Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
HWP 50+ toernooi 2015 (verslag en eindstand).pdf
Vorige pagina
RSS feed

20 februari

Niets gezien behalve spoken
Vele uren een gelijk opgaande wedstrijd. Adri, Cees en Philippe stonden behoorlijk maar verzandden in remise. Aan de topborden moesten Gert en Johan hun meerdere erkennen met opgeheven hoofd. Marianna speelde haar opening met goed scheepshout maar moest eveneens berusten in remise. Rudi zag spoken en verloor. Ikzelf als laatste stond iets beter, maar na een afgeslagen remiseaanbod in gelijke stelling, bleef ik het koelst en profiteerde van de zenuwslopende fasen met een winst.
[Aldus de prelude van Herman van de Wynkele]

Niets gezien behalve spoken is een goede samenvatting van hoe ik deze zaterdag heb beleefd. In de eerste twee uur nog wel wat meegekregen van de andere borden. Adri stond volgens mij voortreffelijk. Snapte alleen niet waarom hij geen kwaliteit won... Herman hield de stelling goed onder controle tegen zijn sterke tegenstander... Gert was terechtgekomen in een eindspel dat hij wel of niet kon houden tegen René Tiggelman. Bij de andere partijen was nog niets beslist.
Omdat ik spoken zag offerde ik in een gelijke stelling een pion voor wat vaag initiatief. Daarna zag ik weinig meer, zelfs niets van de partijen naast mij. Adrie bleek remise te hebben gespeeld. Zijn tegenstander dacht dat hij door de dreiging van een spookoffer op f2 was ontsnapt. Herman kon op keurige wijze winnen had nadat zijn tegenstander het probeerde te forceren. Rudy bleek ook last te hebben van spoken. Gert kon het toch niet houden. De overige partijen bleken allemaal in remise te zijn geëindigd. Bij mijn eigen partij ging het door een combinatie van goed spel van mijn tegenstander en mijn neiging om spoken te zien van kwaad tot erger. Onze half aanwezige teamleider merkte terecht op dat het niet een van mijn beste partijen was. Maar waar hij dat op baseerde?

Ach en dat wij met een nederlaag met 3-5 nog steeds geen wedstrijdpunten hebben behaald... We hebben nog drie kansen!!!

HWP 4   Souburg 1   3-5
1 Gert van Rij René Tiggelman 0-1
2 Herman van de Wynkele Jeroen Hekhuis 1-0
3 Johan de Zwart Robin Bosters 0-1
4 Adri den Hamer Henrik Westerweele ½-½
5 Rudy Pauwels Roeland Alders 0-1
6 Philip de Vroe Bert Henderikse ½-½
7 Kees de Wolf Roel Schroevers ½-½
8 Marianne Karikas Corné Boogaard ½-½

Auteur: Johan de Zwart en Herman van de Wynkele


10 februari

HWP A haalt een kleine zege
Op donderdag 9 februari heeft HWP A opnieuw een overwinning behaald. Ondanks een karrevracht meer aan Elo punten werd het toch maar 2.5 - 1.5, dankzij goed tegenspel van de bezoekers. Kees Nieuwelink was het eerste klaar. Een Hollandse partij met 2 Dd3 en daarna g2-g4 ving hij goed op. Extra pionnetje, afwikkelen naar een eindspel en winnen. Daarna viel de remise bij Andre Galle aan bord 3, en die mocht daar niet ontevreden mee zijn. Adrie den Hamer speelde naar eigen zeggen een slechte partij, terwijl zijn tegenstander steeds de goede zetten deed. Ja, dan volgt verlies vanzelf. Ik was zelf het langst bezig. Na eerst beter te hebben gestaan liet ik mijn voordeel verdampen en zwart won een pion. In een poging te forceren had het slecht af kunnen lopen als zwart de winnende combinatie had gezien. Maar nu begon de tijd mee te spelen, zwart ruilde een paar stukken en plotseling stond wit weer iets beter. Met nog 10 minuten op de klok terwijl zwart op increment moest speelde volgde een blunder die een vol stuk kostte. Zo bleven de punten toch nog in Sas.
HWP A   Landau A   2.5 - 1.5
1 Kees Nieuwelink 2155 Wim Sinke 1811 1-0
2 Gert van Rij 1938 Ronald de Pooter 1723 1-0
3 Andre Galle 1931 Theo de Putter 1710 ½-½
4 Adrie den Hamer 1797 Mark Zootjes 1674 0-1

Auteur: Gert van Rij


5 februari

HWP 3 overtreft zichzelf!
Tegen de koploper uit Delft maakten we ons op voorhand geen illusies. Met een sluwe tactische opstelling gingen we wel enkele puntjes sprokkelen, maar ook niet meer dan dat...

