Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Privacy Statement van HWP (25-05-2018).pdf
Vorige pagina
RSS feed

8 april

HWP struikelt in halve finale bekercompetitie
De halve finalewedstrijd in de bekercompetitie tussen HWP en Middelburg werd op donderdagavond 6 april 2017 gespeeld in Sas van Gent. Op hetzelfde moment speelde ook ons A-team voor de laatste ronde van de avondcompetitie in de eerste klasse. Van tevoren wisten we dat het moeilijk zou worden voor ons bekerteam. We konden helaas geen beroep meer doen op Gert van Rij en Kees de Wolf, omdat zij al meer dan drie keer hebben ingevallen in een hoger team. Gilbert Ongena verloor een kwaliteit en moest zijn tegenstander feliciteren. William Baeten had een enorme voorsprong in tijd. Hij leek de partij te gaan winnen, maar maakte een foutieve combinatie, waardoor uiteindelijk zijn tegenstander Sjaak Steijn won. Manuel Colsen speelde een goede partij. Na enkele uren schaken kwam hier een puntendeling uit. Dit betekende dat de winst voor Middelburg al binnen was. Rond de klok van 23.30 uur maakte ook onze eerste bord-speler Martin Stam remise. In het verre toreneindspel wist Martin de laatste pion te veroveren, waardoor gelijkspel een feit was. We mogen heel tevreden zijn met één punt. Felicitaties voor Middelburg. Het bekersprookje is voor ons helaas ten einde, maar we zijn blij dat we de halve finale hebben mogen bereiken. Iedereen bedankt voor het meespelen en volgend jaar zullen we weer van de partij zijn!
HWP   Middelburg   1-3
1 Martin Stam 1555 Maarten Westerweele 1723 ½-½
2 Manuel Colsen 1598 Paul Koster 1734 ½-½
3 William Baeten 1472 Sjaak Steijn 1799 0-1
4 Gilbert Ongena 1427 Marcel Nellen 1764 0-1

Auteur: Manuel Colsen


3 april

Bergen op Zoom te sterk voor HWP 3
Door een domme fout in een mail misten we ook hier een speler en het zou de hele middag bepalen. Marcel speelde een remisevariant tegen Marc en het werd vlug remise. Etienne had een goede stelling tegen Tony Peleman maar het verzandde toch in remise. André liet een technische winst glippen tegen Rob Hopman en het werd remise.Eric leek vlot te gaan winnen op de konigsvleugel tegen Erwin Kalle, maar raakte er toch niet door. De jonge Dardha demonsteerde zijn vorderingen tegen Joris en deze kon een verloren eindspel niet redden. Jim speelde een gesloten Siciliaan actief tegen, maar verloor tenslotte toch noch. Rudy kwam goed uit de opening, maar kwam later twee pionnen achter verloor.

De laatste ronde moet gewonnnen worden om behoud te verzekeren.
Bergen op zoom   HWP 3   6-2
1 Dardha,D Joris Deberdt 1-0
2 Simen Minyeyevisev no 1-0
3 Erwin Kalle Eric Vandewynkele ½-½
4 Marcel Van Herck Marc Lacrosse ½-½
5 Freek Schouten Rudy Vandewynkele 1-0
6 Rob Hopman André Galle ½-½
7 Tony Peleman Etienne Van Leeuwen ½-½
8 Hans Nunninckhoven Jim VanDeVreede 1-0

Auteur: André Galle


2 april

Verzwakt HWP 1 leidt logische nederlaag tegen Pathena Rotterdam.
Reeds op voorhand wisten we dat er in Rotterdam een loodzware opdracht op ons zou wachten. Door afzeggingen moest er zwaar in de buidel van het tweede team worden getast en ondanks de extra krachten die HWP 2 voorzag, begonnen we de wedstrijd met 2 forfaits.

Pathena trad bovendien sterk aan met o.a. 3 grootmeesters. Desondanks werd er op elk bord gestreden en pas tegen de eerste tijdscontrole vielen er resultaten te noteren.

Arno werd verrast door een zeldzame variant in de Paulsen variant van het siciliaans. Zijn stukken kwamen in het middenspel wat onhandig te staan en zijn hoger gerankte tegenstande werkte keurig af.
Tom zijn tegenstander gaf in een Engelse stelling optimistisch het loperpaar op in ruil voor structurele verzwakkingen. Wit leek echter enkele tempo's te kort te komen en Tom kon de dynamiek van zijn loperpaar versilveren.
Koen drukte heel de partij maar moest tevreden nemen met remise. Het leek me niet dat er op een bepaald moment meer had ingezeten.
Zelf bleef ik in het zelfde bedje ziek. Een mooi voordeel rond zet 20, vervolgens een paar slechte beslissingen nemen en de beloftevolle stelling nog verliezen.
De drie grootmeesters van Pathena tekenden alle drie voor een punt. Helmut kwam minder uit de opening, verdedigde zich taai maar moest zich na het missen van een duidelijke remisevariant, gewonnen geven. Ook Adrian stond snel niet super. Hij kon afwikkelen naar een verdedigbaar maar tricky toreneindspel en moest uiteindelijk ook buigen onder het elogewicht. Glen had minder kansen. Zijn tegenstander speelde het gecompliceerd dame-indisch uitstekend en zonder echt duidelijke fouten te maken, belandde Glen in een verloren eindspel.
Nele zorgde voor een laatste lichtpuntje met een vechtremise in een interessante modernpartij.

