Het Witte Paard

Sas van GentSponsorKliks, sponsor HWP gratis!
Privacy Statement van HWP (25-05-2018).pdf
Vorige pagina
RSS feed

7 mei

HWP 5 sluit seizoen af met verlies
De slotronde van de ZSB vond dit jaar plaats in Zierikzee ter gelegenheid van het 105-jarig bestaan van die schaakvereniging.
HWP 5 kon echter maar met drie schakers aantreden tegen Landau 3 uit Axel. Aan bord 1 werd daarom niet gespeeld. William verloor helaas zijn partij. Daarna konden we een half punt noteren van Gilbert. Gilbert speelde een knappe remise tegen Arjo Arendse. Na de analyse bleek dat de stelling van Gilbert zelfs licht in het voordeel was. Manuel won een kwaliteit, maar kon dit echter niet in winst omzetten. In het verre eindspel bleef Manuel met twee torens over en Mathijs had een toren, een loper en een pion op de tweede rij. Remise was dan ook een terechte uitslag.
Graag wil ik iedereen bedanken voor zijn inzet en enthousiasme in dit schaakseizoen! Tot volgend seizoen!
HWP 5   Landau 3   1-3
1 n.o.g. Martijn Schelleman 1235 0-1
2 Gilbert Ongena 1449 Arjo Arendse 1884 ½-½
3 William Baeten 1530 Ronald Janssens 1595 0-1
4 Manuel Colsen 1578 Mathijs Dubbeldam 1508 ½-½

Auteur: Manuel Colsen


7 mei

HWP beëindigt seizoen met nederlaag
Evenals vorig jaar was SISSA onze opponent in de gezamenlijke slotronde. Toen werd het verrassend 5-5 en ook nu zag het er naar uit dat we het seizoen met een gelijk spel gingen afsluiten. Laten we beginnen met de helden van de dag. Helmut trof Matthias Blübaum, één van Duitsland grote talenten en onlangs nog actief in een zeskamp met o.a. Carlsen en Aronian. In een toreneindspel met eerst één pion en later twee pionnen minder bleef Helmut knokken en slaagde hij er in de partij remise te houden. Invaller Martijn trof grootmeester Ilja Zaragatski en gaf geen krimp. Het duurde een tijdje voor de Duitser akkoord ging met remise, maar dat resultaat bleek toch onvermijdelijk. Onze andere invaller, Nele, verkeerde lang in het ongewisse over de sterkte van haar tegenstander. Langzaam trok ze het initiatief naar zich toe en vervolgens overspeelde ze hem volledig. Tom speelde een rustige partij: veel ruilen en alle pionnen meepakken die ongedekt staan. Het leverde een toreneindspel op met een x aantal pluspionnen. Overwinning waar niets op af te dingen valt.
Ontsporingen waren er ook. Thibaut had een mooie, maar scherpe stelling. Ergens ging het toch mis. Koen had zijn tegenstander volledig overspeeld en kon kiezen uit vele winstvoortzettingen; er was op een gegeven moment zelfs een geforceerd mat voorhanden. Het eindigde in een aanvankelijk gewonnen eindspel dat langzaam verzandde in remise. Ook bij Glen werd het punt al geteld toen het vreselijk misging in de tijdnoodfase. In een flits veranderde de totaal gewonnen stelling in een nul.
Attila speelde een korte remise tegen Lucas van Foreest en Adrian gaf broer Jorden goed partij, maar moest tenslotte capituleren.
De teamleider was blij er weer bij te zijn en dankt alle spelers voor hun inzet en enthousiasme. Het was geen gemakkelijk meesterklasse seizoen, maar ooit komen we weer terug.
Dank aan En Passant voor de gastvrijheid en felicitaties aan landskampioen Kennemer Combinatie!

  HWP 1   SISSA 1  
1 A. Czebe 2475 L. van Foreest 2489 ½-½
2 H. Cardon 2403 M. Bluebaum 2632 ½-½
3 T. Maenhout 2390 Z. Kollen 2315 0-1
4 A. Roos 2249 J. van Foreest 2595 0-1
5 K. Leenhouts 2483 I. Maris 2327 ½-½
6 T. Piceu 2363 N. Maatman 2385 1-0
7 G. de Schampheleire 2353 H.T. Lai 2386 0-1
8 M. Maddens 2210 I. Zaragatski 2505 ½-½
9 N. Vanhuyse 2119 E.J. Pastoor 2119 1-0
10 H. Groffen 2132 P. Zelbel 2135 0-1