Iedereen van ons was stipt op tijd voor de start!
DSC 3 kwam echter opdagen met 2 invallers.
Joris bleef overeind tegen captain Van Lisdonk. Etienne plette Gosliga vanuit de opening en scoorde fraai. Rudy liet zich niet overbluffen in een Aljechin door Buzing en laveerde knap naar de winst tegen de verzwakte konigsstelling. Eric won na een complexe opening in de aanval tegen De Hoogt. André speelde een plusremise in de b3-variant van het Frans tegen Ten Have. Jim speelde een knappe partij tegen Baas en won verdienstelijk. Marc leek op winst af te stevenen met een zwarte damevleugelmeerderheid vanuit het Spaans, maar het werd toch nog remise. Chris, die dapper het eerste bord voor zijn rekening genomen had, moest uren spitsroeden lopen met zwart tegen Kortts. Bijna slaagde hij erin een vesting te bouwen, maar het mocht niet baten.

Dit was een prachtige teamoverwinning waarin we maximaal profiteerden van de al te sjablone opstelling van DSC.

Knap gedaan!
HWP 3   DSC 3   5,5-2,5
1 C. Ghysels 2083 Kortts 2164 0-1
2 J. Deberdt 2095 Van Lisdonk 2062 ½-½
3 M. Lacrosse 2205 Stam 2133 ½-½
4 R. Van De Wynkele 1909 Buzing 2067 1-0
5 A. Galle 1919 Ten Have 2003 ½-½
6 E. Van De Wynkele 1985 De Hoogt 1987 1-0
7 J. Van De Vreede 1936 Baas 1895 1-0
8 E. Van Leeuwen 1996 Gosliga 1909 1-0

Auteur: André Galle


5 februari

HWP 2 wint weer
In de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar trad het Tweede aan tegen DSC 2. Er was ons alles aan gelegen om de nare smaak van de laatste wedstrijd in en tegen Vianen weg te spoelen. Welnu, dat lukte. De score werd geopend door Renzo, die de zwarte tegenstand met veel taktisch spervuur ontmantelde. Een schitterende overwinning van Renzo. Een uur of wat later viel er aan bord 8 een remise bij Harry Provoost, die een klein voordeeltje langzaam geneutraliseerd zag worden door Arne Wiersma. Het duurde tot ver na de tijdcontrole voor er weer wat beslissingen vielen. In de tussentijd had ook ik remise gespeeld na een leuke partij met wederzijdse offers, waarin ik op het beslissende moment (wijselijk?) niet voor de allerscherpste optie koos. Onze voorsprong werd verder uitgebouwd door Simon Provoost, die door onoplettendheid ergens een pion kwijtraakte, maar daarna zijn stukken dermate wist te activeren dat witspeler Ted Barendse met de rug tegen de muur stond. De muur hield het niet. Simon produceerde een zeer fraaie tactische wending, een mix van onderbreking, overbelasting, dubbele aanval en misschien nog wel meer, waarna het snel afgelopen was. Inmiddels was Frederic Verduyn al uren bezig met pogingen een gewonnen eindspel met een kleine kwaliteit meer ook daadwerkelijk te winnen. Hij omzeilde alle klippen en zo stond het 4-1 voor ons. En het kon niet meer misgaan, want Wouter had een eindspel van dame tegen toren en loper op het bord, dat minimaal remise was. Uiteindelijk wist onze man een afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel te forceren. Bravo! Zo kamen we zelfs met 5-1 voor. Helaas waren de resterende punten voor de Delftenaren. Nele verloor van Richard Oranje na wat verkeerde keuzes en hetzelfde gold voor Martijn, die vele zetten lang eeuwig schaak kon (en moest) maken, maar een ongekende winstwil aan de dag legde, die tenslotte in een nederlaag resulteerde.
Door deze zege doen we nog gewoon mee voor de titel. In de volgende twee ronden wachten de belangrijkste concurrenten, dus we hebben alles nog in eigen hand.
HWP 2   DSC 2   5-3
1 Simon Provoost 2198 Ted Barendse 2189 1-0
2 Kees Nieuwelink 2182 Gert Legemaat 2171 1-0
3 Martijn Maddens 2244 Bob Voogt 2132 1-0
4 Wouter Ghyselen 2132 Hans Zwartveld 2042 1-0
5 Nele Vanhuyse 2059 Richard Oranje 2091 1-0
6 Renzo Ducarmon 2115 Jan-Peter van Zandwijk 2045 1-0
7 Frederic Verduyn 2126 Willem-Jan van de Broek 1854 1-0
8 Harry Provoost 2008 Arne Wiersma 1901 1-0

