later zelf in een moment van verstandsverbijstering toch weer aan te bieden in inmiddels compleet gewonnen stelling. Frederic Verduyn ging de volle zes uur door, en het feit dat hij niet won, moeten we toeschrijven aan een speling van het lot.
Kortom, Landau is goed weggekomen deze dag.
Landau 1   HWP 2   2,5-5,5
1 A. Hugaert 2095 K. Nieuwelink 2142 0-1
2 B. Audenaert 1785 F. Verduyn 2163 ½-½
3 W. Sinke 1867 M. Rademakers 2035 0-1
4 M. de Clerck 1870 F. Hulpia 2119 0-1
5 W. Versporten 2023 H. Provoost 2072 1-0
6 G. Verhaeren 1958 F. Snijders 1936 0-1
7 J. Dees 1952 H. de Ridder 1833 ½-½
8 J. Maas 1877 A. den Hamer 1859 ½-½

Auteur: Kees Nieuwelink