Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Privacy Statement van HWP (25-05-2018).pdf
Vorige pagina
RSS feed

17 maart

HWP door naar de volgende bekerronde!
Dit is het verslag van de tegenstander DSC delft:

Afgelopen zondag is het bekerteam gesneuveld tegen HWP Sas van Gent in het pittoreske Zuiddorpe 3-1. Na bijna 2 uur karren waren we ruim op tijd aangekomen en konden nog even van het zonnetje genieten. Onze tegenstanders waren niet bepaald in hun sterkste opstelling gekomen. Met Piceu en Nieuwelink slechts twee bekende tegenstanders. Voor respectiebelijk Marten en Joram. Ikzelf speelde tegen een 2000 en Bob Voogt waarschijnlijk ook. Bob nog bedankt voor de bereidwilligheid te spelen! Al snel kwam Bob in een slechte stelling terecht op bord 4 met wit. Ikzelf offerde een pion voor het loperpaar en kreeg een prettige drukstelling (al taxeerden Joram en Marten dit als onvoldoende compensatie) . Joram won een pion maar leverde die weer onnodig in terwijl Marten een kwal had gewonnen maar de tegenstander had een gevaarlijke witte vrijpion op b6.

Ik was vervolgens als eerste klaar. Remise door eeuwig schaak perste ik er in de tijdnood fase nog net uit, ik dacht hier even te winnen maar het was slechts remise. Vervolgens bleef er bij Joram behalve twee koningen ook niets meer over. tussenstand 1-1. Gezien Bobs stelling en een groot tijdnadeel in de knock-out fase moest Marten winnen. Echter hij ging simpelweg verliezen, moest de kwal inleveren en de b pion kwam via dameruil op c7 terecht waarna deze de partij besliste. Bob hield het niet veel later voor gezien. Een zeer teleurstellende dag dus welke voor mij enigzins werd goedgemaakt door de voetbaluitslagen en later door het prima eten bij een door Marten uitgezochte italiaan.

Een analyse van de partij kan je hier vinden


9 maart

Lisa Schut heeft haar 3de WIM norm behaald
Lisa Schut heeft in Cappelle la Grande haar 3de WIM norm behaald. Ze begon ziek aan het toernooi, maar ondanks dat wist ze in de laatste ronde FM Debray uit Frankrijk te verslaan en haar norm binnen te halen. Lisa heeft nog 4 FIDE rating punten nodig om de titel te kunnen aanvragen.


8 maart

Competitieronde 8 maart
Het ging weer moeizaam vanmiddag in Sluiskil, maar HWP 1 wist toch met 6,5-3,5 te winnen van Vianen/DVP.

Al snel kwam HWP op achterstand. Invaller Maarten Rademakers dacht een fraaie stelling met een dameoffer te bekronen, overzag echter een venijnig tussenschaakje en kon opgeven. Een bloedeloze remise in de partij tussen Johan Goormachtigh en Ulrich Perschke bracht de stand op 0,5-1,5.

Daarna was het de beurt aan HWP. Overtuigende overwinningen van Thibaut Maenhout, Tieme Verlinde en topscorer Tom Piceu (6 uit 6 inmiddels) leverden een veilige 3,5-1,5 voorsprong op. In de partij aan het eerste bord tussen Paul Motwani en Reiner Odendahl stond laatstgenoemde misschien een tikje beter, de partij eindigde evenwel in remise.

Koen Leenhouts en Helmut Cardon verzilverden hun voordeel: 6-2.

Hans Groffen kon lange tijd bogen op een prettig voordeeltje. Door een blunder op de 42e zet werd hij echter plotseling gedwongen een zeer passieve verdediging te voeren. Een klein nadeeltje had ook Steven Geirnaert. Waar hij echter slaagde, faalde Groffen: 6,5-3,5.

HWP blijft koploper en krijgt nu de drie op papier zwaarste tegenstanders: achtereenvolgens Euwe, Stukkenjagers en Eindhoven.