Auteur: Hans Groffen


6 mei

HWP 3 sluit seizoen fraai af
Onder de kundige leiding van wedstrijdleider Huizer begonnen we aan deze laatste ronde. Gelukkig duurde de predicatie van Marnix lang genoeg om iedereen de tijd te geven nog tijdig aan te komen. Ondanks het feit dat Botwinnik op papier niet zo sterk is, zag dit er de eerste uren niet zo naar uit.
André kwam niet verder als remise tegen Kort.
Zoun offerde er duchtig op los tegen Eric, maar die pareerde alles en won gemakkelijk.
Mark won geruisloos van Beeren. Frederic stond de hele tijd beter en wist fraai te winnen van Mulders. Joris won een pion tegen Buchly en dan nog een en maakte het correct af.
Rudy sloeg dapper een remisevoorstel af tegen Middelkoop en wist een eindspel met ongelijke lopers te winnen. Chris kwam prima uit de opening tegen de andere Middelkoop. Zwart kreeg echter plots gevaarlijk tegenspel en Chris kon helaas niet alle dreigingen pareren.
Etienne was ziek maar werd toch bereid gevonden te komen spelen en was nog als langste bezig tegen Bik. Hij wist een verloren stelling nog knap te houden.

Met dank aan allen voor de inspanningen dit seizoen! Ik ben terecht trots op jullie inzet en prestatie!

HWP 3   Botwinnik   6-2
1 Lacrosse,M Beeren,T 1-0
2 Deberdt,J Buchly,S 1-0
3 Van de Wynkele,R Middelkoop,E 1-0
4 Van De Wynkele,E Zoun,R 1-0
5 Verduyn,F Mulders,R 1-0
6 Galle,A Kort,W ½-½
7 Van Leeuwen,E Bik,W ½-½
8 Ghysels,C Middelkoop,A 0-1

Auteur: André Galle


8 april

HWP 5 verliest kansloos
Op zaterdag 1 april 2017 konden we niet spelen met HWP 5 door het enorme gebrek aan spelers in alle HWP-teams. Daarom is deze wedstrijd uitgesteld tot zaterdag 8 april 2017. Ook nu was het weer een moeilijke taak om een team op de been te brengen. Helaas mochten William Baeten en Gilbert Ongena niet meespelen, omdat ze deze ronde in HWP 4 hebben meegespeeld. Onze jeugdspeler Révin Anema maakte zijn debuut in HWP 5 en vond het een leerzame partij. De opening was goed, maar helaas verloor Révin na een half uur zijn dame. Kort daarna kon hij zijn tegenstander feliciteren. Pasha Jansen liet zijn paard insluiten. Hierdoor kwam de stelling voor Pasha passiever te staan. Helaas verloren, maar ook weer veel geleerd. De partij aan bord 2 was heel de middag in evenwicht. Goed voor een gelijkspel. Middelburg won dus met 3,5 bordpunten. Op zaterdag 6 mei 2017 spelen we de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Landau 3. Die slotronde wordt gezamenlijk gespeeld in Zierikzee.
HWP 5   Middelburg 2   0,5-3,5
1 n.o. Willem van Sluijs 1789 0-1
2 Manuel Colsen 1598 Ad van der Weel 1832 ½-½
3 Pasha Jansen 971 Dick Wolters 1580 0-1
4 Révin Anema 0000 Jeroen Frijhoff 1297 0-1

Auteur: Manuel Colsen


8 april

HWP struikelt in halve finale bekercompetitie
De halve finalewedstrijd in de bekercompetitie tussen HWP en Middelburg werd op donderdagavond 6 april 2017 gespeeld in Sas van Gent. Op hetzelfde moment speelde ook ons A-team voor de laatste ronde van de avondcompetitie in de eerste klasse. Van tevoren wisten we dat het moeilijk zou worden voor ons bekerteam. We konden helaas geen beroep meer doen op Gert van Rij en Kees de Wolf, omdat zij al meer dan drie keer hebben ingevallen in een hoger team. Gilbert Ongena verloor een kwaliteit en moest zijn tegenstander feliciteren. William Baeten had een enorme voorsprong in tijd. Hij leek de partij te gaan winnen, maar maakte een foutieve combinatie, waardoor uiteindelijk zijn tegenstander Sjaak Steijn won. Manuel Colsen speelde een goede partij. Na enkele uren schaken kwam hier een puntendeling uit. Dit betekende dat de winst voor Middelburg al binnen was. Rond de klok van 23.30 uur maakte ook onze eerste bord-speler Martin Stam remise. In het verre toreneindspel wist Martin de laatste pion te veroveren, waardoor gelijkspel een feit was. We mogen heel tevreden zijn met één punt. Felicitaties voor Middelburg. Het bekersprookje is voor ons helaas ten einde, maar we zijn blij dat we de halve finale hebben mogen bereiken. Iedereen bedankt voor het meespelen en volgend jaar zullen we weer van de partij zijn!
HWP   Middelburg   1-3
1 Martin Stam 1555 Maarten Westerweele 1723 ½-½
2 Manuel Colsen 1598 Paul Koster 1734 ½-½
3 William Baeten 1472 Sjaak Steijn 1799 0-1
4 Gilbert Ongena 1427 Marcel Nellen 1764 0-1

Auteur: Manuel Colsen