Auteur: Kees Nieuwelink


5 februari

HWP 1 lijdt kleine nederlaag tegen LSG IntelliMagic
In de 6e ronde kregen we LSG IntelliMagic, vanaf nu kortweg LSG genoemd (excuses aan de sponsor), op bezoek. LSG is op papier al jaren een maatje te groot voor ons, maar in de praktijk een tegenstander waartegen we regelmatig punten halen. Het begin was ook nu weer veelbelovend. Twee niemendalletjes aan de borden van Steven en Tom gingen vergezeld van een onverwacht gelukje. Adrian veroverde kort na de opening een volle dame. Niet veel later kwam daar nog een punt bij van Koen, die zijn tegenstander met zwart volledig overspeelde: 3-1. De Leidse teamleider trok het niet meer en sprak over een 6½-3½ of zelfs 7-3 prognose. Om hem enigszins tot rede te brengen nam ik hem mee naar de bar, waar een koel frisdrankje hem tot rust bracht. Wij weten namelijk wat er nog allemaal mis kan gaan in een wedstrijd van HWP 1. Aan de meeste borden waren nog geen duidelijke conclusies te verbinden, al zag het er bij Attila en Glen goed uit en bij Rein en vooral bij Thibaut iets minder mooi. Thibaut redde het inderdaad niet, maar een flinke tegenvaller was dat Glenís tegenstander met een trucje remise kon forceren. Jammer, maar nog altijd een positieve score: 3½-2½. Bij Attila was intussen iets vreselijk misgegaan. Zijn veelbelovende stelling was plotseling veranderd in een ruïne. Helmut daarentegen leek de zaak volledig onder controle te hebben en het nadeeltje van Rein nog steeds binnen de perken. Johan had een lastige stelling en die verslechterde in rap tempo. De nederlaag was daarna dan ook niet verrassend. Wel verrassend was dat Helmut plotseling ontspoorde. Achteraf bleek dat hij onderweg nog ergens een goede winstkans gemist had. Zo zaten we tegen een 3½-4½ achterstand aan te kijken met een verloren eindspel van Attila en een inmiddels vrijwel gelijk eindspel bij Rein. Rein maakte inderdaad remise en hulde aan Attila die het eindspel nog wist te keepen. Al moet gezegd dat zijn tegenstander een aantal directe winstvarianten miste. Eindstand 4½-5½. Volgende maand komt de enigszins afgeschminkte landskampioen op bezoek. Een mooie gelegenheid om aan onze eindsprint te beginnen.
  HWP 1   LSG IntelliMagic 1   4Ĺ-5Ĺ
1 S. Geirnaert 2445 E. van Haastert 2444 ½-½
2 T. Maenhout 2400 P. Nikolic 2607 0-1
3 A. Czebe 2484 M. Bosman 2401 ½-½
4 T. Piceu 2368 J.W. de Jong 2450 ½-½
5 H. Cardon 2406 R. van Wessel 2405 0-1
6 R. Verstraeten 2323 C. Schoppen 2405 ½-½
7 K. Leenhouts 2487 E. Wiersma 2347 1-0
8 A. Roos 2282 M. van der Werf 2413 1-0
9 J. Goormachtigh 2162 A. Pijpers 2445 0-1
10 G. de Schampheleire 2354 J. Jens 2387 ½-½

Auteur: Hans Groffen