 

De uitslagen en verslagen van de andere teams zullen op deze pagina verschijnen als ik ze binnenheb


15 februari

HWP stunt in Zeeuwse bekercompetitie
Op 14 februari  2009 trad HWP aan om te bekeren om de ZSB beker.

Omdat Middelburg de tegenstander was koos teamleider Henk de Ridder voor de combinatie aanstormende jeugd en geroutineerde degelijkheid. Dit pakte zeer goed uit, want winnende coaches hebben altijd gelijk. Aanvankelijk ging het gelijk op. Steven deed het niet slecht tegen Kees de Wolf, doch kon het niet houden. Rudi voelde goed aan, dat zijn tegenstander op winst speelde, echter dat kun je tegen Rudi niet altijd volhouden. Zodra je Rudi een kans geeft wordt hij gevaarlijk. 1-1 dus. Nick speelde weer eens de sterren van de hemel, bovendien kwam hij getergd naar Zuiddorpe wegens een kater van de partij die hij tegen Goes 3 had gespeeld de vrijdagavond daarvoor. Johan de Wolf wist net hoe hij het had en werd naar de slachtbank geleid. 2-1 dus. Nu moest Henk het karwei afmaken. De stelling was al een hele middag gelijk, doch bij het ingaan van het toreneindspel was Henk een pion kwijtgeraakt. Gelukkig was maar een halfje nodig. 50 jaar schaakervaring kwam ineens bovendrijven en de stelling werd tot in de puntjes uitverdedigd. Met 2,5-1,5 gaan we naar de halve finale. Hier kan je de uitslagen vinden.

auteur: Henk de Ridder


15 februari

Zeeuws kampioenschap jeugd 2009
Tja daar zit je dan op een rustige zondagmiddag en dan word je opeens gebeld door de voorzitter met de vraag: Zou je een stukje voor de website willen schrijven. Nee antwoorden zou onbeleefd zijn dus moest ik deze zware taak wel opnemen.
De eerste speeldag begon rustig met een overwinning op Sean Leydekkers nadat ik na 9 zetten al een stuk won en na 16 zetten gingen de stukken weer terug in het doosje. De 2e ronde al gelijk een verrassing met wit tegen Rien de Bock. Na 26 zetten kwam ik in een stelling waar iedere jeugdtrainer, dus ook Nick Dubbeldam, van schrikt: 6 geïsoleerde pionnen … Hoe ik dat had gedaan was voor mij ook een raadsel, maar ze stonden er opeens. Gelukkig zaten we beide in tijdnood en op zet 33 won ik een 2e pion die ook de partij besliste. Op naar de 2e speeldag dan maar met de gedachte die ik al vreesde: met zwart tegen de nummer 2 geplaatst Joey van de Braak. In de auto had ik een andere variant van de Sveshnikov gezien namelijk 11 … Lb7 ik zag dat ik daarna een paardenmanoeuvre moest doen via b8-d7-c5, maar de rest was een raadsel voor me. Gelukkig was hij ook niet goed op de hoogte van die theorie en na 22 zetten stond een gelijke stelling. Op zet 23 speelde hij g4, met een remiseaanbod, de zet waar ik op de 1e zet al bang voor was, maar ik zag een mooi veld op f4 en in tijdnood deed een kwaloffer wonderen aangezien het mat of dame winst was. De 4e ronde tegen David de Feijter was een saai partij maar na wat murwe won ik een pion en volgde de rest. Hierdoor ging ik met een punt voorsprong de 3e speeldag in. Toen met zwart in de 5e ronde tegen Maxim le Clerq. Weer een Goesenaar dus weer een Sveshnikov. Hier speelde ik wel een hoofdvariant en na een ongelukkige damezet die goed oogde kwam ik geforceerd in een betere stelling en in een betere stelling komen de combinaties vanzelf dus hier ook. De partij kan je hier vinden. Met nog steeds 1 punt voorsprong op Joey ging ik de laatste ronde in. Tegen Renzo Ducarmon was het vrij snel remise zodat ik eerste was bij de A’s en Renzo eerste bij de B’s. 2e bij de A’s werd Joey en 3e werd Rien.