Zo eindigde het op een (te) zware 8-2 en maken we ons op om in schoonheid (tijdelijk) afscheid te nemen van de meesterklasse.
  Pathena Rotterdam 1   HWP 1   8-2
1 Vitaly Kunin 2567 Glen De Schampheleire 2360 1-0
2 Lubomir Ftacnik 2554 Helmut Cardon 2406 1-0
3 Robby Kevlishvili 2414 Koen Leenhouts 2480 ½-½
4 Dimitri Reinderdman 2576 Adrian Roos 2275 1-0
5 Albert Blees 2383 Rein Verstraeten 2315 1-0
6 Frans Cuijpers 2432 N.O. 1-0
7 Martin Martens 2400 Arno Sterck 2221 1-0
8 Johan Quist 2321 Tom Piceu 2357 0-1
9 Kevin Nguyen 2143 Nele Vanhuyse 2099 ½-½
10 Marijn Den Hartog 2227 N.O. 1-0

Auteur: Rein Verstraeten


2 april

HWP 4: Volgend jaar weer goede kansen op een schaakklok
Ook het vierde team leed onder het grote aantal afzeggingen en had een N.O. maar het had deze ronde nog erger kunnen zijn. Niettemin is een gemiddelde rating van 1771 een voorbode voor weinig goeds.
Het begon erg goed want na een degelijke remise van Emile voltrok een wonder zich op het bord van William. Tegenstander Wim Hokken had met ruim 500 elo meer een mooie stelling opgebouwd die hij ook al eenvoudig tot winst had kunnen brengen. In plaats daarvan gaf hij een toren weg en na een tweede blunder die hij onmiddellijk daarop liet volgen was het gewoon ondekbaar mat. Gelijke stand dus en op de andere borden stond het niet zo slecht. Gilbert stond weliswaar duidelijk minder maar Kees ging een remise maken, Bij Herman stond het gelijk en Gert en ikzelf hadden stellingen waar perspectief in zat.
Nadat Gilbert verloren had, zag het er nog steeds goed uit. Kees had nog steeds de remise, Gert stond nog steeds beter, Herman had de overhand gekregen en leek te gaan winnen, ikzelf had een kansrijke voortzetting gemist en stond weer gelijk.
De remise van Kees kwam er inderdaad, Gert's betere stelling was echter verdwenen en werd even later remise gegeven, mijn eigen partij was door wederzijdse slechte zetten ook remise geworden en alleen Herman was nog over met zijn mooie stelling tegen Bert van de Donk. Winst zou het eerste matchpunt voor het vierde betekenen. Dat werd het niet, integendeel want onder druk van de tijd wikkelde Herman af naar een verloren stelling.
Degradatie vermijden was voor deze wedstrijd nog een theoretische mogelijkheid, na deze wedstrijd is het doek definitief gevallen.
Sliedrecht   HWP Sas van Gent 4   5-3
1 Peter van den Bergh 2075 Frans Snijders 1921 ½-½
2 Bert van de Donk 2129 Herman van de Wynkele 1946 1-0
3 Wim Pool 2020 Gert van Rij 1923 ½-½
4 Tobias Dekker 2011 Kees de Wolf 1905 ½-½
5 Teunis den Rooijen 1911 Emile Cardon 1803 ½-½
6 Wim Hokken 1999 William Baeten 1472 0-1
7 Joris Klein 1890 Gilbert Ongena 1427 1-0
8 Andrew Mensing 1886 N.O. 1-0

Auteur: Frans Snijders


24 maart

HWP weer een ronde verder in de bekercompetitie!
Onder leiding van plaatsvervangend captain Gilbert heeft ons viertal de volgende bekerronde bereikt. Het was geen geringe opgave nog afgezien van de verre reis naar en van Zierikzee. Kees nam met wit het initiatief in een klassieke Grunfeld-Indische opening, maar moest in het eindspel constateren dat zijn vrijgevochten d-pion niet voldoende bleek voor de winst. William, ook met wit, trok als vanouds agressief van leer, maar verloor een stuk en moest later opgeven. Martin verdedigde zich met een wat passieve versie van de Caro-Kann, maar kon rond de twintigste zet het initiatief grijpen en daarna afwikkelen naar een dik gewonnen eindspel met twee riante vrijpionnen. Gilbert speelde de Owen-verdediging (1...b6) en hield de zaak rustig in evenwicht. Bij een resultaat van 2-2 moeten met verwisselde kleuren blitz-partijen, van 3 min. + 5 seconden per zet, worden gespeeld. (Gelukkig was iedereen nog aanwezig - het was al na half elf). Kees verloor en Martin won. In de laatste spannende minuten stonden William en Gilbert minder, maar in snelschaak kan veel gebeuren. Hun beide tegenstanders gaven, sterk onder druk, zowaar een toren weg en terwijl William niettemin moest capituleren voor twee op promotie beluste pionnen, profiteerde Gilbert genadeloos van de verwarring bij zijn tegenstander, met wederom een onbeslist eindresultaat. Dit bleek dan vervolgens te worden bepaald door van de reguliere partijen telkens het laatste bord af te laten vallen tot er een beslissing is. De remise van Gilbert en de 'vervallen' nederlaag van William zorgden voor onze uiteindelijke winst middels de eerste twee borden (0,5-1,5). Toch wel een beetje tot ons aller verrassing werd ons intensieve bijna-nachtwerk door Caissa op het allerlaatste nippertje beloond, met nog speciale dank aan Gilbert die aardig wat kilometers voor ons maakte.
Zierikzee   HWP   2-2
1 Hans Aangeenbrug (zwart) 1977 Kees de Wolf (wit) 1905 ½-½
2 Sjaak Spiegels (wit) 1800 Martin Stam (zwart) 1555 0-1
3 Kees van den Nieuwendijk (zwart) 1752 William Baeten (wit) 1472 1-0
4 Ben Snethorst (wit) 1551 Gilbert Ongena (zwart) 1427 ½-½

Auteur: Martin Stam